Stres Çarkı Nedir? Stres Çarkı Hakkında Bilgiler, Stres Çarkının Zararları

Nedirkibu.com
Stres Çarkı Nedir?

Farklı tasarımlara sahip ve renkli bir tür pervane ve bu pervanenin oturtulduğu bir tür rulmandan oluşan Stres Çarkı veya herkesçe bilinen adıyla “Fidget Spinner” / “Hand Spinner”, sizin küçük bir el hareketinizle hızla dönmeye başlıyor. Mıknatıslı pervane kanatçıklarının oluşturduğu manyetizma ve bu küçük şeyin hızla dönmesi sizlerin stres seviyenizin bir anda düşmesini sağlıyor!

Stres Çarkının Mucidi Kimdir? Stres Çarkı Nasıl Ortaya Çıktı?

Son dönemlerin (2017) popüler oyuncağı olan stres çarkı dünya çapında on milyonlarca satmayı başardı. Fakat stres çarkının mucidi maalesef tahmin ettiğimiz paraları kazanamıyor.İlk stres çarkı Florida'da yaşayan Catherine Hettinger tarafından 1997yılında icat edildi. Yaşadığı rahatsızlıktan dolayı kızıyla pek fazla vakit geçiremeyen kadın, stres çarkını icat ederek kızının keyifli vakit geçirebilmesini amaçlamıştı.Oyuncağın patenti almayı ihmal etmeyen Catherine Hettinger, 2005 yılında süresi biten patentini ekonomik problemler nedeniyle yenileyemedi. Yaklaşık 400$ olan ücreti ödemeyen Catherine Hettinger, artık patent sahibi olmadığı için satılan stres çarklarından bir kuruş kazanamıyor.
Stres Çarkı Nedir? Stres Çarkı Hakkında Bilgiler, Stres Çarkının Zararları
Stres Çarkı Nedir? Stres Çarkı Hakkında Bilgiler, Stres Çarkının Zararları
Peki Stres Çarkının çocuklar üzerinde zararlı bir etkisi varmı?

Son zamanların popüler oyuncağı stres çarkının bazı ülkelerde yasaklanmasıyla birlikte ülkemizde de tartışmalar artmış durumdadır. Oyuncağın dikkat dağıtıp dağıtmaması konuşulurken önemli bir diğer nokta olan bağımlılık konusu gözden kaçmaktadır. Zaman zaman bu ve benzeri oyuncakların popüler olduğunu dile getiren Uzman Klinik Psikolog & Pedagog Gülşah Öztürk Erten, özellikle çocuk ve gençler arasında hızla yayılmakta olduğunu belirtiyor.

Bu açıdan bakıldığında, bu tür oyuncaklar birçok çocuk için sosyal ortamdan uzaklaşacağı, sorumluluklarıyla yüzleşmekten kaçacağı zaman oluşturmaktadır. Çocuklar için kısa süreli rahatlama sağlasa da uzun vadede bakıldığında duygusal ve sosyal sorunlar yaratabilmektedir.

Başta masum gözüken bu oyuncaklar zamanla bağımlılık derecesinde ilgi gördüğünde tepkiler başlıyor.

STRES ÇARKINDAKİ GÖRÜLMEYEN TEHLİKE 

Bağımlılık tüm zararlarına karşı kişinin iradesinin devre dışı kalması, sürekli aynı etkinlikle meşgul olarak kontrolünün kaybolması durumu olarak tanımlanabilir. Durumun devam etmesine engel olunmadığı takdirde kişinin davranışsal, duygusal, sosyal ve akademik olarak olumsuz etkilenmesi söz konusudur.

TEMELİNDE RUHSAL BOŞLUĞUNUN DOLDURULMASI YATIYOR

Bağımlığın temelinde ise ruhsal boşluğun doldurulması bulunmaktadır. Bu açıdan bakıldığında öz güven sorunu yaşayan, sosyallikten uzak, kendini değerli ve yeterli hissetmek isteyen, bu oyuncaklarla dikkat çekip görülmeye çalışan çocuklar olduğunu söylemek mümkündür. Sürekli bir şeylerle meşgul olma çabası; anda kalamamak ve düşünmekten kaçınmak olarak yorumlanabilir.

KISA SÜRELİ RAHATLAMA SAĞLIYOR AMA...

Bu açıdan bakıldığında, bu tür oyuncaklar birçok çocuk için sosyal ortamdan uzaklaşacağı, sorumluluklarıyla yüzleşmekten kaçacağı zaman oluşturmaktadır. Çocuklar için kısa süreli rahatlama sağlasa da uzun vadede bakıldığında duygusal ve sosyal sorunlar yaratabilmektedir.

SPOR VE HAREKETLİ OYUNLAR 

Bu tür oyuncaklara olan ilginin artmasının bir diğer sebebi olarak çocukların hayatında spor ve hareketli oyunların yerinin azalması gösterilebilir. Önceden açık havada, parklarda, sosyal etkileşimin fazla olduğu oyunlar söz konusu olurken günümüzde tek başına oynanan hatta sanal oyunlar tercih edilmektedir. Yapılan araştırmalar yalnız oynanan oyunların sosyallikten, yenilmekten kaçma dolayısı ile acı veren eylemden uzaklaşma olarak tercih edildiğini ortaya koymuştur.


Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar

Değerli Ziyaretci;

1- Bu konu ile ilgili sorunuz veya tavsiyeniz varsa yorum ekleyerek bizle ve diğer ziyaretçilerimizle düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.

2- Yorumlarınızda sorduğunuz sorular araştırıldıktan sonra cevaplanacaktır. "Bana Bildir" butonu işaretlemeniz halinde sorunuz cevaplandığında bildirim alacaksınız.

3- Herhangi bir üyeliğiniz yoksa, Anonim Kullanıcıyı seçerek de yorum ekleyebilirsiniz.

Yorum Gönder (0)