![]() |
Yasaklı Bitki Kenevirin Bilinmeyen Gerçekleri! |
Yasaklı Bitki Kenevirin Bilinmeyen Gerçekleri!
Dünyanın çeşitli ülkelerinin çeşitli bölgelerinde tüketimi ve satışı çeşitli ölçülerde serbest olan kenevirin ekimi ve tüketimi Türkiye'de yasaktır ve uyuşturucu sınıfından sayılır. Hastalıklar için kenevir'in faydalı olduğu ve gizlendiği ile ilgili birçok iddia ortaya atılmakta ve bazı ülkelerde yasak olan kenevir üretimi ve tüketimi sağlık için serbest bırakılmaktadır.Fakat, 29 Eylül tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan habere göre 19 ilde kenevir üretimi yasallaştırıldı.
Dünya çapında esrar olarak yoğun bir şekilde tüketilse de aynı zamanda çok da kötü bir şöhreti vardır. İngiltere'de "The Lancet" medikal dergisinin yayınladığı bir araştırmaya göre tütün ve alkol ürünlerinden daha az zararlı olan bu bitkinin, keyif verme ve sarhoş etme dışında yüzlerce yararı ve kullanım alanı da vardır. İşte bu farklı kullanım alanları ve tüm bunlara rağmen neden yasak olduğuna dair 24 maddelik içeriğimiz...
1. Kenevir (Cannabis), Cannabaceae familyasına ait, tek yıllık bitki cinsidir. Anavatanı Orta Asya'dır.
Cannabis sativa/Cannabis indica türü esrar olarak bilinir. Bunun etkin maddesi ise THC yani Tetrahidrokannabinol'dür. Esrarın kullanım tarihi insanlık tarihi kadar eskidir. Divan edebiyatında da birçok şair esrar ile ilgili rubailer, şiirler yazmışlardır. Türklerin İslamiyetten önceki Şaman döneminde de yoğun olarak kullanılırdı. Şamanların esrar etkisi altında geleceği gördüğüne inanılırdı.
2. AIDS ve kanser tedavisinde kemoterapi ve radyoterapi etkilerini azalttığı ve radyasyon temizlemede faydalı olduğu tıp çevreleri tarafından onaylandı.

Glokom, artrit, romatizma, kalp, epilepsi, astım, mide, uykusuzluk, psikoloji, omurga rahatsızlıkları gibi en az 250 hastalıkta kenevirin etken maddesi THC kullanılıyor. Bazı doktorlar bilinçaltı temizliği için kenevirin alternatifi olmadığını belirtiyorlar.
3. 1 dönümlük kenevir tarlası, 25 dönümlük orman kadar oksijen üretir.

Havanın bu kadar kirlendiği, ormanların hızla yok edildiği bir dünya için oldukça faydalı bir özellik.
4. Bir dönüm kenevirden, dört dönüm ağaca eş kâğıt çıkar.

5. Ağaç 3 kez kağıda dönüştürülebilirken, kenevir 8 kez dönüştürülebilir.

6. Dünyanın her yerinde kolaylıkla yetiştirilebilir.

7. Kanvas kelimesi kenevir ürünlerin adıdır, ilk kot pantolon kenevirden yapılmıştır.

8. Tohumunun besin değeri idealdir, protein değeri ise çok yüksektir.

İçindeki iki yağ asidi doğada başka hiç bir yerde yoktur ve kolesterol dostudur. Omega 3-6-9 yağlarını taşır.
9. Hayvan beslemekte ideal bir besindir.

10. Plastikten elde edilen ürünlerin tümü, daha sağlıkla ve kolaylıkla kenevirden üretilebilirler.

11. Kenevir bazlı asfaltlar asırlarca bozulmadan kalabilirler.

12. Kenevirle yapılan sabunlar ve kozmetikler doğa dostudurlar ve suları kirletmezler.

Şimdi gelelim diğer konuya. Bu kadar çok yararı olan bir bitki, nasıl ve neden sadece uyuşturucu özellikleriyle özdeşleştirildi ve bu kadar öcüleştirilerek yasaklandı? İşte cevapları...
13. Kenevir ilk olarak 1930’lu yıllarda Amerikan Senatosu’nda oy çoğunluğuyla yasaklandı.

14. Bir medya devinin en büyük rakibi: Kenevir...
1900'lü yılların Amerika'sında altın madeni sahibi, siyasetçi, yayıncı, film yapımcısı W. R. Hearst, ülke çapında gazete, dergilerin ve medyanın sahibiydi. Kâğıt üreticiliği yapıyordu ve ormanları vardı. Kenevirden yapılan kâğıt, Hearst'ın en büyük rakibiydi.15. Rockefeller'ın da en büyük rakiplerinden biri...

16. Organiğe karşı plastiğin savaşı...

17. Kenevir ile mücadele kararı alan dev şirketler.

18. Marihuana kelimesi ve Hearst'ün büyük algı operasyonu...

19. Marihuana Vergi Yasası
Ticari alanda ise 1937 yılında çıkan “Marihuana Vergi Yasası” ile önce kenevir ticaretini vergi pulu ile yapılması sağlandı ve hiç pul bastırmayıp, kenevir ticareti yapan kişi ve kuruluşlar cezalandırıldı. Üzerinde kenevir bulunan göçmen işçiler sınır dışı edilerek mutlak bir biçimde kenevir, Birleşik Devletler’de yasaklanmış oldu.20. Kitaplar, dergiler, filmler ile kampanyalar sürdürüldü.
Irkçılığın hala yaygın olduğu bu dönemlerde kampanyalar ırkçılıkla ilişkilendirilerek de yürütülmeye devam edildi. Kampanyalar, sonunda tüm alanlarda başarıya ulaştı ve kenevirden yapılan ilaçlar yasaklandı. Petrol ve plastik ana maddeler olarak yaygın bir şekilde tüm dünyada yerini aldı. Marihuana içenler ve satanlar cezalandırılarak insanlar bastırıldı.21. Tabii işin bir de küresel boyutu vardı.
1920'lerde ABD'nin pamuk üretimi çok hızlı bir şekilde artmıştı. ABD'nin kendi pamuğunu dünyaya satması için karşısındaki en büyük rakip olan kenevirin küresel çapta yasaklanması ve öcüleştirilmesi gerekiyordu. Bu kampanya da başarıyla sonuçlandı ve kenevir dünya çapında ekimi, tüketimi ve satışı yasaklanmış, en tehlikeli uyuşturuculardan biri olarak etiketlendi.22. 20'den fazla ülkede serbest...
Bu gün ABD, Arjantin, Avustralya, Belçika, Brezilya, Kamboçya, Kolombiya, Kosta Rika, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Ekvator, Estonya, Fransa, Hindistan, İran, Pakistan, Kuzey Kore, Uruguay, İspanya gibi dünyanın çeşitli yerlerinde kenevirin üretimi ve tüketimi çeşitli ölçülerde serbest kalmış olsa da yaklaşık yüz sene önce başlayan antipropagandanın etkileri hala şiddetli şekilde devam etmektedir.
Değerli Ziyaretci;
1- Bu konu ile ilgili sorunuz veya tavsiyeniz varsa yorum ekleyerek bizle ve diğer ziyaretçilerimizle düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.
2- Yorumlarınızda sorduğunuz sorular araştırıldıktan sonra cevaplanacaktır. "Bana Bildir" butonu işaretlemeniz halinde sorunuz cevaplandığında bildirim alacaksınız.
3- Herhangi bir üyeliğiniz yoksa, Anonim Kullanıcıyı seçerek de yorum ekleyebilirsiniz.