Ameliyat Dikişlerinin Çabuk İyileşmesi İçin Ne Yapmalıyız?

Nedirkibu.com
Ameliyat Dikişlerinin Çabuk İyileşmesi İçin Ne Yapmalıyız?
Ameliyat Dikişlerinin Çabuk İyileşmesi İçin Ne Yapmalıyız?

Derinin bütünlüğünü korumak amacıyla farklı nedenlerden dolayı meydana gelen yaraları kapatmak için dikiş atılır. Ameliyat, sezaryenle doğum, darbe izleri gibi nedenlerle yara olan açık bölge dikişle kapatılmaya çalışılır. Dikiş nasıl çabuk iyileşir? sorusuna olumlu yanıt vermek için hastanın o bölgeye özen göstermesi ön koşuldur.

Dikişlerin Çabuk İyileşmesi İçin Ne Yapılmalı?

İyileşme sürelerini ve yapılacak uygulamaları daha iyi anlamak için dikiş çeşitlerine ve yara oluşum sürecine kısaca değinmekte yarar var. Yara oluşmasının ardından sorunlu bölgeye emilen veya emilmeyen dikişler uygulanır.

Emilen dikişler, hastaya uygulandıktan sonra vücut dokuları tarafından emilir ve kendiliğinden yok olur. Bunda uzman doktorun ekstra bir işlem yapmasına gerek kalmaz. Ancak ne kadar sürede emileceği de hasta durumuna ve dikiş yoğunluğuna göre değişebilmektedir.

Emilmeyen dikişler, vücutta emilmediği için belirli bir süre sonra temizlenmesi gerekir. Ne zaman dikişlerin alınacağı, hastanın durumuna, ameliyat bölgesinin hassasiyetine göre değişebilir. Bir örnekle, şeker hastalarının iyileşme süresi diğer hastalara göre daha geç olacağından dikiş alınma süresi de uzayacaktır. Yaranın tam tutmaması gibi ekstra durumlarda da geç alınması söz konusudur.

Dikiş Nasıl Hızlı İyileşir, Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Doğum ya da ameliyat sonrası dikiş nasıl çabuk iyileşir? sorusu hastanın kendisini daha iyi hissetmesi ve yaranın da iyileşme süreci açısından kritik öneme sahiptir. Yani yara ne kadar hızlı iyileşirse dikişler o kadar çabuk alınır ve kalan izler de iyi bir bakımla toparlanır.

Dikiş izinin oluşmasına etki eden faktörler:

  • Alkol, kafein ve sigara kullanımı vücuttaki suyu azalttığı için uzak durulması gereken bir durum. Yaraların iyileşmesinde deri altındaki hücrelerin canlı kalması için suya ihtiyaçları bulunuyor.
  • İleri yaşa bağlı olarak cildin elastikiyetini, yenilenme hızını kaybetmesi: Çocukların-gençlerin deri iyileşme hızı ile 60 yaş ve üzeri kişilerin yara iyileşme hızı aynı değildir. Genç hücreler daha hızlı ve daha çok olduklarından yara ve diğer hastalıkların iyileşmesinde etkin rol oynar. 
  • Bu nedenle ilerleyen yaşlarda deriye hücrelere iyi gelen daha fazla takviye yapılmalıdır.
  • Koyu renk cilt derisi, kahverengi-siyah gibi derilerde renk pigmentlerinin yara üzerindeki etkisi ve cildin genel yapısı açısından daha geç iyileşme olduğu görülür.
  • Yaranın çok büyük ve derin olması, iz kalmasında etkilidir. Bazı yaraların seneler boyunca iz bırakmasının nedeni budur. Deri altında iyileşme olsa da deri yüzeyinde bir miktar pürüzlü görünüm devam eder.
  • Proteini eksik alma; hücrelerin onarılmasıyla doğrudan etkili bir durum. Çünkü deriyi, kasları vs. iyileştiren güçlü bir madde. Yara izlerinin daha hızlı iyileşmesini istiyorsanız mutlaka düzenli olarak süt, et grubu ürünleri tüketin. Dokularınız çok daha hızlı iyileşecektir.
  • Genetik yatkınlık, diyabet ve bazı kronik hastalıklar geç iyileşmeye neden olur.
  • Yara yerine baskı yapılması, oynanması, gerdirilmesi vs. izin toplanmasını engeller.


Dikiş nasıl çabuk iyileşir? sorusu için şu noktalara dikkat etmeniz önerilir:


  • Yeni dikiş atılan bir yaraya hassas davranmak gerekir. Kızarıklık, akıntı, kanama olup olmadığını belirli aralıklarla kontrol edin.
  • Doğum ya da başka bir nedenle atılan dikiş bölgesine temas etmeyin.
  • Dikiş iplerini çelmeyin, onlara dokunmayın.
  • Doktorunuzdan ne zaman banyo yapabileceğinizi öğrenin.
  • Doktorunuzdan habersiz şekilde o bölgeye krem, pudra vs. sürmeyin.
  • Öneriliyorsa, pansumanı kuralına uygun biçiminde yapın.
  • Yara bölgesini derinliğine göre 3-6 ay direkt güneşe maruz bırakmayın.
  • Dikiş bölgesinin nemli kalmaması gerekir. Bu nedenle otururken, derinizin üzerine gelerek hava almasını engelleyeceği durumlar oluşmamasına dikkat edin.
  • Dikişli alanın kirlenmemesine özen gösterin.

Bitkisel ürünler masum gibi görünse de doktor kontrolü olmadan kesinlikle hiçbir şey sürmeyin.

Yorum Gönder

0Yorumlar

Değerli Ziyaretci;

1- Bu konu ile ilgili sorunuz veya tavsiyeniz varsa yorum ekleyerek bizle ve diğer ziyaretçilerimizle düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.

2- Yorumlarınızda sorduğunuz sorular araştırıldıktan sonra cevaplanacaktır. "Bana Bildir" butonu işaretlemeniz halinde sorunuz cevaplandığında bildirim alacaksınız.

3- Herhangi bir üyeliğiniz yoksa, Anonim Kullanıcıyı seçerek de yorum ekleyebilirsiniz.

Yorum Gönder (0)