İç Kanamanın Belirtileri Nelerdir? İç Kanama Hakkında Acil Bilgiler!

Nedirkibu.com
İç Kanamanın Belirtileri Nelerdir? İç Kanama Hakkında Acil Bilgiler!

İç kanama, zaman zaman hayatı tehdit eden komplikasyonlara yol açabileceğinden dolayı, acil tıbbi müdahale gerektirir. Bu makalede beyin gibi vücudun bazı önemli veya hayati organlarını etkileyebilen bu durumun nedenleri ve belirtileri hakkında bilgi vereceğiz.

İç kanama genellikle dokuların, organların içinde ya da vücut boşluklarında olan, vücudun içinde oluşan kanamadır. Bu durum “internal kanama” olarak da adlandırılır ve yaygın olarak gastrointestinal sistem, göğüs, kafa ya da beyinde gerçekleşir. Bazen iç kanamalar gözlerde meydana gelebilir ve kalp, kas ve eklemleri kaplayan doku içinde de olabilir. Kan damarlarında hasar oluştuğunda, kan dolaşım sistemi içerisinden kaçar ve bir vücut boşluğu ya da doku içinde birikir böylece iç kanama oluşur. Durumun ciddiyeti hasarın derecesine ve kanamanın şiddetine bağlıdır. Beyin, akciğerler ve karın gibi hayati organların kanaması hayatı tehdit eden komplikasyonlara yol açabilir bu yüzden, acil tıbbi müdahale gereklidir. Belirtiler erken dönemde belirgin olmayabileceği için bu durumu tespit etmek kolay değildir.


Olası Nedenler:

İç kanamalar genellikle yüksekten düşme, travmalar, araba ya da motosiklet kazaları gibi yaralanmalardan kaynaklanır. Bu durum aynı zamanda yüksek tansiyon hastalarında kan damarlarının yırtılmasına neden olan kemik kırıkları nedeniyle oluşabilir. Kanser, iç kanamanın başka bir ortak nedenidir. Diğer bazı önemli nedenler arasında karaciğer sirozu, mide hastalıkları, dış gebelik, otoimmün trombositopeni, yumurtalık kistleri, kolon polipleri, divertikül, damar bozuklukları, düşükler ve hemofili gibi kanama bozuklukları vardır. Kanama bozuklukları olan kişiler ve antikoagülan ilaç kullanan kişiler zaman zaman kendiliğinden kanama sorunları yaşayabilirler. Bunların dışında bazı anti-inflamatuar ilaçlar, alkolün kötüye kullanımı da iç kanama riskini artırabilir.

İç Kanamanın Belirtileri:

Kanama, dışarıdan belirgin olmadığından ve hasta genellikle yüksek miktarlarda kan kaybetmeden bulgu vermediğinden, iç kanamanın tanısı zordur. Ayrıca, belirtiler kanamanın miktarına ve yerine göre oldukça değişkendir. Aşağıdakiler kanamanın yerine göre, en sık görülen belirtilerden bazılarıdır.

İntrakraniyel Kanama Belirtileri:

Kafatası içinde kanamadan etkilenen bireyin, zihinsel ya da bilişsel işlevleri etkileyebilir. İntrakranial ya da beyin kanamaları genellikle; kafa travmaları, yüksek tansiyon, beyin tümörleri, anevrizmaların patlaması ve kan damarlarındaki anormalliklerden kaynaklanır. Bu durum aşağıdaki belirtilere yol açabilir;

  • Ani ve şiddetli baş ağrısı
  • Nöbetler
  • Bulantı ve kusma
  • Denge ve koordinasyon kaybı
  • Bilinç kaybı

Bazen, bu durum bir kol veya bacakta güçsüzlük, konuşma bozukluğu ve görme kaybı gibi inme benzeri belirtilere sebep olabilir.

