Sinirli Ot Faydaları, Sinirli Ot Nedir? |
Sinirli otun şifasını sayfamızda sizler için yayınlıyoruz. Sinirli otu çayı ile ilgili deneyimlerinizi bizlerle paylaşmak isterseniz yorum formundan bize ulaşabilirsiniz.
Bilinen diğer isimleri “çıban otu”, “yara otu”, “pişik otu”, “bağcı yaprağı” veya “ayak otu”olarak bilinen sinirli ot, ülkemizde de çoğu bölgede yetiştirilen doğal şifa kaynağı olarak bilinen bir bitki türüdür. Bu bitki, kökleri saçak şeklinde olan ve en az 10 santim; en fazla 90 santim uzayabilen bir bitki türüdür. Uzun yıllar yaşayabilen sinirli otun yaprakları ucu sivri yapılı ve şekil olarak mızrağa benzemektedir. Yapraklarının rengi de koyu tonlarda yeşildir. Bitkinin üzerinde bulunan çiçekleri demetler haline büyüyüp bir silindir ya da küre şeklinde yetişmeye başlamaktadır.
Geniş yapraklı sinir otlar; çam ormanlarında, boş arazilerde, tuz içeren bölgelerde, çayırlarda ve suyu sevdiği için deniz kenarlarında da yetişebilmektedir. Hatta bu ot, deniz seviyesinden 3 kilometre yüksekliğe çıkılsa dahi kendisi için rahatça yetişebilme imkanı yaratabilmektedir. Sinirli ot, Nisan ayında açmaya başlayıp Ekim ayına kadar çiçek verebilen bir bitkidir.
Sinirli ot nerelerde yetişir diye araştırıldığında, bu otun başka kıtalarda da ülkemizde pek çok ilde yetişebilen bir bitki olduğu gerçeği karşımıza çıkmaktadır. Sinirli otun ülkemizde sıklıkla toplanabildiği illere örnek olarak Giresun, Adana, Burdur, Hatay, Nevşehir, Muğla, Trabzon, Ankara, Kars, Çanakkale, Siirt, Konya, Balıkesir, Maraş, Kütahya, Bingöl, Eskişehir, Elazığ, Sakarya, Amasya, Edirne, Kocaeli ve İstanbul gibi daha pek çok il verilebilir.
Bu otun yapraklarının taze bir şekilde toplanarak (toplanma süreleri olan Nisan ayından Ekim ayına kadar taze toplanma şansları vardır) ister havalı ister kuru ortamda kurutma gereksiniminin bulunduğu öğrenilmektedir. Kurutma işleminde dikkat edilecek tek husus, kurutulduğu süreçlerde mümkün olduğunca nem almayacağı bir ortamda tutulması gerekliliğidir.
Sinirli ot ürününden en sık olarak sinirli ot çayı yapılarak faydalanılmaktadır. İçeriğinde demir minerali, kireç, labenzim, fosforik asit, klorofil maddesi, aucibin, şeker, saponin, tanen, kükürt, C vitamini ve A vitamini bulunan sinirli ot bu özellikleri sayesinde pek çok hastalık için de şifa olması amacıyla tüketilmektedir.
Sinirli ot iyi geldiği hastalıklar nelerdir?
- Göğüs ağrılarını bastırabilmektedir.
- Yaraları iyileştirebilir.
- Ciğerden kan geliyorsa onu ortadan kaldırabilir.
- İdrar söktürücü etkisi bulunur.
- Böcek sokmalarında etkin olarak kullanılabilir.
- Solunum yollarında oluşan hastalıklarda etkilidir.
- Ayaklardaki pişiklere ve nasırlara faydalı gelmektedir.
- Şeker hastalığı için etkin bir üründür.
- Rahatsız edici öksürüğü ve bronşit hastalığını engelleyebilmektedir.
Nasıl hazırlanmalıdır?
Bir bardak miktarındaki kaynamış halde bulunan suyun içerisine yirmi gramlık ufalanmış haldeki sinir otu eklendikten sonra, on dakika boyunca bu su olduğu gibi bekletilerek demlenmeye bırakılır. Demlendikten sonra bu karışım günde iki ya da üç kez tekrarlanarak içilir.
Değerli Ziyaretci;
1- Bu konu ile ilgili sorunuz veya tavsiyeniz varsa yorum ekleyerek bizle ve diğer ziyaretçilerimizle düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.
2- Yorumlarınızda sorduğunuz sorular araştırıldıktan sonra cevaplanacaktır. "Bana Bildir" butonu işaretlemeniz halinde sorunuz cevaplandığında bildirim alacaksınız.
3- Herhangi bir üyeliğiniz yoksa, Anonim Kullanıcıyı seçerek de yorum ekleyebilirsiniz.