Karanfilli Suyun Faydaları, Karanfil Suyu Zayıflatır mı?

Nedirkibu.com
Karanfilli Suyun Faydaları, Karanfil Suyu Zayıflatır mı?
Karanfilli Suyun Faydaları, Karanfil Suyu Zayıflatır mı?

Karanfil – Karanfilli Suyun Faydaları

Karanfilin ağızda uyuşturucu bir tadı ve mikrop öldürücü etkisi ile diş ağrılarınızı tedavi edebileceğinizi biliyormusunuz?


Karanfil, Asya ve Güney Amerika’nın tropik bölgelerde yetişen yaprak dökmeyen, aromatik bir ağaç türünün çiçeğidir. Karanfil çiçeği tomurcukları ve kökü baharat olarak yemeklere tat vermek amacıyla dünya genelinde kullanılmaktadır. Çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde de başta Asya ülkeleri olmak üzere pek çok kültürde geleneksel olarak kullanılan karanfilin bu amaçla en çok tüketilen formları çay ve çiçeğin özünden elde edilen yağ şeklindedir.

Güzel kokulu ağaç ve çalılar (Myrtaceae) ailesinden olan karanfilin botanik adı Eugenia caryophyllus’dur. Tomurcukları ağacın yaprakları mora döndüğünde toplanır. Karanfilin 600 yılından beri Çin’de tedavi amaçlı olarak kullanıldığı hakkında bilgiler bulunmaktadır.

Diş ağrısı çekiyorsanız karanfil ağrınızı kesebilir. Ağzınıza 1 tane karanfil alın ve emin özelliklede ağrıyan dişiniz üzerinde karanfili bekletin.


Sindirimi düzenler
Dişeti hastalıklarına karşı kullanılır
Diş ağrılarını hafifletir
Şişkinliği alır
Kusmaya iyi gelir
Mide bulantısını azaltır
Güçlü bir antiseptiktir
Kan dolaşımını hızlandırır
Sindirim sistemiyle ilgili kanser türlerine karşı koruma sağlar
Anti bakteriyeldir

Karanfil Çayı Nasıl Hazırlanır?

Kurutulmuş 6-7 diş karanfili havanda iyice toz haline gelinceye kadar dövün. İçeceğiniz bardak kadar suyu kaynattıktan sonra ocağı kapatın ve karanfil tozunu suya atın. Demliğin kapağı kapalı halde 10 dakika demlenmesini bekledikten sonra içebilirsiniz. Çayın güçlü olması için 20 dakika demleyebilirsiniz. Eğer bir seferde daha çok karanfil çayı hazırlayarak depolamak isterseniz buzdolabında 2-3 gün dayanır.

Karanfilin Sağlığa Faydaları

Karanfil en çok antiseptik özelliği ile kullanılmakta. Ağız için doğal gargara suyu hazırlamaktan ellerinizi mikroplardan arındırmaya kadar pek çok hijyen gerektiren durumda karanfille hazırlanmış suyu kullanabilirsiniz. Özellikle sarımsaklı, soğanlı yemeklerden sonra ağzınıza 1-2 diş kuru karanfil atmak ağız kokusunu alacaktır.

Romatizmayla ilgili eklem ağrılarında ya da kas ağrılarında harici olarak karanfil suyu sürebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken tek şey içmek için hazırladığınız karanfil çayının soğumasını bekleyip bir havluya dökerek eklem ya da ağrıyan kasınızın üstüne koyarak 10-15 dakika bekletmek. Yine aynı şekilde mantar ya da egzama gibi cilt hastalıklarının belirtilerinin hafifletilmesi için soğuk karanfil suyu kompresi uygulayabilirsiniz.

Karanfil yağı da aynı karanfil çayı gibi çeşitli rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Yağ ile eklem ve kas ağrısı yaşadığınız bölgelere masaj yaparak ağrının hafiflemesini sağlayabilirsiniz. Bir parça pamuk üstüne bir kaç damla karanfil yağı damlatıp ağrıyan dişinizin üzerine koyabilirsiniz. Sivrisinek ısırığının kaşınmasını ve ısırık bölgesinin şişmesini karanfil yağı ile durdurmanız mümkün.

