Hastalıkların Tedavisinde Çörek Otu Kür Tarifleri |
Hastalıkların Tedavisinde Çörek Otu Kür Tarifleri
Çörek otu ile ilgili hazırlanan şifalı kürler ve iyi geldiği hastalıkları nedirkibu.com sayfamızda paylaştık. Emeğe saygı için sayfamızı beğenip paylaşabilir misiniz?
Çörek otu (Latince adı; Nigella sativa); 2000 seneden daha uzun bir zamandır Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerinde doğal bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Nigella Sativa, Ortadoğu ülkeleri arasında birçok derdin dermanı olduğu için “Habbat Al Barakah” ya da “Kutsanmış Tohum” olarak bilinir. Binlerce yıldır Ortadoğu, Asya ve Afrika’da kullanıldığı gibi günümüzde Amerika ve Avrupa’da da kullanılmaktadır.
Bu küçük, fakat inanılmaz şifalı bitki, dünyanın her tarafında çok çeşitli isimlerle bilinmektedir. Bu isimlerden bir kısmı şöyle sıralanabilir. Black cumin (Nigella sativa L. ) seeds, Black Seed, Le Cumin Noir (Graine de Nigelle), Der Schwarzkümmel (Nigella sativa), Habba Sawda, Habbatul Baraka, Shonaiz .
Romalılar arasında, yemeklik olarak çok değerli olduğundan, çörek otunun isimlerinden biri de Roman kişnişidir.Fransızlar, bu bitkinin tohumlarını pişirmek için kullandığı için de quatre épices or toute épice adı altında bilirler.
Fransızlar, çörek otunu eskiden biber yerine kullanırlardı.
Doğu ülkelerde yaygın bir şekilde yemeklerde lezzet verici bir baharat olarak kullanılırdı. Mısırlılarda yaygın olarak ekmeklerinde kullanırlardı ve bereketli bir besi olduğuna inanarak, keke benzer şekerlemelerine çörek otu koyarlardı. Hindistan’da, aynı zamanda haşaratlardan uzak tutmak için, çamaşırlarının arasına çörek otu koyarlardı. Ve oranın yerli doktorları, çörek otunu tıbbi olarak, karın gazı giderici, hazımsızlık ve bağırsak hastalıkları tedavisinde kullanırlar.
Bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalarla çörekotunun içinde 115’ten fazla etkili madde olduğu belirlenmiştir. Bu maddeler şöyle gruplandırılabilir:
1. % 21 Protein
2. % 35 Şeker türevleri
3. % 35-38 Yağ
4. % 6-9 Madensel tuzlar ve diğer maddeler
Vitaminler; beta-karotin (provitamin A), biotin (vitamin H), folasidi, B1, B2, B6, ve C.
Minerallerden; magnezyum, selenyum ve çinko içerir. İçeriğindeki en önemli bileşimler ise thymol türevleridir. Bu aktif maddeler bağışıklık sistemi üzerindeki yardımcı T-hücrelerin sayısında ve aktivesinde belli bir oranda artış sağlamaya yardımcı olur.
İçeriğindeki aktif maddeler, nigellon, thymoquinon ve uçmayan yağlardır. Diğer maddeler ise, linoelik asit(Omega-6, Omega-3), oleic asit, palmitik asit, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, çinko, bakır, magnezyum, selenyum, fosfor, vitamin A, vitamin B, vitamin B2, niasin ve vitamin C’dir.
www.nedirkibu.com
Tohumlarının bileşiminde başlıca, uçucu yağ ve sabit yağ (%1.3 ‘ünde uçucu yağ ve %35’inde sabit yağ) bulunur. Donuk, ayrışık bir glucoside melanthin vardır. İçerisinde seyreltilmiş hidroklorik asit, Melanthigenin ve şeker vardır. Çörek otuna Nigelline adını veren Rochebrune; içerisinde güçlü bir paralysing alkaloid ve toxicol africaine bulmuştur. Çörek otunun en önemli bileşiği ise Thymoquinone’dur.
Sadece thymoquinone bile çoğu hastalıklar için şifadır. Artrite, astıma, bakterilere karşı, bronşit, alerji, antioksidan, romatizma, kanser, safra yolları tıkanıklığı, siklooksijenaz enzimi inhibitörü, lipooksijenaz enzimi inhibitörü, ürik asidi azaltıcı etkisi ve kan şekerini düşürücüdür. Ayrıca anti-oksidan, anti-inflamatuvar, anti-tümör, immunomodulatuar etkili ve apoptozis artırıcıdır.
Çörek otundaki Beta sitosterol 3218 ppm’dir. İştahsızlığa karşı kullanılabildiği gibi, anti kanser, anti bakteriyel, anti viral, antipiretik (ateş düşürücü), anti inflamatuvar (yangı önleyici) özellikler de gösterir. Östrojeniktir ve fazla alındığında sperm öldürücü özellik gösterir. Omega 3 ve 6’dan zengin olan çörek otundan her gün yemekte yarar vardır. Çörekotu bağışıklık sistemini güçlendirir. Sık sık enfeksiyon geçirenler için yardımcı bir üründür.
Kara mucizenin muhtevası
Çörek otunun tohumunda takriben %38 oranında karbonhidrat, %35 oranında çeşitli yağlar, %21 oranında da albümin bulunur. Geri kalan %6 ise, yüzden fazla maddeden oluşur. Bu orana çok değerli olan doymamış yağ asitleri de dahildir. Linolen asidi, alfa linolenasidi ve iç yağı bunlar arasındadır.Eterli yağlar olarak kofur, nigellon, alfa-pinen vb. mevcuttur. Doymamış yağ asitleri ve eterli yağ, savunma sisteminde çok yararlıdır. Vitamin ve mineraller, savunma sisteminin işlemesinde önemli rol oynar. Çörek otunun tesiri, çok sayıdaki bu maddelerin karışımından gelmektedir.
Doymamış yağ asitlerinin faydaları
Doymamış yağ asitleri, metabolizmaya yardım eder. Hücrelerin büyümesi, gelişmesi ve yenilenmesinde yine buna ihtiyaç vardır.
Ayrıca vücudun ihtiyacı olan hormonların gelişmesinde yardımcı olur. Yine alerjik sinyaller gönderen histamin gibi maddelerin artmasını engeller.
Vücudumuz doğası gereği, doymamış yağ asitlerini üretemediğinden bu yağ asitlerini dışarıdan karşılamak zorundadır.
İşte doymamış yağ asitlerinin faydaları:
• Hormonların yapımına katkıda bulunduklarından, sağlıklı bir savunma-hormon ve sinir sisteminin oluşumunu sağlar.
• Savunma ablukasının kaldırılmasında yardımcı olur.
• Savunma hücrelerinin gereğinden fazla çalışmasını engeller.
• Hücrelerin dağılımı, yenilenmesi ve hücre duvarlarının sağlam olmasına katkıda bulunur.
• Kandaki kolesterolü normale döndürür.
• Kan damarlarının gerginleşmesini ve dolaşım hızını tanzim ederek tıkanmayı önler.
• Tansiyonu düşürüp damar sertleşmesi ve kalp enfarktüsü riskini azaltır.
• Yaraların çabuk iyileşmesine, derinin pürüzsüz olmasına yardım eder.
• İnsan vücudu, doymamış yağ asitlerini üretemediği için, dışarıdan almaya mecburdur. Bir gram çörek otu yağı, bu açıdan günlük ihtiyacımızı karşılamaktadır.
Her Derde Deva Çörek Otu…
Peygamberî bir ilaç olduğunu belirttiğimiz çörek otunun ismine eski çağlardaki bazı dini metinlerde rastlandığı gibi, Peygamber Efendimiz (S.A.V)’den sahih rivayetle nakledilen hadisi şerifle de önemi en veciz bir şekilde ifade edilmiştir. Hz. Ebû Hureyre (r.a.)’nin nakline göre, Hz. Peygamber (S.A.V) “Size çörek otunu tavsiye ediyorum. Çünkü onda ölüm hariç her türlü hastalığın şifası vardır.” demiştir. İbn Şihab, bu hadiste geçen “sâmm” kelimesinin “ölüm” anlamına geldiğini ifade etmektedir.
Peygamberimiz’in (S.A.V) tavsiye ettiği çörek otunun birçok hastalığa şifa olduğunu bugün modern tıp yeni yeni keşfetmektedir.
1) Böbrek iltihapları:
Zeytin yağı ile öğütülmüş çörek otu yoğ-rularak merhem (lapa) yapılır, bu merhem ağrıyan yere konulur. Aynı zamanda bir küçük kaşık çörek otu yağı ve az bir miktar çörek otu tâneleri bir hafta boyunca aç karnına yenmeye devâm edilir. Biiznillâh şifâ hâsıl olur.
2) Böbrek taşlarını parçalayıp böbrekten gidermek:
Bir fincan çörek otu, bir bardak bal, üç diş sarımsak ve bir yemek kaşığı susam yağı karıştırılarak mâcun yapılır. Bu terkibin üçte biri her gün yemekten önce alınır. Ardından da bir limon, kabuğu ile birlikte yenilir. Allah’ın izniyle şifâ hâsıl olur.
3) Üşütme ve nezle için:
Üşütme ve soğuk algınlığı (nezle) ile mücâdele yolu: İnce dilimlenmiş limon kaynatılıp içine bal ve çörek otu yağı katılır, buna ilâveten biraz sarımsak da katılabilir. Bu karışım gün boyu içilir. Biiznillâh şifâ hâsıl olur.
4) Baş ağrısı:
Tâze öğütülmüş çörek otu, onun yarısı kadar toz karanfil, onun da yarısı kadar toz anason bir kaşık çörek otu yağı ile iyice karıştırılır, bu karışımdan bir kaşık, bir bardak yoğurtla birlikte alınır.
Ayrıca başın ağrıyan kısmı çörek otu yağı ile ovulur. Allah’ın izniyle şifâ hâsıl olur.
5) Kadın hastalıkları ve doğum:
Az bir miktar çörek otu, su ile kaynatılır, ayrıca bir küçük kaşık çörek otu yağı ile birlikte kaynamış az bir miktar sarıpapatya bal ile tatlandırılır.
Sonra bu terkip, içine birkaç damla çörek otu yağı konulmuş herhangi bir sıcak içecekle alınır. Biiznillâh şifâ hâsıl olur.
6) Diş, dişeti ve boğaz ağrıları:
Çörek otu kaynatılıp onunla ağız çalkalanır ve gargara yapılır. Bununla birlikte bir küçük kaşık çörek otu yağı ılık suyla aç karnına içilir. Ayrıca çörek otu yağı ile boğaz ovulur ve diş eti ovalanır.
