Yurt Dışından Araç Getirmenin Şartları Nelerdir?

AHMTSRKN
Ekim ayında yurt dışından Türkiye'ye getirilen araçların yurt içinde kalma süresi 6 aydan 24 aya çıkınca, yeni bir iş alanı ortaya çıktı. Yabancı ülkelerden alınan arabalar Türkiye'de 3'te 1 fiyatına satılıyor.

Yurt Dışından Araç Getirmenin Şartları Nelerdir?
Yurt Dışından Araç Getirmenin Şartları Nelerdir? 

Başkası Tarafından Getirilen Yapancı Plakalı Aracı Kullanabilir miyim?

Gümrük ve Ticaret Bakanı Cenap Aşcı, yurtdışından getirilen kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarının başkaları tarafından kullanımına izin verilmeyeceğini belirterek, "Böyle bir yeni alan çıkmış değil. İdari yaptırımları var. Bu şekilde yapanlar cezalarla muhatap olurlar. Bu araçları başkasının kullandığının tespit edilmesi halinde araçların yurt dışına gönderilmelerini sağlıyoruz" dedi.

Bakan Aşcı, yaptığı açıklamada, yurt dışından getirilen kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarının Türkiye'deki kalış süresinin 6 aydan 24 aya çıkarıldığını hatırlattı.

Bu değişikliğin, gurbetçilerden gelen "Bu süre bize yetmiyor. Daha uzun süre kalmak istiyoruz" gibi talepler üzerine yapıldığına dikkati çeken Aşcı, bu uygulamanın "Bir araç buraya gelecek. Hiçbir vergi vermeksizin serbestçe alınıp, satılacak" anlamına gelmediğini vurguladı.

Aşcı, Almanya'da yaşayan bir gurbetçinin Antalyalı olduğunun varsayılması halinde Antalya'da aracını amcasının oğluna, dayısının kızına kullandırma şansının bulunmadığına işaret ederek, bunun yapılması halinde "geçici ithalat izninin ihlali" olarak yorumlandığını ve araç sahibinin cezalandırıldığını kaydetti.

Bakanın Bu Açıklamasından Önce Oluşan Durum İse Aşağıdaki Gibiydi.

Türkiye'de ikamet edenler internet sitesi üzerinden Bulgaristan ve Gürcistan gibi ülkelerden vergi ödemeden 3'te 1 fiyatına lüks otomobil satın almaya başladı. Yabancı plakalı bu araçların 2 yıl sonra belli bir ücret karşılığında süresi uzatılıyor.

Geçtiğimiz ekim ayında Suriyeli göçmenler de dikkate alınarak yapılan düzenleme ile yurtdışından getirilen kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarında izin süresi 6 aydan 24 aya çıkartıldı. Başbakan Davutoğlu tarafından ilk kez açıklanan bu karar sonrası hızla yeni bir sektör doğdu. Özellikle Gürcistan'dan ve Bulgaristan'dan araç getiren kişiler internet sitesi kurarak otomobil satışına başladı. Türkiye'de vergiler dahil 80 bin dolardan alıcı bulan otomobiller, 20-25 bin dolardan satışa sunulmaya başladı. İnternet sitesi üzerinden alıcılarla irtibata geçilirken, sistem hakkında ilk bilgiler telefon üzerinden veriliyor. Türkiye'de ödenen vergiler olmayınca daha ucuza satın alınabilinen otomobiller için 1000 dolarlık komisyon alan satıcılar, otomobilin getirildiği ülkede gerekli tüm işlemleri yaptırdıklarını iddia ediyor. O ülkeden bir kişinin, otomobili alan kişiye kefil olduğunu, otomobilin sigortasından ruhsatına kadar herşeyin yasal olduğunu söylüyor. Tüm bu işlemleri 'iş ortakları' aracılığıyla yaptıklarını belirtiyor.

UCUZ OTOMOBİL OLMAZ
Bizim de telefon üzerinden irtibat kurduğumuz bir satıcı, ilk olarak gerçekten araç alıp almayacağımız sorguluyor. Alıcı olduğumuza ikna olduktan sonra ilk uyarısını yapıyor: "Eğer düşük fiyatlı araç istiyorsanız konuşmayı sonlandıralım." Beğendiğimiz aracın internet sitelerinde yer alan 22 bin 500 dolarlık 2014 model Mercedes-Benz E-180 olduğunu söylediğimizde konuşmaya devam ediyor: "Bu aracın değeri 19 bin 500 dolar. Ancak 1000 dolar komisyon alıyorum. 2 bin dolar da gümrük vergisi var. Eğer 10 bin dolarlık bir otomobil isteseydiniz bu masrafı ödemenin bir anlamı olmayacaktı. O yüzden ilk olarak kaç liralık bir araç istediğinizi sordum."