Karanfil yağı ve karanfille hazırlanmış su gibi karanfil kremleri de cilt mantarını geçirmek için etkili kozmetik ürünler arasında yer almaktadır.

Karanfilin Tarihi

Karanfilin anavatanı Endonezya’nın eskiden “Baharat Adaları” olarak bilinen Moluccas adalarıdır. 2000 yıldan beri Asya ülkelerinde kullanılan karanfil M.Ö. 200 yılından itibaren yemeklerden sonra ağız kokusunu almak amacıyla kullanılmaya başlanmış. 4. yüzyılda Arap tüccarlar tarafından Avrupa’ya getirilen karanfil bu kıtada orta çağa kadar fazla yayılmamış. Ancak orta çağda kötü depolanmış gıdaların kokusunu bastırmak için kullanılan karanfil bundan sonra popüler hale gelmiş. Uzun süre sadece Endonezya ve diğer Asya ülkelerinde yetiştirilen karanfil günümüzde en çok Doğu Afrika ülkesi olan Zanzibar’da yetişmektedir. Bunun dışında Batı Hint Adaları, Sri Lanka, Madagaskar, Hindistan ve Brezilya ticari karanfil yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Karanfil Nasıl Seçilir Ve Saklanır?

Karanfil, serin, karanlık ve kuru bir yerde ağzı sıkıca kapatılmış cam kap içinde muhafaza edilmelidir. Karanfil dişleri saklı bu şekilde yaklaşık bir yıl boyunca tazeliğini korur. Öğütülmüş karanfil ise cam kavanozda yaklaşık altı ay dayanır. Alternatif olarak, buzdolabında saklayarak raf ömrünü uzatabilirsiniz.

Karanfilin Yan Etkileri

Yemeklere tat vermek amacıyla ara sıra kullanılan karanfilin yan etkisi bulunmamaktadır. Ancak çay olarak daha yüksek oranlarda karanfil tüketiminin yan etkileri konusunda bilimsel bir çalışma olmadığı kesin bir cevap vermek zor. Çocuklar karanfil yağını ağız yoluyla almamalıdır. Diş etleri üzerinde uzun süreli olarak karanfil yağı kullanmak hasara neden olabilir.

Kuru karanfil ağızda hassasiyete ve tahrişe neden olabilir. Ağız yoluyla karanfil yağı kullanımı karaciğer hasarı ve vücutta sıvı dengesizliğine neden olabilir.

Hamile ve emziren kadınların düzenli olarak karanfil çayı ya da yağı kullanması tavsiye edilmez. Bu gibi hassas durumlarda kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız.

Bazı çalışmalar karanfilin kan pıhtılaşmasını yavaşlattığı yönünde sonuçlara sahip olduğundan cerrahi bir müdahale geçirecekseniz öncesinde ve sonrasında kullanmamalısınız. Planlanmış bir ameliyatınız varsa operasyon gününden 2 hafta önce karanfil kullanımını durdurun.

Karanfil yağının aşırı miktarlaarda ağız yoluyla alımı zehirlenmeye yol açabilir.

Yorum Gönder

0Yorumlar

Değerli Ziyaretci;

1- Bu konu ile ilgili sorunuz veya tavsiyeniz varsa yorum ekleyerek bizle ve diğer ziyaretçilerimizle düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.

2- Yorumlarınızda sorduğunuz sorular araştırıldıktan sonra cevaplanacaktır. "Bana Bildir" butonu işaretlemeniz halinde sorunuz cevaplandığında bildirim alacaksınız.

3- Herhangi bir üyeliğiniz yoksa, Anonim Kullanıcıyı seçerek de yorum ekleyebilirsiniz.

Yorum Gönder (0)