Çörek otu yağına doğal üzüm sirkesi katılarak ağzı çalkalamak ve gargara yapmak da mümkündür.
www.nedirkibu.com
7) Saç dökülmesi:
Bir kaşık çörek otu yağı, bir fincan zeytin yağı, bir kaşık inceltilmiş (süzülmüş) doğal üzüm sirkesi ve roka yağı, bunların hepsi öğütülmüş çörek otu ile yoğrulur ve her akşam baş bununla ovulup bırakılır, bir gün sonra ılık su ve sabunla yıkanır.
8) Bit ve bit sirkesi:
Çörek otu iyice dövülüp, bir kaşık çörek otu yağı ve doğal üzüm sirkesiyle iyice yoğ-rulup mâcun yapılır ve saç tıraş edildikten sonra baş bununla yağlanır. Eğer saç tıraş edilmezse, bu merhem kafanın derisine ulaşıncaya kadar saç aralarına girdirilir.
Daha Sonra güneşe karşı on beş dakika tutulur. Beş ->aat sonra da baş yıkanır. Hastalık geçene kadaı bu muâmele her gün tekrar edilir.
9) Şeker hastalığı:
Öğütülr.tüş az bir miktar mürrüsâfı ile biraz çörek ctu, biraz çörek otu yağı, bir yemek kaşığı tere tohumu, biraz öğütülmüş nar tohumu, bir de kuruduktan sonra öğütülmüş az bir miktar lahana havucu ve bir küçük kaşık hıthıt (şeytan tersi’ toplanır, bunların hepsi iyice yoğrulur, sonra l’U terkipten küçük bir kaşık aç karnına az bir niktar yoğurtla birlikte alınır.
Allah’ı ı izniyle şifâ hâsıl olur.
10) Böbrek ağrısı ve sancısı:
Anason, kimyon, nâne, fırenk kimyonu, biraz da sarı papatya iyice kaynatılır.
Sonra buna bir kaşık çörek otu yağı katılarak az bir miktar bal ile tatlandırılıp sıcak olarak içilir.
Bal yeıine bitkisel şeker de kullanılabilir. Aynı zamaria ağrıyan yer çörek otu yağı ile ovulur. Biiz’illâh şifâ hâsıl olur.
11) Menenjit:
Sıtmalı kimse, bir parça kirpi derisiyle veyâ çörek otu ile tütsülenir. Bu esnâda ve sonrasında hasta kimse battaniye gibi bir şeyle örtülür.
Çörek otuyla tütsülenme şöyle yapılır; en az bir su bardağı suya bir çay kaşığı çörek otu tâneleri atılıp, üstü kapatılarak bir dakika ile üç dakika arası kaynatılır, sonra açılır açılmaz buharı buruna iyice çekilir.
Buna ilâve edilecek her su bardağı için bir çay kaşığı çörek otu gereklidir.
Bu tütsülenme ile birlikte bir kaşık çörek otu yağı tâze sıkma limon suyu ile berâber sa-bah-akşam içilir. Biiznillâh şifâ hâsıl olur.
12) İshal:
Az bir miktar çörek otu, çörek otu yağı ve roka yağı ile yoğrulur, günde üç kere küçük bir bardak içilir, berâberinde yoğurt da içilebilir.
Fayda hâsıl olduktan sonra bu ilacı tekrar etmemek gerekir ki kabız yapmasın!
13) Kısırlık:
Bir miktar çörek otu, öğütülmüş çemen otu ve turp tohumu, az bir miktar çörek otu yağı ile berâber yarım bardak balla iyice yoğ-rularak mâcun yapılır ve yenilir, ardından büyük bir bardak deve sütü içilir. Biiznillâh şifâ olur.
Ayrıca kadın, hayızdan temizlenmesinin akabinde, bir yün parçasının içerisine çemen otu yağından bir miktar koyar da, onu tenâsül uzvunda taşırsa hemen hâmile kalır.
Çemen otu yağı şöyle elde edilir: Elli gram çemen unu, elli gram çörek otu yağı, yüz elli gram da zeytin yağı, altı yüz gram suda, su
buhar olup tükeninceye kadar kaynatılır, işte
arta kalan yağa, çemen yağı denilir. (Mustafa özer, Tabiat Eczanesi, sh:89)
Aynı şekilde kadına, bilgisi olmadan at sütü içirilir de, peşinden kocası onunla cimâ yaparsa, derhal hâmile kalır.
Bir başka terkip de şudur:
Bir miktar çöven otu alınıp iyice ezilerek cilâlanmış bakır bir tavanın içerisine yerleştirilir, sonra üzerine biraz saf su konularak suyunu çekinceye kadar kaynatılır.
Daha sonra üzerine birazcık hâlis zeytin yağı damlatılıp içine çekecek kadar bekletilir.
Çocuğu olmayan kadın hayızdan temizlendikten sonra bu terkipten az bir miktar alarak bir bez parçasına dolar, sonra onu tenâsül uzvunda taşır.
İşte böylece hâmile kalır ki, bu hâdise kendisinden nakil yapılan kimsenin bizzat tecrübe edip, doğruluğunu tesbit ettiği bir vâkı-
adir. (Şeyh Ahmed ed-Dîrebî, el-Mücerrebât: Sh:87)
Ayrıca kadın tenâsül uzvunda pelesenk yağını taşırsa bu onun hâmile kalmasına yardımcı olur.
(Ebû Muhammed Abdullah ibni Muhammed el-Ezdî es-Sahârî, Kitâbü’l-Mâ’, 1/150)
14) Prostat:
Sırtın en alt kısmı ve etrâfı ile hayaların alt tarafı çörek otu yağı ile yağlanarak dâire şeklinde ovulur.
Ayrıca bir kaşık çörek otu ve bir kaşığın dörtte biri kadar öğütülmüş mürrüsâfî, kaynar suyla çözülmüş bal şerbetine katılarak her gün bir kaşık yenmeye devam edilir. Allâh’ın izniyle şifâ tamamlanır.
15) Göz hastalıkları ve görme zayıflığı:
Uyku öncesi çörek otu yağı ile alın, gözlerin etrâfı ve göz kapakları yağlanır.
Ayrıca uyumadan önce çay veyâ kahve gibi sıcak içeceklere az bir miktar çörek otu yağı katılarak içilir.
Doğal havuç suyu ile birlikte içilmesi daha makbuldür. Allâh’ın izniyle şifâ hâsıl olur.
16) Ülser:
Bir kaşık çörek otu yağı, bir fincan bal ve bir kaşık kurutulup öğütülmüş nar kabuğu karıştırılarak her gün aç karnına bir kaşık alınır.
Ardından tatlandırılmamış bir bardak süt içilir. Ara verilmeden iki ay bu uygulamaya devam edilir. Allâh-u Te’âlâ’nın izniyle şifâ hâsıl olur.
17) Kanser:
Havanda yeni dövülmüş bir kaşık çörek otu, bir bardak doğal havuç suyu ile karıştırılarak yenilir, peşine bir kaşık çörek otu yağı alınır.
Ayrıca kanserli bölge üç ay boyunca her gün üç kere çörek otu yağı ile yağlanır ve buna ara verilmez.
Bir de bu müddet içerisinde âyet-i kerîme ve hadîs-i şeriflerde nakledilen (bir sonraki bölümde zikredeceğimiz) duâlar ile Allâh-u Azze ve Celle’ye duâ edilir. Biiznillâh şifâ ele geçer.
Özellikle huzur ve ihlâs ile teheccüd vaktinde, bâhusus cumâ gecelerinde bir oturuşta 313 Fâtiha veyâ 313 Ayete’l-Kürsî okunmaya devâm edilirse yâhut 1479 kere:
Âyet-i kerîmesi tekrar edilirse, eceli gelmeyen hasta mutlaka iyi olur.
Bir de hastanın başına el konup Bedir Ehli’nin isimleri okunduğunda kesinlikle şifâ bulur.
Tabî ki okuyanın ihlaslı olması ve doğru nüshadan, doğru telaffuzla okuyor olması şarttır. Bizim Bedir Ehli’nin isimleri hakkında yayınlanmış bir çalışmamız mevcuttur.
Not: Fâtihâ-i Şerîfe okunurken ilk başta e’ûzü-besmele çekilir, daha sonra her birinin başında besmele çekilir. Ayete’l-Kürsî’de ve Selâm Âyetinde ise ilk başta e’ûzü-besmele çekilir, daha sonra aralarda besmele çekilmez.
18) Cinsel zayıflık ve iktidarsızlık:
Öğütülmüş bir kaşık çörek otu, yedi adet köy yumurtası ve bir kaşık çörek otu yağı çırpılır ve gün aşırı yenir.
Bu karışıma bir bardak bal, biraz da tâze süt kaymağı katılırsa daha iyi olur. Allâh’ın izniyle fark görülür!
Takriben bir ay boyunca bunu kullanmaya devâm edilir.
Ayrıca çörek otu yağı, zeytin yağı ve günlük sakızıyla birlikte içilirse, ümit kesildikten sonra bile olsa cinsel isteği geri getirir, bu
böylece denenmiştir. (Abdurrahmân el-Bahhâr, el-Hab-betii ‘s-sevdâ beyne ‘d-dîni ve ‘ttıbbi, sh:40)
19) Halsizlik:
Bir bardak sıkılmış tâze portakal suyu ve bir kaşık çörek otu yağı, bir kaşık saf bal ile tatlandırılarak on beş gün boyunca her gün aç karnına içilir.
Kendisinde halsizlik olan kişiye, yatsı namazından sonra yatıp, sabah erkenden yâni en geç sabah namazı vaktinde kalkması ve bu hususta Rasûlüllâh (SaUâllâhu Aleyhi ve Sellem)&Qn nakledilen âyet-i kerîmeleri ve duâları okuması tavsiye edilir.
Buna göre; hadîs-i şerifte vârid olan:
“Ey Allâh! Sıkıntıdan ve üzüntüden Sana sığınırım. Acizlikten ve tembellikten Sana sığınırım. Korkaklıktan ve cimrilikten Sana sığınırım. Borcun bana gâlip gelmesinden ve birtakım insanların beni kahretmesinden Sana sığınırım.” (Ebû Dâvûd, Salât:367, no: 1555, 1/484-485) duâsma sabah-akşam devâm edilir.
Ayrıcaism-i şerifleri yedi
gün boyunca 100 kere okunur.
Bir de içilecek bir fincan kahvenin üzerine 116 kere J) ism-i şerifi okunursa çok kuvvet hâsıl olur.
20) Emziren annenin sütünün çoğalması:
Annelerin bir çoğu sütleri az olduğu için çocuklarını tam mânâsıyla, yâni emzirme müddetinin son sınırı olan iki seneye kadar emzirememektedirler.
Bu da çocuğun gelişimini ve hayâtı boyunca karşılaşacağı farklı hastalıklara karşı direniş gücünü zayıflatır, bu yüzden anne sütünü artırmak çok önemlidir.
