Hamileyken Dövme Yapılır mı?

Nedirkibu.com
Gebelik, kadın fizyolojisinde yoğun endokrin aktivite nedeniyle, birçok fonksiyonel ve yapısal değişikliklerin yaşandığı bir dönemdir. Bu nedenle uzmanlar, anne ve bebek sağlığını riske atmamak için gebelikte dövme ve kalıcı makyaj gibi bazı işlemleri ertelemenin daha doğru olacağı görüşünde.

Hamileyken Dövme Yapılır mı?
Hamileyken Dövme Yapılır mı? 

Gebelik esnasında vücutta fizyolojik olarak meydana gelen bu değişiklikler; ciltteki renk değişiklikleri (bazı bölgelerde cilt renginde koyulaşma), aşırı terleme, ciltte yağ salınımında artma ve yağlanma, kıl yapısında değişme ve kıllanmada artış, özellikle karın ve göğüslerde çatlaklar, varis/ödem gibi damarsal değişiklikler, tırnak değişiklikleridir.

Ciltte meydana gelen bu değişiklikler nedeniyle kanamaya eğilimli, egzema, mantar ve enfeksiyonlara açık, alerjik reaksiyona yatkın durumdaki cilde yapılacak olan uygulamalar konusunda da çok dikkatli olunması gerekmektedir. Çünkü gebelik ruhsal ve bedensel anlamda oldukça hassas bir dönemdir.

Son yıllarda dövme ve kalıcı makyajın yoğun bir ilgi görmesi ve yaygınlaşmasıyla birlikte gebelerde yapılmasının uygun olup olmayacağı konusu da gündeme geliyor. Kadıköy Şifa Ataşehir Hastanesi Kaliteli Yaşam Polikliniği Medikal Estetik Hekimi Dr. Yasemin Savaş'tan bu konuda bilgiler aldık.

Hamilelikte kalıcı dövme yaptırmak zararlımıdır?

Kalıcı dövme nedir?
Deri tarafından tümüyle yok edilemeyen bir boyanın, özel bir teknikle alt deri tabakalarına kadar işlenmesiyle yapılan boyama işlemine kalıcı dövme denir. Alt deriye ulaşmak için kullanılan makine sayesinde yüksek devirle girip çıkan iğne düzeneği ile vücuda küçük delikler ve yarıklar açılır. Açılan bu delik ve yarıklara makine ile boya maddesi enjekte edilir.

Kalıcı dövmenin riskleri nelerdir?
Genellikle boya maddesi olarak is kullanılır. İsle birlikte çivit, antimuan tozu, kavrulup dövülmüş kemik tozu, çeşitli bitki özleri, safran ve kına da kullanılabilir. İğne vuruşlarının yapıldığı yerden çok az da olsa bir miktar kan çıkar. Bu da kan yoluyla bulaşan hastalıklara zemin hazırlar. Hepatit  B ve C ile AIDS olmak üzere, uçuk, tetanos bunlardan bazılarıdır. Bu risk sadece gebeler için değil, herkes için vardır.

Neden hamilelikte dövme yaptırılmaz?
Ancak gebelerde zaten artan gebelik hormonların nedeniyle sistemik bazı değişiklikler olmaktadır ve bunlara bağlı olarak da  bazı komplikasyonlar daha sık görülebilmektedir. Özellikle ağrı ve kanamalar ile deride meydana gelebilecek lokal enfeksiyonlar ve kullanılan boyaya karşı gelişen alerjik reaksiyonlar daha sık görülür. Dövme yapılan yerlerde sarkoid, keloid, sedef, ışığa duyarlılık gibi çeşitli deri hastalıkları ve hatta selim veya habis tümör oluşumu bile çok nadir de olsa gelişebilmektedir. Kullanılan boyaların karsinojenik olan aromatik aminler içerdiğine dair çalışmalar mevcuttur. Kullanılan bazı boyaların genetik mutasyonlara, anne karnında bebekte doğumsal anormalliklere yol açabileceği de bilinmektedir. Bu nedenledir ki, hamilelik sürecinde kalıcı dövme yaptırılması önerilmemektedir.

Hamileyken geçici dövme zararlımıdır?

Geçici dövme (henna) nedir, nasıl yapılır?
Toz halindeki kına bitkisinden elde edilen kına boyası, çeşitli yöntemlerle deriyi boyamak için kullanılmasıyla yapılan dövmeler 'geçici dövme' olarak adlandırılır.

Geçici dövme (henna,) kullanılan kına türüne bağlı olarak sağlık sorunlarına yol açabilir. Özellikle siyah kınanın gebelikte kullanılması riskli ve sakıncalıdır; içeriğindeki para-phenylendiamine (PPD) maddesi gebelerde ciddi kalıcı cilt reaksiyonlarına ve alerjilere yol açabilmektedir. Hint kınasının ise gebelikte bebek üzerinde teratojenik etkisi olmadığı bilinmekle birlikte, yine de dikkatli kullanılması önerilmektedir.

Hamilelikte kalıcı makyaj zararlımıdır?

Kalıcı makyaj (mikropigmantasyon) nedir?
Bitkilerden ve topraktan elde edilen tamamen antialerjik boyaların epidermisin altına uygulanması, uygulama esnasında kanama olmamasına özen gösterilmesi esaslarına dayanan, lokal anesteziyle de uygulanabilen ağrısız bir medikal uygulamadır.

Kalıcı makyajın sadece sağlık kuruluşlarında yapılması uygundur. İşlem dövmede yapılan işlemin benzeridir. Bu nedenle özellikle steril şartlarda, doğru ve güvenilir merkezlerde uygulanmadığı takdirde enfeksiyon ve cilt reaksiyonları gibi benzer riskleri içermektedir. Kullanılan boya maddelerinin ise sağlığa zararlı maddeler olmadığı bilinmekle birlikte, unutulmamalıdır ki deriden emilen her türlü boyanın alerjilerden zehirlenmelere kadar çeşitli komplikasyonlara yol açabilmesi her zaman mümkündür. Gebelikte bu risk asla alınmamalıdır...

Ayrıca gebelik döneminde ruhsal olarak da birtakım değişikliklerin yaşanması sebebiyle bu tür kalıcı değişiklik kararları alınmasının uygun olmadığı söylenebilir.

Yorum Gönder

0Yorumlar

Değerli Ziyaretci;

1- Bu konu ile ilgili sorunuz veya tavsiyeniz varsa yorum ekleyerek bizle ve diğer ziyaretçilerimizle düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.

2- Yorumlarınızda sorduğunuz sorular araştırıldıktan sonra cevaplanacaktır. "Bana Bildir" butonu işaretlemeniz halinde sorunuz cevaplandığında bildirim alacaksınız.

3- Herhangi bir üyeliğiniz yoksa, Anonim Kullanıcıyı seçerek de yorum ekleyebilirsiniz.

Yorum Gönder (0)