2 YIL SONUNDA NE OLACAK
Araç hakkında teknik bilgiler veren satıcıya, Türkiye'de rahatlıkla dolaşabilir miyiz? Sigorta ve ruhsat konusunda bir sorun yaşar mıyız? sorularını yöneltiyoruz. Sorularımıza şekilde cevap veriyor: "Bu konularda hiçbir sıkıntı yaşamayacaksınız. Sizin adınıza bir ruhsat düzenliyoruz. Pasaportunuza işleniyor. Sigortanızı da biz yaptırıyoruz. Gürcistan'dan biri size kefil oluyor. O kişiyi de biz ayarlıyoruz." İkinci yıl sonunda yapılacakları da sıralayan satıcı, "Bizimle tekrar irtibata geçiyorsunuz. Araba Gürcistan'dan alındıysa oraya gitmeniz gerekiyor. Orada iş ortaklarımızla görüşüyorsunuz. Aracın plakası değiştiriliyor. Tekrar satış yapılmış gibi gösteriliyor. Çıkışta tekrar 2 bin dolar ödeniyor. Bu sizi korkutmasın. 2 yıl boyunca Türkiye'de araç için vergi ödemeyeceksiniz. Muayene yaptır-mayacak-sınız" ifadelerini kulla-nıyor.

'DİKKATLİ OLUN TUZAĞA DÜŞMEYİN'
YABANCI plakalı araçlar konusunda ise yetkililer vatandaşları uyarıyor. İnternet üzerinde fotoğraflarını beğenerek alınan araçların güvenli olmadığını belirten yetkililer, "Bu yöntemle dolandırıcılık yapılabiliyor. İnternet ve telefon üzerinde yapılan görüşmeler güvenli değil. Bazı durumlarda fotoğraflarda yer alan araçlar gelmiyor. Gürcistan'daki kullanılmış lüks otomobilleri, Türkiye'deki internet sitelerinde vitrine çıkaranlar, alıcıdan vekaletname ve para aldıktan sonra, Gürcistan'da otomobili vatandaşın üzerine satın alacaklarını iddia ediyor. Yurtdışında satın alınan kullanılmış bir arabanın Türkiye'de bu şekilde satışı olamaz. Yabancı plakalı bir aracı sadece yine yabancının kullanabilir. Dikkatli olun tuzağa düşmeyin" diyor.

TÜRKİYE'DE SİGORTA FİYATLARI DEĞİŞİYOR
Türkiye'de sigorta ve kasko ücretleri aracın durumuna, yaşına ve fiyatına göre değişkenlik gösterebiliyor. Türkiye'den alınan bir binek otomobilin zorunlu trafik sigortası fiyatları ortalama 400 lira ile 900 lira arasında değişiyor. Sürücünün hasar geçmişi, aracın durumu ve model yılına göre fiyat belirleniyor. Türkiye'de kasko fiyatları ise 1200 lira ile 3 bin lira arasında değişiyor. Burada ise asıl belirleyici aracın değeri oluyor.

Sınırda zorunlu sigorta yapılıyor!

Yurtdışından Türkiye'ye giren araçların girişte zorunlu yeşil kart sigortası yaptırası gerekiyor. Yeşil Kart Sigortası ile ülkeler arası seyahat ederken, karşılaşılabilecek kazalar sonucunda zarar görebilecek araç veya üçüncü şahıslara karşı masrfaları koruma altına alıyor.

6 AYDAN 2 YILA UZATILDI
13 Ekim'de resmi gazetede yayınlanan kararla 'Türkiye Gümrük Bölgesine getirilen kişisel kullanıma mahsus kara taşıtlarına, yirmi dört ay' geçici ithalat izni verildi. Böylece yurtdışından Türkiye'ye getirilen arabalar, 2 yıla kadar Türkiye'de durabiliyor. Değişiklik öncesinde bu süre 6 ay idi.

kaynak.:mebpersonelleri.net/

Yorum Gönder

0Yorumlar

Değerli Ziyaretci;

1- Bu konu ile ilgili sorunuz veya tavsiyeniz varsa yorum ekleyerek bizle ve diğer ziyaretçilerimizle düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.

2- Yorumlarınızda sorduğunuz sorular araştırıldıktan sonra cevaplanacaktır. "Bana Bildir" butonu işaretlemeniz halinde sorunuz cevaplandığında bildirim alacaksınız.

3- Herhangi bir üyeliğiniz yoksa, Anonim Kullanıcıyı seçerek de yorum ekleyebilirsiniz.

Yorum Gönder (0)