Çörek otu yağı, biraz da çörek otu tâneleri peynire veyâ ayrana ve yâhut tâze kaymağa katılarak yenilir.
Az bir miktar hakîkî bal ve kimyon tâneleri katılırsa daha güzel olur.
Günümüzde bu hakikati keşfeden bir çok kadın, bu terkibi uygulayarak çocuklarını emzirme imkânına yeniden kavuşmuşlardır.
21) Astım ve nefes darlığı:
Bu hastalığın sebepleri farklılık arzettiği için evvelâ hassâsiyet (alerji) duyulan şeylerden uzak durulması ve astım nöbetine sebep olan illetin giderilmesi gerekir.
Bununla birlikte her nöbet geldiğinde bir küçük kaşık çörek otu ve bir o kadar da çörek otu yağı alınır, bu ikisi kasları gevşeterek nefes borularını açar ve genişletir.
Ayrıca çörek otu yağı ile göğüs ve gırtlak yağlanır.
Bir de çörek otunun ve çörek otu yağının buharı buruna çekilir.
Biiznillâh şifâ hâsıl olur.
22) İştahı açmak:
Kahvaltıdan önce küçük bir kaşık dolusu çörek otu tâneleri ağızda çiğnenir, daha sonra bir fincan soğuk suya birkaç damla çörek otu yağı ve birkaç damla doğal üzüm sirkesi damlatılarak içilir. Biiznillâh şifâ hâsıl olur.
www.nedirkibu.com
23) Kurtları dökmek:
Bir kaşık öğütülmüş çörek otu, üç diş sarımsak, bir kaşık zeytin yağı, bir kaşık çörek otu yağı, on tâne de kabak çekirdeği içi, bunların hepsi birlikte iyice yoğrulur, sıcak ekmekle yenilir. Ertesi sabah ise herhangi bir çorba içilir. Biiznillâh şifâ hâsıl olur.
24) Gazlar, kasılmalar ve yeller:
Bir küçük kaşık kimyon, bir kaşık çörek otu ile karıştırılıp kuru olarak aç karnına yenilir. Ardından da üç kaşık şeker kamışı balı (usâresi) bir bardak sıcak suda eritilerek içilir ve bir hafta boyunca bu her gün tekrar edilir.
25) Ekşime ve yanma:
Hakîkî balla veyâ bitkisel şekerle tatlandırılmış bir bardak sıcak süte bir kaşık çörek otu yağı katılarak içilir.
26) Soğuk algınlığı ve nezle:
Hasta uyumadan önce, büyük bir kaşık çörek otu yağıyla kaynatılan suyun buharını içine çeker. Buhar yayılmasın diye hastanın üzerine bir örtü sıkıca kapatılır.
Daha sonra bir kaşık çörek otu yağı, az bir miktar tâze öğütülmüş çörek otu ve doğal ya-bâni kekik bir bardak suda kaynatılarak içilir.
Biiznillâh şifâ olur.
27) Kalp ve kan dolaşımı:
Bir bardak sıcak içeceğe az bir miktar çörek otu yağı katılırsa, Allah’ın izniyle sinirleri ve kasları gevşetip yatıştırır.
Bu içecek kasların ve sinirlerin kasılmasını giderir, kalp kaslarının kasılmasını (spazmını) önler, damarları açar, kanın pıhtılaşmasını yok eder ve kandaki kolesterolü eritir, onu normal hâle getirir.
Zâten çörek otu yağının özelliklerinden biri de kandaki kolesterolü ve yağları eriten safrayı harekete geçirmesidir.
28) Kolon:
Armudun çekirdekleri, bir kaşık (havanda) yeni öğütülmüş çörek otu, bir kaşık çörek otu yağı ve bir kaşık da yoğun meyan kökü suyu, işte bütün bunlar bir bardak tâze sıkılmış sıkma armut suyuna katılarak içilir.,
Böylece ağrılar durur ve hasta rahatlar.
29) Dizanteri:
Bir bardak tâze sıkılmış tuzlu ve ılık domates suyuna öğütülmüş bir kaşık çörek otu ve bir kaşık sarımsak katılarak iki hafta boyunca her gün alınır.
30) İdrardan kan gelmesi:
Bir miktar çörek otu yağına bir kaşık çörek otu konur, birer parça ekmek ve peynir buna bandırılarak sabah-akşam yenilir ve aralıksız üç ay boyunca buna devâm edilir.
Aynı zamanda hasta bu zaman zarfında sağ tarafına yatarak uyur.
31) Güçsüzlük ve cinsel zâfîyet:
Havanda dövülmüş birazcık çörek otu, o miktar da çemen otu ve bir yemek kaşığı hakîkî çözülmüş amber, bunların hepsi bir miktar hâlis bal, bir kaşık da çörek otu yağı katılarak bir kapta karıştırılıp, hakîkî buğday ekmeği ile her gün reçel gibi yenilir.
Allâh-u Te’âlâ’nın izniyle şifâ hâsıl olur.
32) Zihin canlılığı, hâfıza çabukluğu ve zekâ artışı:
Nâne kaynatılıp balla tatlandırılır, içerisine bir kaşık çörek otu yağı, varsa bir kaşık da yeşil fıstık yağı konularak çay ve kahve yerine içilir.
Bu arada zikir ile meşgul olmaya ve çokça Kur’ân-ı Kerîm okumaya devâm edilir. Biiznillâh iyileşme hâsıl olur.
Her gün on kere Enbiyâ Sûresinin 79. âyet-i kerîmesiyle birlikte aşağıda zikredilecek duânm okunması kuvvetli bir hâfıza kazanılması için denenmiştir:
“Biz hemen onu(n gerçek hükmünü) Süleyman’a (ilhâm ederek) anlatmıştık. Her birine de büyük bir hüküm (doğru fetvâ verme kabiliyeti) ve üstün bir ilim vermiştik. (Teşbihle meşgul olduğu zaman) Dâvûd’-la birlikte dağları ve kuşları emre âmâde kılmıştık ki, onlar (kudretten yaratılan dilleriyle Bizi takdis ve tenzih ederek) teşbihte bulunuyorlardı.
Biz dâima (böyle büyük peygamberlere bu türlü üstün mûcizeleri verme işini) yapanlar olduk.”
“Ey Hayy ve Kayyûm olan Allâh! Ey Müsâ’nın, Hârûn’un, Nûh’un, İbrâhîm’in ve Muhammed (SaUâllâhu Aleyhi ve Sellem)İn Rabbİ! Ey bütün âlemlerin Rabbi! Muhammed (SaUâllâhu Aleyhi ve Sellem)in hakkı için, Sen bana kuvvetli hâfıza, süratli anlayış, hikmet, ilmi iyi anlamak, zihin ve anlayışta sebat, bir de aceleci davranmamakta istikrar nasîb et!”
(Şeyh Ahmed ed-Dîrebî, el-Mücerrebât: Sh:92)
Rivâyete göre Ali ibni Ebî Tâlib (Radyallâhu Anh) hâfızasmın azlığından şikâyet edince
Rasûlüllâh (SaUâllâhu Aleyhi ve Sellem) Ona:
“Ey Allâh! Hiç şüphesiz ki, Sen Benim gizlimi de açığımı da bilmektesin, o halde özrümü kabul et, dileğimi bilmektesin, bana murâdımı ver, içimde olanı bilmektesin, öyleyse günahımı bağışla.
Ey gözlerin hâin bakışını ve gönüllerin gizlediğini bilen Zât!
Allâh hak ile hükmeder, O’nu bırakıp da taptıkları ise hiçbir şeyle hüküm veremezler.
Muhakkak ki Allâh, hakkıyla işiten de, ziyâde gören de ancak O’dur!” duâsını okumasını emretti. (Şeyh Ahmed ed-Dîrebî, el-Mücer-rebât: Sh:92-93)
Ayrıca Üstâdımız Hacı Mahmûd Efendi Hazretleri’nin kendi el yazılarında, Şeyhi Hacı Ali Haydar Efendi (Kuddîse Sîrruhû) Hazretleri’nden naklen, beş vakit namazdan sonra, şu şekilde istiğfâr yapılmasının çok faziletli olduğunu gördüm:
Üç kere:denildikten sonra, üçüncünün peşine:
“Bütün suçlarımdan ve nefsimin aleyhine işlemiş olduğum taşkınlıklardan dolayı,
Hayy (diri) ve Kayyûm olan (her şeyi yöneten), gökleri, yerleri ve o ikisi arasındakileri eşsiz bir şekilde yaratan ve Kendisinden başka hiçbir ilâh bulunmayan O büyük Allâh’ dan mağfiret dilerim.” diye istiğfâr edilir.
Zarîr-i Antâkî’nin “et-Tezkire”sinin zey linde bâzı ulemâdan naklolunduğuna göre: Zekâsının, ilminin ve malının artmasını ve unutkanlıktan kurtulmayı arzu eden kimse, her sabah namazından sonra, ihlâs ile yukarıda geçen İstiğfâri yapsın! (Tezkiratü üli’l-elbâb ve Câmı’u 7-ucbi 7-‘ucâb:3/197’)
Bir de hâfızanın açılması için Üstâdımız Hacı Mahmûd Efendi Hazretleri’nin hocası olan Hacı Dursun Efendi (Rahimehuiiâh)ın nakletmiş olduğu:
“Yardım ve muvaffak kılma ancak Allâh-u Te’âlâ’dandır, hakikate eriştirme vâsıtaları da sâdece O’nun (kudret) elindedir.
Ey Allâh! Bana peygamberlerin anlayışını, rasûllerin hafızasını ve mukarreb meleklerin ilhâmını ikrâm et” duâsına devâm edilir.
33) Sağırlık ve ağır işitme:
Biraz çörek otu, biraz karanfil, bir de çörek otu yağı bir bardak suyla kaynatılır. Tatlandırılmaksızm günde üç kere içilir. Allâh-u Te’âlâ’nın izniyle şifâ hâsıl olur.
34) Safra (öd) kesesi ve taşları:
Bir kaşık çörek otu, bir kaşığın dörtte biri kadar öğütülmüş mürrüsâfı, biraz da çörek otu yağı bir bardak saf bal ile karıştırılarak sabah-akşam reçel gibi yenilir.
Hasta safra kesesindeki rahatlamayı hissedip ağrıları ve kasılmaları yok oluncaya kadar ilacı tekrarlar. Safra kesesinde taş varsa Allâh-u Te’âlâ’nın izniyle eriyip yok olur.
35) Dalak büyümesini engellemek, iltihabı ve kolesterolü eritmek:
Bir miktar çörek otu, zeytin yağıyla ve az bir miktar çörek otu yağıyla mâcun yapılır, bu merhem ısıtılarak bundan bir lapa yapılır ve bu lapa yakı gibi sol kaburgaların en alt kısmına konulur.
