Musulda Neler Oluyor? Musul'da Hangi Ülkeler Savaşıyor?

Nedirkibu.com
Musulda Neler Oluyor? Musul'da Hangi Ülkeler Savaşıyor?

Irak’ın Musul kentini 2.5 yıl önce işgal eden terör örgütü DEAŞ’ı kentten çıkarmak amacıyla dün sabah kara harekâtı için düğmeye basıldı. Operasyona 36 ülke destek verirken 30 bin silahlı gücün katıldığı belirtildi
Musulda Neler Oluyor? Dünya Savaşı Musulda Mı Çıkacak?
Irak’ın Musul kentini 2.5 yıl önce işgal eden terör örgütü DEAŞ’ı kentten çıkarmak amacıyla dün sabah kara harekâtı için düğmeye basıldı. Irak Özel Kuvvetleri, peşmerge güçleri ve ABD ile 35 ülkenin destek verdiği harekâta 30 bin silahlı gücün katıldığı belirtildi. Musul’daki 4-8 bin DEAŞ’lı teröristin yok edilmesi için Avrupa’nın en büyük uçak gemisi olan ‘Charles de Gaulle’ de Güney Kıbrıs’a gelip demir attı.

Terör örgütü DEAŞ, 10 Haziran 2014’te Irak’ın ikinci büyük kenti olan Musul’u, tek bir kurşun atmadan çekilen Irak ordusundan teslim aldı. Geçen 2.5 yılın ardındansa dün sabah saat 04.00’te Musul’u geri almak için Irak Özel Kuvvetleri, ABD öncülüğündeki ‘koalisyon güçleri’ ve peşmerge gücü harekete geçti. Musul’u kurtarmak için 36 ülkeden 30 bine yakın silahlı güç seferber oldu.
Günün ilk ışıklarıyla birlikte kenti çevreleyen Hazır, Güveyir ve Kayyara cephelerinden Musul harekâtı başladı. Havadan ve karadan DEAŞ mevzileri vurulurken peşmerge güçlerinin öncülüğünde kara birlikleri Musul’a doğru yürümeye başladı. Musul harekâtında, Türkiye’nin Başika Kampı’nda eğittiği 2 bin 500 kadar ‘Ninova Muhafızları’ da yer aldı.

ABD ASKERLERİ ‘ZERDEK’TE
Musul’un 40 kilometre doğusunda bulunan Hazır Cephesi’ndeki Zerdek Dağı’nda da çok sayıda ABD askeri konuşlandı. Hazır Cephesi’ndeki ABD ordusuna ait zırhlı birlikler, Musul’a ilerledi. Topçu birlikleri, Musul Ovası’nı ağır toplarla gün boyu vurdu. İnsansız hava uçakları da Musul semalarını gözetledi.

KENT SAVAŞI
Hendeklere doldurdukları petrolü ateşe verip, havadan görüntü alınmasını engellemeye çalışan DEAŞ’ın kentin çevresinden çekildiği ve kent savaşına hazırlandığı kaydediliyor. Örgüt, kentin stratejik yol ve köprülerine bubi tuzaklaması yaptı. DEAŞ’ın Iraklı güçlere karşı hardal gazı bombası atmaya hazırlandığı da ileri sürüldü.

MUSUL HALKI AYAKLANDI
DEAŞ’a biat etmeyen aşiretlerin silahlı güçlerinin de operasyona karşı direnci kırmak için silahlı eylemler düzenlediği öğrenildi. Musul’da DEAŞ’ın varlığının son bulmasını isteyen direniş güçlerinin örgütün zırhı araçları ve ağır silahlarına zarar veren saldırılar başlattığı bildirildi. DEAŞ’a karşı Suriye ve Irak’taki operasyonlara 64 ülke destek veriyor.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, Musul’u DEAŞ’tan kurtarma operasyonuyla ilgili olarak Musul halkının güvenlik güçleriyle dayanışma içerisinde olmalarını istedi. İbadi kent merkezine operasyon sonrası sadece Irak ordusu ve polisinin gireceğini söyledi.

CARTER: DÖNÜM NOKTASI
ABD Savunma Bakanı Ash Carter, Musul’u DEAŞ’tan kurtarma operasyonunun, örgütün kalıcı olarak yenilgiye uğratılmasına yönelik kampanyanın ‘dönüm noktası’ olduğunu söyledi. Carter, “ABD ve uluslararası koalisyonun geri kalanı, önlerindeki zorlu savaşta Iraklı güvenlik kuvvetlerini, peşmerge güçlerini ve Irak halkını desteklemeye hazır” dedi.

FRANSIZ GEMİSİ KIBRIS’TA
Fransa, Musul harekâtının başlamasıyla Avrupa’nın en büyük uçak gemisi olan 221 metre uzunluğunda, 24 savaş uçağı taşıyabilen Charles de Gaulle’ü Kıbrıs’a konuşlandırdı. Limasol Limanı’na demirleyen Charles de Gaulle’ün Musul operasyonuna hava desteği sağlamak için gönderildiği belirtildi.
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar

Değerli Ziyaretci;

1- Bu konu ile ilgili sorunuz veya tavsiyeniz varsa yorum ekleyerek bizle ve diğer ziyaretçilerimizle düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.

2- Yorumlarınızda sorduğunuz sorular araştırıldıktan sonra cevaplanacaktır. "Bana Bildir" butonu işaretlemeniz halinde sorunuz cevaplandığında bildirim alacaksınız.

3- Herhangi bir üyeliğiniz yoksa, Anonim Kullanıcıyı seçerek de yorum ekleyebilirsiniz.

Yorum Gönder (0)