Karın İçi Kanamanın Belirtileri:
Karın bölgesindeki kanamalarda en sık görülen belirti, ağrıdır. Dökülen kan peritonda birikirse hareket ettiğinizde şiddetli ağrı yaşayabilirsiniz; ayrıca, karnınızda sertlik hissedebilirsiniz. Eğer karın içine kanama nedeniyle önemli bir miktarda kan kaybederseniz, aşağıdaki belirtileri yaşayabilirsiniz;


  • Zayıflık
  • Baş dönmesi veya sersemleme
  • Nefes darlığı
  • Kan basıncında bir düşüş


Gastrointestinal kanama ayrıca aşağıdaki belirtilere de sebep olabilir;
*Siyah ve katran gibi dışkı
*Kırmızı veya kahve renkli kusmuk

Bazen, karın içi kanama morarma gibi belirtilere de neden olabilir. Bunun bir örneği, göbek çevresindeki yüzeysel morarma veya sarı-mavi renk olarak gözlenebilen Cullen işaretidir. Başka bir örnek de, böğürde görünen derinin mavimsi renk değişikliği olan Grey-Turner işaretidir.

Üriner Sistem Kanaması:

İdrar yolunda kanama böbrek, mesane veya idrar yolunun herhangi başka bir yerinde ortaya çıkabilir. Bu durum genellikle mesane ya da idrar yolu enfeksiyonlarından kaynaklanır ama bazen, radyasyon tedavisi alan insanlarda mesane duvarında iltihap gelişir ve kanama görülür. Idrar yollarındaki kanamanın klasik bulgusu “hematüri” yani idrarda kan varlığıdır. Kan kaybı çok fazla olursa, şoka yol açabilir.

Kaslar ve Eklemler İçine Kanama:

Kasların derinlerinde oluşan iç kanama, şiddetli ağrıya neden olur. Yaralanmaya yakın eklemde hareket güçlüğü ve duyu kaybına yol açar. Eklemlerdeki iç kanama, şiddetli ağrı ve eklem hareket açıklığının kaybına neden olabilir.

İç kanamaların neden olduğu diğer yaygın belirtilerden bazıları şunlardır;

  • Ağız, burun veya kulaklardan gelen kan
  • Kan tükürmek ya da kanlı öksürük
  • Soğuk ve nemli cilt
  • Solukluk
  • Zayıf nabız
  • Şok

İç kanamaların tedavisi, altta yatan nedene ve kaybedilen kan miktarına bağlıdır. Tam kan sayımı, CT taraması, ultrason, kolonoskopi, endoskopi ve anjiyografi gibi bir dizi test kanamanın nedeni ve kanamanın yerini tespit etmek için kullanılır. Bu testlerin sonuçlarına ve hastanın genel sağlık durumuna dayanarak, kanamayı durdurmaya yönelik tedavi amaçlanır.

Doktor kanamayı ve hastayı değerlendirdikten sonra, gerekli ilaçları verir. Hasarı onarmak veya kanamaya neden olan sorumlu yapıyı kaldırmak için cerrahi gerekli olabilir. Kaybedilen kan miktarına bağlı olarak damar yolundan sıvı veya kan transfüzyonları verilebilir. Bu nedenle doğru tanı ve kanamanın yerinin, miktarının belirlenmesi doğru tedavinin anahtarıdır.

Kanamanın yerine ve miktarına bağlı olarak iç kanamalar, oldukça ciddi olabilir. İç kanama riskinin arttırdığı bilinen bazı özel hastalıkları olan kişilerde, dikkatli koruma gerekir.

Yorum Gönder

0Yorumlar

Değerli Ziyaretci;

1- Bu konu ile ilgili sorunuz veya tavsiyeniz varsa yorum ekleyerek bizle ve diğer ziyaretçilerimizle düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.

2- Yorumlarınızda sorduğunuz sorular araştırıldıktan sonra cevaplanacaktır. "Bana Bildir" butonu işaretlemeniz halinde sorunuz cevaplandığında bildirim alacaksınız.

3- Herhangi bir üyeliğiniz yoksa, Anonim Kullanıcıyı seçerek de yorum ekleyebilirsiniz.

Yorum Gönder (0)