Ayrıca bir bardak suyla kaynatılmış çemen otu hakîkî balla tatlandırılır ve içerisine bir kaşık çörek otu yağı katılarak iki hafta boyunca aralıksız içilmeye devâm edilir. Biiznillâh şifâ hâsıl olur.
36) İdrar zorluğu:
Uyku öncesi kasığın üst tarafı çörek otu yağı ile iyice yağlanarak ovulur. Hâlis balla tatlandırılmış bir miktar çörek otu da suyla kaynatılıp, üzerine biraz da çörek otu yağı ilâve edilerek her gün yatmadan önce içilmeye devâm edilir. Allâh’ın izniyle şifâ bulunur.
37) İdrar tutamama:
Az bir miktar çörek otu, az miktar temiz yumurta kabuğuyla berâber kavrulur, sonra bunlara biraz çörek otu yağı katılarak birlikte öğütülür.
Bir hafta boyunca her gün bir bardak yoğurt (ev yoğurdu tercih edilir) ile berâber bir kaşık yenilir.
38) Romatizma:
Ağrıyan romatizmalı bölge sıcak çörek otu yağıyla, el kemiğe ulaşacak derecede sıkıca ovulur.
Daha sonra kaynatılmış çörek otuna biraz çörek otu yağı katılıp balla tatlandırılarak içilir.
39Yüksek tansiyon, nefesi ve sinirleri rahatlatma:
Herhangi bir sıcak içeceğe az bir miktar çörek otu yağı katılır.
Ayrıca mümkünse haftada bir kere de olsa bütün beden çörek otu yağı ile yağlanılıp (vücut yağı çekecek kadar bir süre) güneşlenilir.
40)Yüzün parlaklığı ve güzelliği için:
Bir miktar çörek otu, çörek otu yağı, zeytin yağı, biraz da bâdem yağı birbirleriyle karıştırılıp, bu karışımla yüz yağlanır ve (vücut yağı çekecek kadar az bir süre) güneş ışınlarına mâruz bırakılır. Böylece bir saat beklenir.
Daha sonra yüz, su ve sabunla yıkanır. Allâh-u Te’âlâ’nın izniyle farkı net olarak göreceksin!
41) Abraş (sedef) ve cilt üzerinde beliren beyaz noktacıklar:
Doğal kırmızı üzüm sirkesi, biraz kına, çörek otu yağıyla yoğrulmuş çörek otu ve toz hâline getirilmiş kuru bukalemun derisinden az bir miktar alınıp bunların tümü birer kaşık olacak kadar eşit miktarda karıştırılır ve merhem gibi oluncaya kadar az bir sirkeyle yoğrulur, sonra renk değişikliğine uğramış olan bölge bu mâcunla yağlanır.
Bu yağlanmış bölgenin üstü akşamdan sabaha kadar örtülür.
Mümkün olursa bu hastalıklı yerler güneşe karşı tutulur.
42) Kırığın çabuk kaynayıp iyileşmesi:
Mercimek çorbası, soğan, haşlanmış yumurta, büyükçe bir kaşık çörek otu, birkaç tâne de çiğ yumurta karıştırılarak iyice yoğrulur.
Bu karışımdan bir sargı yapılarak kırık yerin üzerine konulur ve etrâfı çörek otu yağı ile ovulur.
Bu sargı hergün veyâ gün aşırı bir kez tekrarlanır. Sargı açıldığında kırık yer sıcak çörek otu yağı ile ovulur.
Allâh-u Te’âlâ’nın izniyle şifâ hâsıl olur.
www.nedirkibu.com
43) Ergenlik sivilceleri:
Öğütülmüş çörek otu, susam yağı, bir kaşık tahin, bir kaşık buğday unu ve bir kaşık çörek otu yağı birlikte yoğrulur.
Yüz bu terkiple akşam yağlanır, sabah doğal sabun ve kireçsiz su ile yıkanır. Bununla eş zamanlı olarak içine biraz çörek otu yağı katılmış sıcak bir içecek içilir.
Allâh-u Te’âlâ’nın izniyle farkı net bir şekilde göreceksin.
44) Cilt hastalıkları:
Çörek otu yağı, gülyağı ve katkısız tam buğday unu eşit miktarlarda alınıp iyice karıştırılır. Merhem gibi katılaşıncaya kadar biraz daha un ilâve edilir. Rahatsız olan bölge güneşlendirildikten sonra inceltilmiş üzüm sirkesiyle ovalanır, daha sonra hastalıklı yer her gün yukarıdaki terkiple yağlanır.
Bu rahatsızlığa mâruz bulunan kişinin, hastalığına sebep olan yiyeceklerden uzak durması gerekir. Nitekim herkesin, kendisine karşı hassâsiyet taşıdığı bâzı yiyecekler vardır.
45) Siğiller:
Havanda dövülmüş çörek otu, koyu ve doğal üzüm sirkesiyle yoğrulur, buna biraz da çörek otu yağı katılır, daha sonra hastalıklı bölge keten veyâ yün parçasıyla ovulur.
Ardından semizotu yaprağı ile de ovulur, sonra bu hastalık mekânı iyice yıkanıp kurutulur. Daha sonra da çörek otu yağı ile yağlanır. Bu tedâviye bir hafta boyunca devâm edilir.
Ardından biiznillâh şifâ tamam olur.
46) Beze (deri altında topaklaşan sertlikler ve sebep oldukları rahatsızlıklar:
Ezilmiş çörek otu, biraz çörek otu yağı ve içerisinde az bir miktar arı sütü bulunan bal, birlikte mâcun yapılır, bir ay boyunca günde bir kaşık yenilir.
47) Mantar ve mayasıl:
Havanda yeni öğütülmüş bir kaşık çörek otu, bir fincan inceltilmiş üzüm sirkesi, biraz da sarımsak yağı, merhem kıvâmına gelinceye kadar karıştırılır.
Mantarlı ve mayasıllı yerler tıraş edildikten sonra biraz tahriş edilir ve bu terkiple yağlanarak bandaj yapılıp sabaha kadar öylece bekletilir. Bu sargı çözüldükten sonra çörek otu yağı ile yağlanır. Buna bir hafta boyunca devâm edilir.
48) Uykusuzluk:
Hâlis balla tatlandırılmış bir bardak sıcak süte, bir kaşık çörek otu yağı karıştırılarak yatmadan önce içilir ve uyumadan önce çokça salevât getirilerek:
(Nebe’ Sûr esi: 9) âyet-İ
kerîmesi okunmaya devâm edilir.
Ayrıca Zeyd ibni Sabit (Radyallâhu Anhjdan nakledilen:
“Ey Allâh! Yıldızlar battı, gözler sâkin-leşti, Sen ise (hiç ölmeyecek) Hayy ve (hiç uyumayan bir) Kayyûm’sun. Ey Hayy! Ey Kayyûm! Gözümü uyut ve gecemi sâkinleş-
tir.” (Taberânî, el-Mu’cemül-kebîr, no:4817r 5/124) duâsi tekrar
edilir.
Nitekim râvî Zeyd (Radıyallâhu Anh) bu duâ-ya devam ettiğinde, Rasûlüllâh (Saiiailâhu Aleyhi ve Sellem)Q şikâyet ettiği uykusuzluk hâlinin kendisinden kaybolduğunu bildirmiştir.
49) Karaciğer iltihabı:
Bir kaşık yeni öğütülmüş çörek otu, bir kaşığın dörtte biri kadar da sarısabır karıştırılır. Sonra bu ikisi hâlis bal ile mâcun yapılarak iki ay boyunca aç karnına bir kaşık yenmeye devâm edilir.
50) Bedenin herhangi bir yerinde su toplanması:
Havanda yeni dövülmüş bir miktar çörek otu, biraz çörek otu yağı ve biraz da üzüm sirkesi merhem gibi oluncaya kadar iyice karıştırılır.
Bu terkipten bir miktar alınıp sargı bezine sürülür ve su toplanan yerlere sarılır.
Aynı zamanda bir küçük kaşık çörek otu yağı ve çörek otu tâneleri yenmeye devâm edilir. Bu tedâvi bir hafta kesintisiz tatbik edilir.
51) Egzama:
Bir bardak öğütülmüş çörek otu ve bir bardak zeytin yağı karıştırılır.
Bu terkip uygulanmadan önce tekrar iyice
karıştırılır ve rahatsızlık geçinceye kadar günde
iki kere hastalıklı bölgeye sürülür. (Ubeyd Ömer, el-Habbetü ‘s-sevdâ fi ‘t-tıbbı ‘şa ‘bî, sh:55-61)
Çörek otunun faydaları bilim adamlarını da şaşırtıyor
Çörek otu, son iki yıldan bu yana daha önce görmediği kadar bir ilgiyle karşılaşmıştır. Güvenilir uluslar arası dergilerde onlarca ilmî araştırma yayınlanmıştır. Bu araştırmaların büyük bir kısmı hayvanlar üzerinde yapılmışsa da çörek otunun faydası üzerine gerek doğuda ve gerekse batıda yayınlanan araştırmaların insanı hayrette bırakacak sayıda çok olması ve çeşitliliği gerçekten ilgi uyandırmaktadır.
www.nedirkibu.com
Gerçekten laboratuar araştırmaları, çörek otunun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve buna bağlı olarak vücudu tahrip eden mikroplara ve virüslere karşı gücünü, ayrıca kansere karşı direncini artırdığını ortaya koymuştur. Bugün Amerika’da ileri safhadaki kanser ve aids hastalarına, bala katılmış çörek otu vermektedirler.
Londra Kings College Üniversitesinde yapılan bir çalışma 1997 yılında yayınlandı. Yapılan araştırmada çörek otunun iki çeşit yağ ihtiva ettiği ortaya kondu. Bunlar %0.45 oranında anti enflamatuar (iltihap önleyen) özelliğe sahip olan uçucu yağ, diğeri ise %33 oranında sabit yağdır.
Araştırmacılar çörek otunun uçucu yağının romatizma gibi, eklem hastalıkları iltihabını hafifletmede etkin olduğunu ortaya koymuşlardır.
Londra Kings College Üniversitesinde yapılan bir araştırma, çörek otunun bazı mikropların etkinliğini yavaşlattığını ve iltihap oluşmasını engelleyici bir özelliğe sahip olduğunu ortaya koymuştur.
Çörek otunun nefes darlığı ve solunum yolları iltihabının tedavisinde faydalarına işaret eden bir araştırma yapılmıştır. Bir başka araştırmada çörek otu özünün meme, prostat, cilt kanseri gibi bazı kanser türlerinde kanser hücrelerinin gelişmesini yavaşlatmayı başardığı ortaya konmuştur. Bir başka araştırma çörek otunun fagositik (phagocytic) hücrelerinin candida albicans adındaki bir çeşit mantar türünü yutma gücünü arttırdığını ortaya koymuştur.
