Akademisyen Nedir? Kimler Akademisyen Olabilir? |
Ülkemizdeki en büyük sorunlardan birisi tahmin edeceğiniz üzere işsizlik.Daha önceki dönemlerde lise mezunu ya da üniversite mezunu olmak kriter iken şimdilerde diplomanızın olması tek başına yeterli değildir.
Üniversite sonrası Kpss,Üds,Kpds,Ales gibi sınavlar baş belası diyebiliriz.Fakat bu süreci başarılı bir şekilde atlattıktan sonra önümüzün fazlasıyla açık olduğunu sizlere belirtmek isterim. Belli bir lisans eğitimini bitirdikten sonra kendi alanında ya da başka bir alt dalda lisansüstü alan kişidir akademisyen .Uçsuz bucaksız bir denize benzetebiliriz bu meslek kolunu şöyle ki: Yükselmek ve fazlasıyla uç noktalara gelmek sizin elinizde araştırma,kitap okuma,yoğun bir dönem,kişisel gelişim vs gibi süreçler akademisyenliğin ilk adımı…
Sürecin Başlangıcı:
Lisans eğitimimizi tamamladıktan sonra Ales ve Üds ya da eşdeğer Kpds Toefl gibi sınavlarla karşılaşıyoruz bu sınavlar ilk hedef ve tabii ki mezun olduğunuz not ortalamanız. Bu sınavlardan alınan puanlar ve ortalamanız doğrultusunda her üniversitenin kendi bünyesinde belirlediği ve başarı ortalaması koyduğu derece ile sınava tabii tutuluyorsunuz.
Bu aşamaları sorunsuzca geçersek eğer üniversitenin sizlerden istediği belgeler dahilinde yüksek lisansa başlangıcımızı yapmış oluyoruz. Yoğun bir dönemden geçeceğinizi asla unutmayın gece ve gündüz kavramınız ortadan kalkabilir.Araştırma,kitap okuma,kişisel gelişim,tezler,projeler bu dönemin yoğunluğuna katkıda bulunacak olgulardır. Lisans üstü eğiimden sonra sizi yazının başında da belirttiğim gibi uçsuz bucaksız bir deniz bekliyor.doktora, yardımcı doçentlik,doçentlik ve profesörlük gibi…
Yüksek Lisans ve Sonrası:
1.5-3 yıl arası gerçekleşen yüksek lisans döneminden sonra 4 yıl doktora çalışması yapmak isterseniz kariyer basamakları sizin için tırmanılmaya hazır olacaktır. Eğer eğitim sürecinizde bir sıkıntı ya da sorun olmaz ise 6 yıl gibi bir sürede yardımcı doçent olmaya hak kazanırsınız bu süreç sonrasında ise 3-4 yıl gibi sürede doçentlik basamağı önünüze çıkar tabii bu süreçte araştırma,gözlem,okuma,projeler sizinle birlikte olacaktır…
Doçentlikten 5 yıl sonra profesörlük kapılarını aralayacaktır ancak bu iş diğerlerine göre daha meşakkatli. YÖK bu kez devreye girmekte ve sizden bir takım şeyler istemektedir.Küçük bir örnek indekse girmiş yer almış bir dergide yayın yapmış olmanız ve yazılarınızın bulunması…
Akademisyenliğin Zor Olarak Lanse Edilmesi:
Her meslket olduğu gibi bu meslek kolunun da kendine göre zorlukları vardır. Ömür boyu öğrenci olduğunuzu düşünün kimileri için eğlenceli fakat bazı kesimler için zor bir durum. Sürekli yoğun bir hayatınız olacak gece gündüz kavramınızın olmayacağından bahsetmiştim.
Araştırma,tezler,kitaplar,proje oluşturma sürekli sizinle olacaktır ancak bunların sonrasında sürekli belirttiğim gibi yükselme ve kariyer yapma da bu işin sizlere büyük ödülleri arasındadır.
Değerli Ziyaretci;
1- Bu konu ile ilgili sorunuz veya tavsiyeniz varsa yorum ekleyerek bizle ve diğer ziyaretçilerimizle düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.
2- Yorumlarınızda sorduğunuz sorular araştırıldıktan sonra cevaplanacaktır. "Bana Bildir" butonu işaretlemeniz halinde sorunuz cevaplandığında bildirim alacaksınız.
3- Herhangi bir üyeliğiniz yoksa, Anonim Kullanıcıyı seçerek de yorum ekleyebilirsiniz.