Hamileliğin 9.Haftasında Neler Oluyor? 9 Haftalık Bebeğin Görüntüsü, Neler Yemeli Neler İçmelisiniz?

Nedirkibu.com
Anne olmaya artık aylar kaldı, Peki hamileliğinizin 9.haftasında bebeğinizde ve sizde ne gibi değişiklikler oluyor? Hamileliğin 9.Haftasında Neler Oluyor? 9 Haftalık Bebeğin Görüntüsü ile ilgili yazımızdadır. Yorumlarınız ve sorularınız için alt kısımdaki yorum formundan bize ulaşabilirsiniz.

Hamileliğin 9 haftasında bebeğiniz bir embriyo olarak tüm hızıyla gelişimini sürdürürken sizde de yükselen hamilelik hormonları ve artan kan hacminize bağlı olarak bazı belirtiler görülmeye başlanabilir.

Hamileliğin 9. haftasında bebeğin durumu

Dokuzuncu haftada bebeğinizin gözleri oluşmaya başlıyor ancak göz kapakları 27. haftaya kadar açılmayacak. 9 haftalık bebeğin boyu yaklaşık 16-26 mm iken, ağırlığı 1-1,5 gr kadar. Yüzünde kulak kepçeleri ve göz çukurları şekil almaya başladı bile.

Bebeğinizin beyni artık kasları idare edecek bağlantıları kurmaya başlıyor, bu sebeple fetüsün el-kol hareketlerinde artış da gözlemlenebiliyor. Ancak hala çok küçük boyutlarda olduğu için bu hareketleri hissetmeniz şimdilik mümkün olmaz. Gebeliğinizin 16. ve 22. haftaları arasında bebeğiniz yeterli büyüklüğe ulaştığında onun esneme-gerinme hareketlerini ve minik tekmelerini hissetmeye başlayacaksınız. Bu haftaya kadar minik bir virgül şeklinde olan bebeğinizin omurgasının uzantısı olarak görülen embriyonik kuyruk, bu haftada yok olmaya başlar, bu sayede artık kalçaları ve bacakları da şekil almaya başlayacaktır. Beyin gelişimiyle birlikte organ ve uzuv gelişimi de ilerledikçe uzayan kollarını ve bacaklarını bol bol hareket ettirebilecek. Kulakları şimdilik kafanın iki yanında aşağı bir konumda oluşuyor, kafası büyüdükçe kulakları da normal yerine çekilecek. Gövdesinde meme başları, kalça ve bacaklar da gelişimine başlar. Gövdesi gün geçtikçe inanılmaz bir hızda uzayıp gelişecek.

9 haftalık bebeğin dişleri de damak yapısını oluşturacak bölümde tomurcuklanmaya başlamıştır. Aynı şekilde üreme sistemini oluşturacak yapılar da şekilleniyor.

Bebeğimin cinsiyetini ne zaman öğrenebilirim?

Hamileliğinizin 9. haftasında bebeğinizin cinsiyetini tespit edebilmeniz henüz mümkün değildir. Bu haftalarda oluşmaya başlayan cinsel organları, gebeliğinizin 13. haftasında, yani bebeğiniz üç aylık olduğunda ultrasonda tespit edilebilecek kadar gelişecek. Yine de bebeğin cinsiyetini öğrenmek için en uygun haftaların 16-17. haftalar olduğu söylenebilir.

9 haftalık bebeğin görüntüsü:


Hamileliğin 9.Haftasında Neler Oluyor? 9 Haftalık Bebeğin Görüntüsü, Neler Yemeli Neler İçmelisiniz?
Hamileliğin 9. haftasında annede meydana gelen değişimler
Hamileliğin ilk haftalarındaki belirtilere ek olarak 9. haftada bazı annelerde varis ve basur şikayetleri görülebilir. Kan dolaşımında meydana gelen değişiklikler nedeniyle oluşabilecek bu rahatsızlıkları mümkün olduğunca azaltabilmek için beslenme düzeninize dikkat etmeli ve hareket etmelisiniz. Her gün yapacağınız 20 dakikalık hafif yürüyüşler hem daha sağlıklı hissetmenize yardımcı olacak, hem de kan dolaşımınızın normal bir şekilde devam edebilmesini sağlayacaktır. Yine de varis şikayetleriniz artarsa varis çorabı kullanmayı deneyebilirsiniz.