Bu yazımızdaki bilgiler kesinlikle herhangi bir hastalık veya kişi için teşhis, tedavi, tanı ya da tıbbi bir öneri niteliği taşımamaktadır. Sitemizden alacağınız tüm bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızı ilgilendiren herhangi bir durumda, derhal yetkili uzman bir doktor veya sağlık kuruluşu ile irtibata geçmelisiniz.
Kendisi Küçük, Şifası Büyük “Çörek Otu”
Çörek otu (Latince adı; Nigella sativa); 2000 seneden daha uzun bir zamandır Ortadoğu ve Uzakdoğu ülkelerinde doğal bir ilaç olarak kullanılmaktadır. Nigella Sativa, Ortadoğu ülkeleri arasında birçok derdin dermanı olduğu için “Habbat Al Barakah” ya da “Kutsanmış Tohum” olarak bilinir. Binlerce yıldır Ortadoğu, Asya ve Afrika’da kullanıldığı gibi günümüzde Amerika ve Avrupa’da da kullanılmaktadır.
Bu küçük, fakat inanılmaz şifalı bitki, dünyanın her tarafında çok çeşitli isimlerle bilinmektedir. Bu isimlerden bir kısmı şöyle sıralanabilir. Black cumin (Nigella sativa L. ) seeds, Black Seed, Le Cumin Noir (Graine de Nigelle), Der Schwarzkümmel (Nigella sativa), Habba Sawda, Habbatul Baraka, Shonaiz .
Romalılar arasında, yemeklik olarak çok değerli olduğundan, çörek otunun isimlerinden biri de Roman kişnişidir.Fransızlar, bu bitkinin tohumlarını pişirmek için kullandığı için de quatre épices or toute épice adı altında bilirler.
Fransızlar, çörek otunu eskiden biber yerine kullanırlardı.
Doğu ülkelerde yaygın bir şekilde yemeklerde lezzet verici bir baharat olarak kullanılırdı. Mısırlılarda yaygın olarak ekmeklerinde kullanırlardı ve bereketli bir besi olduğuna inanarak, keke benzer şekerlemelerine çörek otu koyarlardı. Hindistan’da, aynı zamanda haşaratlardan uzak tutmak için, çamaşırlarının arasına çörek otu koyarlardı. Ve oranın yerli doktorları, çörek otunu tıbbi olarak, karın gazı giderici, hazımsızlık ve bağırsak hastalıkları tedavisinde kullanırlar.
Çörek Otu İçeriği
Bugüne kadar yapılan bilimsel çalışmalarla çörekotunun içinde 115’ten fazla etkili madde olduğu belirlenmiştir. Bu maddeler şöyle gruplandırılabilir:
1. % 21 Protein
2. % 35 Şeker türevleri
3. % 35-38 Yağ
4. % 6-9 Madensel tuzlar ve diğer maddeler
Vitaminler; beta-karotin (provitamin A), biotin (vitamin H), folasidi, B1, B2, B6, ve C.
Minerallerden; magnezyum, selenyum ve çinko içerir. İçeriğindeki en önemli bileşimler ise thymol türevleridir. Bu aktif maddeler bağışıklık sistemi üzerindeki yardımcı T-hücrelerin sayısında ve aktivesinde belli bir oranda artış sağlamaya yardımcı olur.
İçeriğindeki aktif maddeler, nigellon, thymoquinon ve uçmayan yağlardır. Diğer maddeler ise, linoelik asit(Omega-6, Omega-3), oleic asit, palmitik asit, kalsiyum, sodyum, potasyum, demir, çinko, bakır, magnezyum, selenyum, fosfor, vitamin A, vitamin B, vitamin B2, niasin ve vitamin C’dir.
www.nedirkibu.com
Sadece thymoquinone bile çoğu hastalıklar için şifadır. Artrite, astıma, bakterilere karşı, bronşit, alerji, antioksidan, romatizma, kanser, safra yolları tıkanıklığı, siklooksijenaz enzimi inhibitörü, lipooksijenaz enzimi inhibitörü, ürik asidi azaltıcı etkisi ve kan şekerini düşürücüdür. Ayrıca anti-oksidan, anti-inflamatuvar, anti-tümör, immunomodulatuar etkili ve apoptozis artırıcıdır.
Çörek otundaki Beta sitosterol 3218 ppm’dir. İştahsızlığa karşı kullanılabildiği gibi, anti kanser, anti bakteriyel, anti viral, antipiretik (ateş düşürücü), anti inflamatuvar (yangı önleyici) özellikler de gösterir. Östrojeniktir ve fazla alındığında sperm öldürücü özellik gösterir. Omega 3 ve 6’dan zengin olan çörek otundan her gün yemekte yarar vardır. Çörekotu bağışıklık sistemini güçlendirir. Sık sık enfeksiyon geçirenler için yardımcı bir üründür.
Kara mucizenin muhtevası
Çörek otunun tohumunda takriben %38 oranında karbonhidrat, %35 oranında çeşitli yağlar, %21 oranında da albümin bulunur. Geri kalan %6 ise, yüzden fazla maddeden oluşur. Bu orana çok değerli olan doymamış yağ asitleri de dahildir. Linolen asidi, alfa linolenasidi ve iç yağı bunlar arasındadır.Eterli yağlar olarak kofur, nigellon, alfa-pinen vb. mevcuttur. Doymamış yağ asitleri ve eterli yağ, savunma sisteminde çok yararlıdır. Vitamin ve mineraller, savunma sisteminin işlemesinde önemli rol oynar. Çörek otunun tesiri, çok sayıdaki bu maddelerin karışımından gelmektedir.
Doymamış yağ asitlerinin faydaları
Doymamış yağ asitleri, metabolizmaya yardım eder. Hücrelerin büyümesi, gelişmesi ve yenilenmesinde yine buna ihtiyaç vardır.
Ayrıca vücudun ihtiyacı olan hormonların gelişmesinde yardımcı olur. Yine alerjik sinyaller gönderen histamin gibi maddelerin artmasını engeller.
Vücudumuz doğası gereği, doymamış yağ asitlerini üretemediğinden bu yağ asitlerini dışarıdan karşılamak zorundadır.
İşte doymamış yağ asitlerinin faydaları:
• Hormonların yapımına katkıda bulunduklarından, sağlıklı bir savunma-hormon ve sinir sisteminin oluşumunu sağlar.
• Savunma ablukasının kaldırılmasında yardımcı olur.
• Savunma hücrelerinin gereğinden fazla çalışmasını engeller.
• Hücrelerin dağılımı, yenilenmesi ve hücre duvarlarının sağlam olmasına katkıda bulunur.
• Kandaki kolesterolü normale döndürür.
• Kan damarlarının gerginleşmesini ve dolaşım hızını tanzim ederek tıkanmayı önler.
• Tansiyonu düşürüp damar sertleşmesi ve kalp enfarktüsü riskini azaltır.
• Yaraların çabuk iyileşmesine, derinin pürüzsüz olmasına yardım eder.
• İnsan vücudu, doymamış yağ asitlerini üretemediği için, dışarıdan almaya mecburdur. Bir gram çörek otu yağı, bu açıdan günlük ihtiyacımızı karşılamaktadır.
Her Derde Deva Çörek Otu…
Peygamberî bir ilaç olduğunu belirttiğimiz çörek otunun ismine eski çağlardaki bazı dini metinlerde rastlandığı gibi, Peygamber Efendimiz (S.A.V)’den sahih rivayetle nakledilen hadisi şerifle de önemi en veciz bir şekilde ifade edilmiştir. Hz. Ebû Hureyre (r.a.)’nin nakline göre, Hz. Peygamber (S.A.V) “Size çörek otunu tavsiye ediyorum. Çünkü onda ölüm hariç her türlü hastalığın şifası vardır.” demiştir. İbn Şihab, bu hadiste geçen “sâmm” kelimesinin “ölüm” anlamına geldiğini ifade etmektedir.
Peygamberimiz’in (S.A.V) tavsiye ettiği çörek otunun birçok hastalığa şifa olduğunu bugün modern tıp yeni yeni keşfetmektedir.
İşte Çörek otu ile şifalı tarifler.
1) Böbrek iltihapları:
Zeytin yağı ile öğütülmüş çörek otu yoğ-rularak merhem (lapa) yapılır, bu merhem ağrıyan yere konulur. Aynı zamanda bir küçük kaşık çörek otu yağı ve az bir miktar çörek otu tâneleri bir hafta boyunca aç karnına yenmeye devâm edilir. Biiznillâh şifâ hâsıl olur.
2) Böbrek taşlarını parçalayıp böbrekten gidermek:
Bir fincan çörek otu, bir bardak bal, üç diş sarımsak ve bir yemek kaşığı susam yağı karıştırılarak mâcun yapılır. Bu terkibin üçte biri her gün yemekten önce alınır. Ardından da bir limon, kabuğu ile birlikte yenilir. Allah’ın izniyle şifâ hâsıl olur.
3) Üşütme ve nezle için:
Üşütme ve soğuk algınlığı (nezle) ile mücâdele yolu: İnce dilimlenmiş limon kaynatılıp içine bal ve çörek otu yağı katılır, buna ilâveten biraz sarımsak da katılabilir. Bu karışım gün boyu içilir. Biiznillâh şifâ hâsıl olur.
4) Baş ağrısı:
Tâze öğütülmüş çörek otu, onun yarısı kadar toz karanfil, onun da yarısı kadar toz anason bir kaşık çörek otu yağı ile iyice karıştırılır, bu karışımdan bir kaşık, bir bardak yoğurtla birlikte alınır.
Ayrıca başın ağrıyan kısmı çörek otu yağı ile ovulur. Allah’ın izniyle şifâ hâsıl olur.
5) Kadın hastalıkları ve doğum:
Az bir miktar çörek otu, su ile kaynatılır, ayrıca bir küçük kaşık çörek otu yağı ile birlikte kaynamış az bir miktar sarıpapatya bal ile tatlandırılır.
Sonra bu terkip, içine birkaç damla çörek otu yağı konulmuş herhangi bir sıcak içecekle alınır. Biiznillâh şifâ hâsıl olur.
6) Diş, dişeti ve boğaz ağrıları:
Çörek otu kaynatılıp onunla ağız çalkalanır ve gargara yapılır. Bununla birlikte bir küçük kaşık çörek otu yağı ılık suyla aç karnına içilir. Ayrıca çörek otu yağı ile boğaz ovulur ve diş eti ovalanır.
Çörek otu yağına doğal üzüm sirkesi katılarak ağzı çalkalamak ve gargara yapmak da mümkündür.
www.nedirkibu.com
Bir kaşık çörek otu yağı, bir fincan zeytin yağı, bir kaşık inceltilmiş (süzülmüş) doğal üzüm sirkesi ve roka yağı, bunların hepsi öğütülmüş çörek otu ile yoğrulur ve her akşam baş bununla ovulup bırakılır, bir gün sonra ılık su ve sabunla yıkanır.
8) Bit ve bit sirkesi:
Çörek otu iyice dövülüp, bir kaşık çörek otu yağı ve doğal üzüm sirkesiyle iyice yoğ-rulup mâcun yapılır ve saç tıraş edildikten sonra baş bununla yağlanır. Eğer saç tıraş edilmezse, bu merhem kafanın derisine ulaşıncaya kadar saç aralarına girdirilir.
Daha Sonra güneşe karşı on beş dakika tutulur. Beş ->aat sonra da baş yıkanır. Hastalık geçene kadaı bu muâmele her gün tekrar edilir.
9) Şeker hastalığı:
Öğütülr.tüş az bir miktar mürrüsâfı ile biraz çörek ctu, biraz çörek otu yağı, bir yemek kaşığı tere tohumu, biraz öğütülmüş nar tohumu, bir de kuruduktan sonra öğütülmüş az bir miktar lahana havucu ve bir küçük kaşık hıthıt (şeytan tersi’ toplanır, bunların hepsi iyice yoğrulur, sonra l’U terkipten küçük bir kaşık aç karnına az bir niktar yoğurtla birlikte alınır.
Allah’ı ı izniyle şifâ hâsıl olur.
10) Böbrek ağrısı ve sancısı:
Anason, kimyon, nâne, fırenk kimyonu, biraz da sarı papatya iyice kaynatılır.
Sonra buna bir kaşık çörek otu yağı katılarak az bir miktar bal ile tatlandırılıp sıcak olarak içilir.
Bal yeıine bitkisel şeker de kullanılabilir. Aynı zamaria ağrıyan yer çörek otu yağı ile ovulur. Biiz’illâh şifâ hâsıl olur.
11) Menenjit:
Sıtmalı kimse, bir parça kirpi derisiyle veyâ çörek otu ile tütsülenir. Bu esnâda ve sonrasında hasta kimse battaniye gibi bir şeyle örtülür.
Çörek otuyla tütsülenme şöyle yapılır; en az bir su bardağı suya bir çay kaşığı çörek otu tâneleri atılıp, üstü kapatılarak bir dakika ile üç dakika arası kaynatılır, sonra açılır açılmaz buharı buruna iyice çekilir.
Buna ilâve edilecek her su bardağı için bir çay kaşığı çörek otu gereklidir.
Bu tütsülenme ile birlikte bir kaşık çörek otu yağı tâze sıkma limon suyu ile berâber sa-bah-akşam içilir. Biiznillâh şifâ hâsıl olur.
12) İshal:
Az bir miktar çörek otu, çörek otu yağı ve roka yağı ile yoğrulur, günde üç kere küçük bir bardak içilir, berâberinde yoğurt da içilebilir.
Fayda hâsıl olduktan sonra bu ilacı tekrar etmemek gerekir ki kabız yapmasın!
13) Kısırlık:
Bir miktar çörek otu, öğütülmüş çemen otu ve turp tohumu, az bir miktar çörek otu yağı ile berâber yarım bardak balla iyice yoğ-rularak mâcun yapılır ve yenilir, ardından büyük bir bardak deve sütü içilir. Biiznillâh şifâ olur.
Ayrıca kadın, hayızdan temizlenmesinin akabinde, bir yün parçasının içerisine çemen otu yağından bir miktar koyar da, onu tenâsül uzvunda taşırsa hemen hâmile kalır.
Çemen otu yağı şöyle elde edilir: Elli gram çemen unu, elli gram çörek otu yağı, yüz elli gram da zeytin yağı, altı yüz gram suda, su
buhar olup tükeninceye kadar kaynatılır, işte
arta kalan yağa, çemen yağı denilir. (Mustafa özer, Tabiat Eczanesi, sh:89)
Aynı şekilde kadına, bilgisi olmadan at sütü içirilir de, peşinden kocası onunla cimâ yaparsa, derhal hâmile kalır.
Bir başka terkip de şudur:
Bir miktar çöven otu alınıp iyice ezilerek cilâlanmış bakır bir tavanın içerisine yerleştirilir, sonra üzerine biraz saf su konularak suyunu çekinceye kadar kaynatılır.
Daha sonra üzerine birazcık hâlis zeytin yağı damlatılıp içine çekecek kadar bekletilir.
Çocuğu olmayan kadın hayızdan temizlendikten sonra bu terkipten az bir miktar alarak bir bez parçasına dolar, sonra onu tenâsül uzvunda taşır.
İşte böylece hâmile kalır ki, bu hâdise kendisinden nakil yapılan kimsenin bizzat tecrübe edip, doğruluğunu tesbit ettiği bir vâkı-
adir. (Şeyh Ahmed ed-Dîrebî, el-Mücerrebât: Sh:87)
Ayrıca kadın tenâsül uzvunda pelesenk yağını taşırsa bu onun hâmile kalmasına yardımcı olur.
(Ebû Muhammed Abdullah ibni Muhammed el-Ezdî es-Sahârî, Kitâbü’l-Mâ’, 1/150)
14) Prostat:
Sırtın en alt kısmı ve etrâfı ile hayaların alt tarafı çörek otu yağı ile yağlanarak dâire şeklinde ovulur.
Ayrıca bir kaşık çörek otu ve bir kaşığın dörtte biri kadar öğütülmüş mürrüsâfî, kaynar suyla çözülmüş bal şerbetine katılarak her gün bir kaşık yenmeye devam edilir. Allâh’ın izniyle şifâ tamamlanır.
15) Göz hastalıkları ve görme zayıflığı:
Uyku öncesi çörek otu yağı ile alın, gözlerin etrâfı ve göz kapakları yağlanır.
Ayrıca uyumadan önce çay veyâ kahve gibi sıcak içeceklere az bir miktar çörek otu yağı katılarak içilir.
Doğal havuç suyu ile birlikte içilmesi daha makbuldür. Allâh’ın izniyle şifâ hâsıl olur.
16) Ülser:
Bir kaşık çörek otu yağı, bir fincan bal ve bir kaşık kurutulup öğütülmüş nar kabuğu karıştırılarak her gün aç karnına bir kaşık alınır.
Ardından tatlandırılmamış bir bardak süt içilir. Ara verilmeden iki ay bu uygulamaya devam edilir. Allâh-u Te’âlâ’nın izniyle şifâ hâsıl olur.
17) Kanser:
Havanda yeni dövülmüş bir kaşık çörek otu, bir bardak doğal havuç suyu ile karıştırılarak yenilir, peşine bir kaşık çörek otu yağı alınır.
Ayrıca kanserli bölge üç ay boyunca her gün üç kere çörek otu yağı ile yağlanır ve buna ara verilmez.
Bir de bu müddet içerisinde âyet-i kerîme ve hadîs-i şeriflerde nakledilen (bir sonraki bölümde zikredeceğimiz) duâlar ile Allâh-u Azze ve Celle’ye duâ edilir. Biiznillâh şifâ ele geçer.
Özellikle huzur ve ihlâs ile teheccüd vaktinde, bâhusus cumâ gecelerinde bir oturuşta 313 Fâtiha veyâ 313 Ayete’l-Kürsî okunmaya devâm edilirse yâhut 1479 kere:
Âyet-i kerîmesi tekrar edilirse, eceli gelmeyen hasta mutlaka iyi olur.
Bir de hastanın başına el konup Bedir Ehli’nin isimleri okunduğunda kesinlikle şifâ bulur.
Tabî ki okuyanın ihlaslı olması ve doğru nüshadan, doğru telaffuzla okuyor olması şarttır. Bizim Bedir Ehli’nin isimleri hakkında yayınlanmış bir çalışmamız mevcuttur.
Not: Fâtihâ-i Şerîfe okunurken ilk başta e’ûzü-besmele çekilir, daha sonra her birinin başında besmele çekilir. Ayete’l-Kürsî’de ve Selâm Âyetinde ise ilk başta e’ûzü-besmele çekilir, daha sonra aralarda besmele çekilmez.
18) Cinsel zayıflık ve iktidarsızlık:
Öğütülmüş bir kaşık çörek otu, yedi adet köy yumurtası ve bir kaşık çörek otu yağı çırpılır ve gün aşırı yenir.
Bu karışıma bir bardak bal, biraz da tâze süt kaymağı katılırsa daha iyi olur. Allâh’ın izniyle fark görülür!
Takriben bir ay boyunca bunu kullanmaya devâm edilir.
Ayrıca çörek otu yağı, zeytin yağı ve günlük sakızıyla birlikte içilirse, ümit kesildikten sonra bile olsa cinsel isteği geri getirir, bu
böylece denenmiştir. (Abdurrahmân el-Bahhâr, el-Hab-betii ‘s-sevdâ beyne ‘d-dîni ve ‘ttıbbi, sh:40)
19) Halsizlik:
Bir bardak sıkılmış tâze portakal suyu ve bir kaşık çörek otu yağı, bir kaşık saf bal ile tatlandırılarak on beş gün boyunca her gün aç karnına içilir.
Kendisinde halsizlik olan kişiye, yatsı namazından sonra yatıp, sabah erkenden yâni en geç sabah namazı vaktinde kalkması ve bu hususta Rasûlüllâh (SaUâllâhu Aleyhi ve Sellem)&Qn nakledilen âyet-i kerîmeleri ve duâları okuması tavsiye edilir.
Buna göre; hadîs-i şerifte vârid olan:
“Ey Allâh! Sıkıntıdan ve üzüntüden Sana sığınırım. Acizlikten ve tembellikten Sana sığınırım. Korkaklıktan ve cimrilikten Sana sığınırım. Borcun bana gâlip gelmesinden ve birtakım insanların beni kahretmesinden Sana sığınırım.” (Ebû Dâvûd, Salât:367, no: 1555, 1/484-485) duâsma sabah-akşam devâm edilir.
Ayrıcaism-i şerifleri yedi
gün boyunca 100 kere okunur.
Bir de içilecek bir fincan kahvenin üzerine 116 kere J) ism-i şerifi okunursa çok kuvvet hâsıl olur.
20) Emziren annenin sütünün çoğalması:
Annelerin bir çoğu sütleri az olduğu için çocuklarını tam mânâsıyla, yâni emzirme müddetinin son sınırı olan iki seneye kadar emzirememektedirler.
Bu da çocuğun gelişimini ve hayâtı boyunca karşılaşacağı farklı hastalıklara karşı direniş gücünü zayıflatır, bu yüzden anne sütünü artırmak çok önemlidir.
Çörek otu yağı, biraz da çörek otu tâneleri peynire veyâ ayrana ve yâhut tâze kaymağa katılarak yenilir.
Az bir miktar hakîkî bal ve kimyon tâneleri katılırsa daha güzel olur.
Günümüzde bu hakikati keşfeden bir çok kadın, bu terkibi uygulayarak çocuklarını emzirme imkânına yeniden kavuşmuşlardır.