Hamilelikte oluşan varisler nasıl önlenir?
Gebeliğin 8. haftasından sonra birçok kadında görülebilen varis şikayetlerini azaltmak için şunlara dikkat etmeniz önerilir:
  1. Uzun süre ayakta kalmamak
  2. Otururken ayakları kaldırarak dinlendirmek
  3. Gerekli ise varis çorapları kullanmak
  4. Hızlı kilo alımından uzak durmak
  5. Günde 30 dk yorucu olmayan egzersizler (kısa mesafe yürüyüş) yapmak
Hamileliğin 9. haftası aynı zamanda memelerde meydana gelen değişikliklerin de gözlemlendiği haftadır. Yükselen hormonlarla birlikte süt üretimi de tetikleniyor ve göğüsleriniz doğumdan sonra bebeğinizi beslemeye hazırlanmaya başlıyor. Meme üzerinde yeşil damarların belirginleşmeye başladığı görülebilir. Aynı zamanda memede hassasiyet, karıncalanma ve dolgunluk hissi gibi belirtiler de ortaya çıkabilir. Bu tür rahatsızlıkları hafifletmek için göğsü destekleyen rahat sütyenler tercih edilmelidir. Ilık duş altında hafifçe masaj yapmak da dolgunluk hissinin hafifletilmesine yardımcı olacaktır.

Hamilelikte mide yanması ve hazımsızlık gibi şikayetler de sık görülen belirtiler arasındadır. Eğer ilk haftalarda bu tür rahatsızlıklar yüzünden günlük rutininiz etkilenmeye başladıysa, bazı önlemler almanız gerekir. Gün içinde 5-6 öğün olacak şekilde öğünlerinizi ayarlayabilirsiniz, bu öğünlerde küçük porsiyonlar halinde yemek yemek sindirim sisteminizi zorlamayarak bu şikayetlerinizin azalmasına yardımcı olacaktır. Aynı şekilde mide bulantılarınız da yemek yemenizi engelleyecek ölçüde devam ediyorsa, doktorunuza danışıp hamilelikte güvenle kullanabileceğiniz bir ilaç önermesini isteyebilirsiniz. Nane yağı koklamak da hamilelikteki mide bulantılarını azaltmaya yardımcı olan bir yöntemdir. Eğer yeterince beslenemediğinizi düşünüyorsanız ya da beslenme düzeninizle ilgili emin değilseniz, hamilelikte beslenme konusunda uzman bir diyetisyene danışabilirsiniz. Aynı zamanda doktorunuz da yaptığı testler sonucu vücudunuzda herhangi bir vitamin veya mineral eksiği olup olmadığını tespit ederek beslenme düzeninize bazı gıdaları eklemenizi önerebilir ya da kapsül şeklinde tüketebileceğiniz multivitaminlerden kullanmanızı isteyebilir.

Hala karnınız çok fazla belirgin değil ancak bel çevrenizin genişlemeye başladığını hissediyor olabilirsiniz. Artık daha rahat, hava alan kumaştan yapılmış kıyafetler tercih etmeniz hem daha rahat etmenizi, hem de kan dolaşımınızı engellemeyerek hamilelikte karşılaşabileceğiniz bazı sorunlardan kaçınmanızı kolaylaştıracaktır. İç çamaşırlarınızı penye ve pamuk kumaşlardan seçin, sentetik ve naylon ihtiyva eden ürünlerden uzak durmaya çalışın.

Hamileliğin 9. haftası ile ilgili uzman görüşü:
Medicana International İstanbul Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehtap Derelioğlu hamileliğin 9. haftasında vücuttaki değişimleri şöyle anlatıyor:
  • Pelvik boşlukla bebeğin artık testis veya yumurtalıkları oluşmaya başlar. Ancak dış genital bölge henüz tam olarak oluşmadığından hala cinsiyet tayini yapmak için erkendir.
  • Kulak kepçeleri ve göz kapakları net gözlenmektedir.
  • Bebeğin bu dönemde gövdesi uzayıp güçlenecektir. Hala bağırsakları karın dışında olup, ileriki haftalarda normal yerine dönecektir.
  • Kulak gelişimi olurken kulaklar kafanın iki yanında ve daha aşağı yerleşimlidir. Kafa büyüdükçe kulaklar da normal yerine çekilecektir. Aynı şekilde gözlerin ilk oluşum yerleri daha yanlara doğru birbirinden uzakken, gelişimin ilerleyen dönemlerinde öne doğru çekilecektir.
  • Bu haftalarda bebeğin meme başları belirginleşir.

Yorum Gönder

0Yorumlar

Değerli Ziyaretci;

1- Bu konu ile ilgili sorunuz veya tavsiyeniz varsa yorum ekleyerek bizle ve diğer ziyaretçilerimizle düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.

2- Yorumlarınızda sorduğunuz sorular araştırıldıktan sonra cevaplanacaktır. "Bana Bildir" butonu işaretlemeniz halinde sorunuz cevaplandığında bildirim alacaksınız.

3- Herhangi bir üyeliğiniz yoksa, Anonim Kullanıcıyı seçerek de yorum ekleyebilirsiniz.

Yorum Gönder (0)