21) Astım ve nefes darlığı:
Bu hastalığın sebepleri farklılık arzettiği için evvelâ hassâsiyet (alerji) duyulan şeylerden uzak durulması ve astım nöbetine sebep olan illetin giderilmesi gerekir.
Bununla birlikte her nöbet geldiğinde bir küçük kaşık çörek otu ve bir o kadar da çörek otu yağı alınır, bu ikisi kasları gevşeterek nefes borularını açar ve genişletir.
Ayrıca çörek otu yağı ile göğüs ve gırtlak yağlanır.
Bir de çörek otunun ve çörek otu yağının buharı buruna çekilir.
Biiznillâh şifâ hâsıl olur.
22) İştahı açmak:
Kahvaltıdan önce küçük bir kaşık dolusu çörek otu tâneleri ağızda çiğnenir, daha sonra bir fincan soğuk suya birkaç damla çörek otu yağı ve birkaç damla doğal üzüm sirkesi damlatılarak içilir. Biiznillâh şifâ hâsıl olur.
www.nedirkibu.com
Bir kaşık öğütülmüş çörek otu, üç diş sarımsak, bir kaşık zeytin yağı, bir kaşık çörek otu yağı, on tâne de kabak çekirdeği içi, bunların hepsi birlikte iyice yoğrulur, sıcak ekmekle yenilir. Ertesi sabah ise herhangi bir çorba içilir. Biiznillâh şifâ hâsıl olur.
24) Gazlar, kasılmalar ve yeller:
Bir küçük kaşık kimyon, bir kaşık çörek otu ile karıştırılıp kuru olarak aç karnına yenilir. Ardından da üç kaşık şeker kamışı balı (usâresi) bir bardak sıcak suda eritilerek içilir ve bir hafta boyunca bu her gün tekrar edilir.
25) Ekşime ve yanma:
Hakîkî balla veyâ bitkisel şekerle tatlandırılmış bir bardak sıcak süte bir kaşık çörek otu yağı katılarak içilir.
26) Soğuk algınlığı ve nezle:
Hasta uyumadan önce, büyük bir kaşık çörek otu yağıyla kaynatılan suyun buharını içine çeker. Buhar yayılmasın diye hastanın üzerine bir örtü sıkıca kapatılır.
Daha sonra bir kaşık çörek otu yağı, az bir miktar tâze öğütülmüş çörek otu ve doğal ya-bâni kekik bir bardak suda kaynatılarak içilir.
Biiznillâh şifâ olur.
27) Kalp ve kan dolaşımı:
Bir bardak sıcak içeceğe az bir miktar çörek otu yağı katılırsa, Allah’ın izniyle sinirleri ve kasları gevşetip yatıştırır.
Bu içecek kasların ve sinirlerin kasılmasını giderir, kalp kaslarının kasılmasını (spazmını) önler, damarları açar, kanın pıhtılaşmasını yok eder ve kandaki kolesterolü eritir, onu normal hâle getirir.
Zâten çörek otu yağının özelliklerinden biri de kandaki kolesterolü ve yağları eriten safrayı harekete geçirmesidir.
28) Kolon:
Armudun çekirdekleri, bir kaşık (havanda) yeni öğütülmüş çörek otu, bir kaşık çörek otu yağı ve bir kaşık da yoğun meyan kökü suyu, işte bütün bunlar bir bardak tâze sıkılmış sıkma armut suyuna katılarak içilir.,
Böylece ağrılar durur ve hasta rahatlar.
29) Dizanteri:
Bir bardak tâze sıkılmış tuzlu ve ılık domates suyuna öğütülmüş bir kaşık çörek otu ve bir kaşık sarımsak katılarak iki hafta boyunca her gün alınır.
30) İdrardan kan gelmesi:
Bir miktar çörek otu yağına bir kaşık çörek otu konur, birer parça ekmek ve peynir buna bandırılarak sabah-akşam yenilir ve aralıksız üç ay boyunca buna devâm edilir.
Aynı zamanda hasta bu zaman zarfında sağ tarafına yatarak uyur.
31) Güçsüzlük ve cinsel zâfîyet:
Havanda dövülmüş birazcık çörek otu, o miktar da çemen otu ve bir yemek kaşığı hakîkî çözülmüş amber, bunların hepsi bir miktar hâlis bal, bir kaşık da çörek otu yağı katılarak bir kapta karıştırılıp, hakîkî buğday ekmeği ile her gün reçel gibi yenilir.
Allâh-u Te’âlâ’nın izniyle şifâ hâsıl olur.
32) Zihin canlılığı, hâfıza çabukluğu ve zekâ artışı:
Nâne kaynatılıp balla tatlandırılır, içerisine bir kaşık çörek otu yağı, varsa bir kaşık da yeşil fıstık yağı konularak çay ve kahve yerine içilir.
Bu arada zikir ile meşgul olmaya ve çokça Kur’ân-ı Kerîm okumaya devâm edilir. Biiznillâh iyileşme hâsıl olur.
Her gün on kere Enbiyâ Sûresinin 79. âyet-i kerîmesiyle birlikte aşağıda zikredilecek duânm okunması kuvvetli bir hâfıza kazanılması için denenmiştir:
“Biz hemen onu(n gerçek hükmünü) Süleyman’a (ilhâm ederek) anlatmıştık. Her birine de büyük bir hüküm (doğru fetvâ verme kabiliyeti) ve üstün bir ilim vermiştik. (Teşbihle meşgul olduğu zaman) Dâvûd’-la birlikte dağları ve kuşları emre âmâde kılmıştık ki, onlar (kudretten yaratılan dilleriyle Bizi takdis ve tenzih ederek) teşbihte bulunuyorlardı.
Biz dâima (böyle büyük peygamberlere bu türlü üstün mûcizeleri verme işini) yapanlar olduk.”
“Ey Hayy ve Kayyûm olan Allâh! Ey Müsâ’nın, Hârûn’un, Nûh’un, İbrâhîm’in ve Muhammed (SaUâllâhu Aleyhi ve Sellem)İn Rabbİ! Ey bütün âlemlerin Rabbi! Muhammed (SaUâllâhu Aleyhi ve Sellem)in hakkı için, Sen bana kuvvetli hâfıza, süratli anlayış, hikmet, ilmi iyi anlamak, zihin ve anlayışta sebat, bir de aceleci davranmamakta istikrar nasîb et!”
(Şeyh Ahmed ed-Dîrebî, el-Mücerrebât: Sh:92)
Rivâyete göre Ali ibni Ebî Tâlib (Radyallâhu Anh) hâfızasmın azlığından şikâyet edince
Rasûlüllâh (SaUâllâhu Aleyhi ve Sellem) Ona:
“Ey Allâh! Hiç şüphesiz ki, Sen Benim gizlimi de açığımı da bilmektesin, o halde özrümü kabul et, dileğimi bilmektesin, bana murâdımı ver, içimde olanı bilmektesin, öyleyse günahımı bağışla.
Ey gözlerin hâin bakışını ve gönüllerin gizlediğini bilen Zât!
Allâh hak ile hükmeder, O’nu bırakıp da taptıkları ise hiçbir şeyle hüküm veremezler.
Muhakkak ki Allâh, hakkıyla işiten de, ziyâde gören de ancak O’dur!” duâsını okumasını emretti. (Şeyh Ahmed ed-Dîrebî, el-Mücer-rebât: Sh:92-93)
Ayrıca Üstâdımız Hacı Mahmûd Efendi Hazretleri’nin kendi el yazılarında, Şeyhi Hacı Ali Haydar Efendi (Kuddîse Sîrruhû) Hazretleri’nden naklen, beş vakit namazdan sonra, şu şekilde istiğfâr yapılmasının çok faziletli olduğunu gördüm:
Üç kere:denildikten sonra, üçüncünün peşine:
“Bütün suçlarımdan ve nefsimin aleyhine işlemiş olduğum taşkınlıklardan dolayı,
Hayy (diri) ve Kayyûm olan (her şeyi yöneten), gökleri, yerleri ve o ikisi arasındakileri eşsiz bir şekilde yaratan ve Kendisinden başka hiçbir ilâh bulunmayan O büyük Allâh’ dan mağfiret dilerim.” diye istiğfâr edilir.
Zarîr-i Antâkî’nin “et-Tezkire”sinin zey linde bâzı ulemâdan naklolunduğuna göre: Zekâsının, ilminin ve malının artmasını ve unutkanlıktan kurtulmayı arzu eden kimse, her sabah namazından sonra, ihlâs ile yukarıda geçen İstiğfâri yapsın! (Tezkiratü üli’l-elbâb ve Câmı’u 7-ucbi 7-‘ucâb:3/197’)
Bir de hâfızanın açılması için Üstâdımız Hacı Mahmûd Efendi Hazretleri’nin hocası olan Hacı Dursun Efendi (Rahimehuiiâh)ın nakletmiş olduğu:
“Yardım ve muvaffak kılma ancak Allâh-u Te’âlâ’dandır, hakikate eriştirme vâsıtaları da sâdece O’nun (kudret) elindedir.
Ey Allâh! Bana peygamberlerin anlayışını, rasûllerin hafızasını ve mukarreb meleklerin ilhâmını ikrâm et” duâsına devâm edilir.
33) Sağırlık ve ağır işitme:
Biraz çörek otu, biraz karanfil, bir de çörek otu yağı bir bardak suyla kaynatılır. Tatlandırılmaksızm günde üç kere içilir. Allâh-u Te’âlâ’nın izniyle şifâ hâsıl olur.
34) Safra (öd) kesesi ve taşları:
Bir kaşık çörek otu, bir kaşığın dörtte biri kadar öğütülmüş mürrüsâfı, biraz da çörek otu yağı bir bardak saf bal ile karıştırılarak sabah-akşam reçel gibi yenilir.
Hasta safra kesesindeki rahatlamayı hissedip ağrıları ve kasılmaları yok oluncaya kadar ilacı tekrarlar. Safra kesesinde taş varsa Allâh-u Te’âlâ’nın izniyle eriyip yok olur.
35) Dalak büyümesini engellemek, iltihabı ve kolesterolü eritmek:
Bir miktar çörek otu, zeytin yağıyla ve az bir miktar çörek otu yağıyla mâcun yapılır, bu merhem ısıtılarak bundan bir lapa yapılır ve bu lapa yakı gibi sol kaburgaların en alt kısmına konulur.
Ayrıca bir bardak suyla kaynatılmış çemen otu hakîkî balla tatlandırılır ve içerisine bir kaşık çörek otu yağı katılarak iki hafta boyunca aralıksız içilmeye devâm edilir. Biiznillâh şifâ hâsıl olur.
36) İdrar zorluğu:
Uyku öncesi kasığın üst tarafı çörek otu yağı ile iyice yağlanarak ovulur. Hâlis balla tatlandırılmış bir miktar çörek otu da suyla kaynatılıp, üzerine biraz da çörek otu yağı ilâve edilerek her gün yatmadan önce içilmeye devâm edilir. Allâh’ın izniyle şifâ bulunur.
37) İdrar tutamama:
Az bir miktar çörek otu, az miktar temiz yumurta kabuğuyla berâber kavrulur, sonra bunlara biraz çörek otu yağı katılarak birlikte öğütülür.
Bir hafta boyunca her gün bir bardak yoğurt (ev yoğurdu tercih edilir) ile berâber bir kaşık yenilir.
38) Romatizma:
Ağrıyan romatizmalı bölge sıcak çörek otu yağıyla, el kemiğe ulaşacak derecede sıkıca ovulur.
Daha sonra kaynatılmış çörek otuna biraz çörek otu yağı katılıp balla tatlandırılarak içilir.
39Yüksek tansiyon, nefesi ve sinirleri rahatlatma:
Herhangi bir sıcak içeceğe az bir miktar çörek otu yağı katılır.
Ayrıca mümkünse haftada bir kere de olsa bütün beden çörek otu yağı ile yağlanılıp (vücut yağı çekecek kadar bir süre) güneşlenilir.
40)Yüzün parlaklığı ve güzelliği için:
Bir miktar çörek otu, çörek otu yağı, zeytin yağı, biraz da bâdem yağı birbirleriyle karıştırılıp, bu karışımla yüz yağlanır ve (vücut yağı çekecek kadar az bir süre) güneş ışınlarına mâruz bırakılır. Böylece bir saat beklenir.
Daha sonra yüz, su ve sabunla yıkanır. Allâh-u Te’âlâ’nın izniyle farkı net olarak göreceksin!
41) Abraş (sedef) ve cilt üzerinde beliren beyaz noktacıklar:
Doğal kırmızı üzüm sirkesi, biraz kına, çörek otu yağıyla yoğrulmuş çörek otu ve toz hâline getirilmiş kuru bukalemun derisinden az bir miktar alınıp bunların tümü birer kaşık olacak kadar eşit miktarda karıştırılır ve merhem gibi oluncaya kadar az bir sirkeyle yoğrulur, sonra renk değişikliğine uğramış olan bölge bu mâcunla yağlanır.
Bu yağlanmış bölgenin üstü akşamdan sabaha kadar örtülür.
Mümkün olursa bu hastalıklı yerler güneşe karşı tutulur.
42) Kırığın çabuk kaynayıp iyileşmesi:
Mercimek çorbası, soğan, haşlanmış yumurta, büyükçe bir kaşık çörek otu, birkaç tâne de çiğ yumurta karıştırılarak iyice yoğrulur.
Bu karışımdan bir sargı yapılarak kırık yerin üzerine konulur ve etrâfı çörek otu yağı ile ovulur.
Bu sargı hergün veyâ gün aşırı bir kez tekrarlanır. Sargı açıldığında kırık yer sıcak çörek otu yağı ile ovulur.
Allâh-u Te’âlâ’nın izniyle şifâ hâsıl olur.
www.nedirkibu.com
Öğütülmüş çörek otu, susam yağı, bir kaşık tahin, bir kaşık buğday unu ve bir kaşık çörek otu yağı birlikte yoğrulur.
Yüz bu terkiple akşam yağlanır, sabah doğal sabun ve kireçsiz su ile yıkanır. Bununla eş zamanlı olarak içine biraz çörek otu yağı katılmış sıcak bir içecek içilir.
Allâh-u Te’âlâ’nın izniyle farkı net bir şekilde göreceksin.
44) Cilt hastalıkları:
Çörek otu yağı, gülyağı ve katkısız tam buğday unu eşit miktarlarda alınıp iyice karıştırılır. Merhem gibi katılaşıncaya kadar biraz daha un ilâve edilir. Rahatsız olan bölge güneşlendirildikten sonra inceltilmiş üzüm sirkesiyle ovalanır, daha sonra hastalıklı yer her gün yukarıdaki terkiple yağlanır.
Bu rahatsızlığa mâruz bulunan kişinin, hastalığına sebep olan yiyeceklerden uzak durması gerekir. Nitekim herkesin, kendisine karşı hassâsiyet taşıdığı bâzı yiyecekler vardır.
45) Siğiller:
Havanda dövülmüş çörek otu, koyu ve doğal üzüm sirkesiyle yoğrulur, buna biraz da çörek otu yağı katılır, daha sonra hastalıklı bölge keten veyâ yün parçasıyla ovulur.
Ardından semizotu yaprağı ile de ovulur, sonra bu hastalık mekânı iyice yıkanıp kurutulur. Daha sonra da çörek otu yağı ile yağlanır. Bu tedâviye bir hafta boyunca devâm edilir.
Ardından biiznillâh şifâ tamam olur.
46) Beze (deri altında topaklaşan sertlikler ve sebep oldukları rahatsızlıklar:
Ezilmiş çörek otu, biraz çörek otu yağı ve içerisinde az bir miktar arı sütü bulunan bal, birlikte mâcun yapılır, bir ay boyunca günde bir kaşık yenilir.
47) Mantar ve mayasıl:
Havanda yeni öğütülmüş bir kaşık çörek otu, bir fincan inceltilmiş üzüm sirkesi, biraz da sarımsak yağı, merhem kıvâmına gelinceye kadar karıştırılır.
Mantarlı ve mayasıllı yerler tıraş edildikten sonra biraz tahriş edilir ve bu terkiple yağlanarak bandaj yapılıp sabaha kadar öylece bekletilir. Bu sargı çözüldükten sonra çörek otu yağı ile yağlanır. Buna bir hafta boyunca devâm edilir.
48) Uykusuzluk:
Hâlis balla tatlandırılmış bir bardak sıcak süte, bir kaşık çörek otu yağı karıştırılarak yatmadan önce içilir ve uyumadan önce çokça salevât getirilerek:
(Nebe’ Sûr esi: 9) âyet-İ
kerîmesi okunmaya devâm edilir.
Ayrıca Zeyd ibni Sabit (Radyallâhu Anhjdan nakledilen:
“Ey Allâh! Yıldızlar battı, gözler sâkin-leşti, Sen ise (hiç ölmeyecek) Hayy ve (hiç uyumayan bir) Kayyûm’sun. Ey Hayy! Ey Kayyûm! Gözümü uyut ve gecemi sâkinleş-
tir.” (Taberânî, el-Mu’cemül-kebîr, no:4817r 5/124) duâsi tekrar
edilir.
Nitekim râvî Zeyd (Radıyallâhu Anh) bu duâ-ya devam ettiğinde, Rasûlüllâh (Saiiailâhu Aleyhi ve Sellem)Q şikâyet ettiği uykusuzluk hâlinin kendisinden kaybolduğunu bildirmiştir.
49) Karaciğer iltihabı:
Bir kaşık yeni öğütülmüş çörek otu, bir kaşığın dörtte biri kadar da sarısabır karıştırılır. Sonra bu ikisi hâlis bal ile mâcun yapılarak iki ay boyunca aç karnına bir kaşık yenmeye devâm edilir.
50) Bedenin herhangi bir yerinde su toplanması:
Havanda yeni dövülmüş bir miktar çörek otu, biraz çörek otu yağı ve biraz da üzüm sirkesi merhem gibi oluncaya kadar iyice karıştırılır.
Bu terkipten bir miktar alınıp sargı bezine sürülür ve su toplanan yerlere sarılır.
Aynı zamanda bir küçük kaşık çörek otu yağı ve çörek otu tâneleri yenmeye devâm edilir. Bu tedâvi bir hafta kesintisiz tatbik edilir.
51) Egzama:
Bir bardak öğütülmüş çörek otu ve bir bardak zeytin yağı karıştırılır.
Bu terkip uygulanmadan önce tekrar iyice
karıştırılır ve rahatsızlık geçinceye kadar günde
iki kere hastalıklı bölgeye sürülür. (Ubeyd Ömer, el-Habbetü ‘s-sevdâ fi ‘t-tıbbı ‘şa ‘bî, sh:55-61)
Çörek otunun faydaları bilim adamlarını da şaşırtıyor
Çörek otu, son iki yıldan bu yana daha önce görmediği kadar bir ilgiyle karşılaşmıştır. Güvenilir uluslar arası dergilerde onlarca ilmî araştırma yayınlanmıştır. Bu araştırmaların büyük bir kısmı hayvanlar üzerinde yapılmışsa da çörek otunun faydası üzerine gerek doğuda ve gerekse batıda yayınlanan araştırmaların insanı hayrette bırakacak sayıda çok olması ve çeşitliliği gerçekten ilgi uyandırmaktadır.
www.nedirkibu.com
Gerçekten laboratuar araştırmaları, çörek otunun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve buna bağlı olarak vücudu tahrip eden mikroplara ve virüslere karşı gücünü, ayrıca kansere karşı direncini artırdığını ortaya koymuştur. Bugün Amerika’da ileri safhadaki kanser ve aids hastalarına, bala katılmış çörek otu vermektedirler.
Londra Kings College Üniversitesinde yapılan bir çalışma 1997 yılında yayınlandı. Yapılan araştırmada çörek otunun iki çeşit yağ ihtiva ettiği ortaya kondu. Bunlar %0.45 oranında anti enflamatuar (iltihap önleyen) özelliğe sahip olan uçucu yağ, diğeri ise %33 oranında sabit yağdır.
Araştırmacılar çörek otunun uçucu yağının romatizma gibi, eklem hastalıkları iltihabını hafifletmede etkin olduğunu ortaya koymuşlardır.
Londra Kings College Üniversitesinde yapılan bir araştırma, çörek otunun bazı mikropların etkinliğini yavaşlattığını ve iltihap oluşmasını engelleyici bir özelliğe sahip olduğunu ortaya koymuştur.
Çörek otunun nefes darlığı ve solunum yolları iltihabının tedavisinde faydalarına işaret eden bir araştırma yapılmıştır. Bir başka araştırmada çörek otu özünün meme, prostat, cilt kanseri gibi bazı kanser türlerinde kanser hücrelerinin gelişmesini yavaşlatmayı başardığı ortaya konmuştur. Bir başka araştırma çörek otunun fagositik (phagocytic) hücrelerinin candida albicans adındaki bir çeşit mantar türünü yutma gücünü arttırdığını ortaya koymuştur.
Bu yazımızdaki bilgiler kesinlikle herhangi bir hastalık veya kişi için teşhis, tedavi, tanı ya da tıbbi bir öneri niteliği taşımamaktadır. Sitemizden alacağınız tüm bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızı ilgilendiren herhangi bir durumda, derhal yetkili uzman bir doktor veya sağlık kuruluşu ile irtibata geçmelisiniz.
Çok iyi bir yazı olmuş sayfayı kaydetip lazım olduğundan okumak lazım.
YanıtlaSil