Bebeklerde Ateş Neden Olur? Evde Ateş Düşürme Yöntemleri Nelerdir? |
Bebeklerde Ateş Neden Olur? Evde Ateş Düşürme Yöntemleri Nelerdir?
Bebeklerde ateş nasıl kontrol altına alınır? Bebeklerde ateş doktora gitmeden nasıl düşürülür? Ateşi çıkan bebeğe evde nasıl müdahale edilebilir? İşte, ateşi çıkan bebeğin ateşini düşürmek için uzmanından aylara göre öneriler…Günümüzde aşılamaları uygun olarak yapılmış küçük çocuklarda ateş çok nadir görülür. Bebeğinizin ateşinin olduğunu hissettiğinizde ilk dikkat etmeniz gereken, ateşi doğru ölçüp ölçmediğinizdir. Bebeklerde en hassas ve en doğru ölçümü makattan, dijital derecelerle yapabilirsiniz. Özellikle çok küçük bebeklerde kulaktan, cilt yüzeyinden veya koltuk altından ateş ölçümleri oldukça yanıltıcı olabilir. Peki, bebeğinizin ateşi olduğunu doğruladığınızda (makat ölçümü 38 derece ve üzeri) doktora başvurmadan önce evde ne yapmalısınız?
3 AYLIKTAN KÜÇÜK BEBEKLERDE ATEŞ NASIL DÜŞÜRÜLÜR?
Özellikle 3 aylıktan küçük bebeklerde görülen ateş çok önemli bir hastalığın tek belirtisi olabilir. Bebeğinizin ateşini doğrular doğrulamaz evde zaman kaybetmeden doktorunuza görünmelisiniz.
3 aylıktan 6 aylığa kadar olan daha büyük bebeklerde ateş düşük dereceli olduğunda, öncelikle bebeğinizin genel durumunu değerlendirmelisiniz. Bebeğinizin keyfi yerindeyse ve ateş nedeniyle huzursuzluk yapmıyorsa, ilaç vermeden beklemeli ve ateşini yakın aralıklarla takip etmelisiniz. Bu ateşli dönemlerde bebeğinizi daha sık emzirmek, sıvı kaybı ve ateş kontrolü için çok yararlı olacaktır.
Bu arada ateş yükselmeye devam ediyorsa bebeğinizin üzerindeki kıyafetlerinden birkaçını çıkarmak, hatta oda sıcaklığını bir miktar azaltmak (21-23 derece) uygun olur. Bebeğin ateşi 38.5 derece ve üzerinde ise ona kilosuna uygun ölçekte ateş düşürücü vermelisiniz. Eğer yarım saat içinde ateş düşmüyorsa bebeğinize ılık su ve pamukla pansuman yapabilir, ılık suyla duş aldırabilirsiniz.
Bebeklerde Ateş Neden Olur? Evde Ateş Düşürme Yöntemleri Nelerdir? |
6 AYLIKTAN BÜYÜK BEBEKLERDE ATEŞ NASIL DÜŞÜRÜLÜR?
6 aylıktan büyük bebekler için de yaklaşım 3-6 ay arası bebeklere yapılan müdahale gibi olmalıdır (Yukarıda yazılan gibi). Ateş, vücudun bağışıklık sisteminin mikroplara karşı savaştığını gösteren bir bulgudur. Bu nedenle düşük dereceli ateşlerde, bebeklerin ilaç vermeden izlenmesi daha uygun olacaktır.
Bebeğinizin kıyafetlerini azaltmak, daha sık sıvı vermek veya emzirmek, oda ısısını düşürmek gibi benzer önlemleri uygulayabilirsiniz. Ateş sık aralıklarla izlenmelidir.
Eğer bu düşük ateş derecelerinde bile bebek huzursuzluk gösteriyorsa, kilosuna uygun ateş düşürücü verilmelidir. Ateş çok yüksekse (39 derece ve üzeri) yine bebeğinizin kilosuna uygun ölçekte ateş düşürücü içirebilirsiniz. Yarım saat içinde ateş düşmüyorsa bebeğinize ılık su ve pamukla pansuman yapabilir, duş aldırabilirsiniz.
BU BELİRTİLER VARSA DİKKAT!
6 aylıktan büyük bebekler ateşle birlikte havale geçirebilir. Bu nedenle aile büyüklerinde ateşle geçirilen bir havale öyküsü varsa ya da bebek daha önce bir ateşli havale atağı geçirmişse, bu durumda ateş için fazla beklenilmemeli, daha erken safhalarda ateş düşürücü ile müdahale edilmelidir. Ateşle birlikte bazı belirtiler zaman kaybetmeden doktora başvurmayı gerektirir. Ateşle beraber döküntüsü olan, yeterli beslenemeyen, idrar çıkarımında azalma olan, kusan, hızlı nefes alan veya nefes alıp verirken anormal sesler çıkaran bebekler doktor kontrolünden geçmelidir. Ateş yükselmeden de aşırı uykuya meyilli veya çok huzursuz olan, dudaklarında morarma görülen ve havale geçiren bebeklerin de doktora görünmesinde fayda vardır.
Kaynak : http://www.hurriyetaile.com/bebek/bebek-sagligi/bebeklerde-ates-evde-nasil-kontrol-altina-alinir_18059.html
Değerli Ziyaretci;
1- Bu konu ile ilgili sorunuz veya tavsiyeniz varsa yorum ekleyerek bizle ve diğer ziyaretçilerimizle düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.
2- Yorumlarınızda sorduğunuz sorular araştırıldıktan sonra cevaplanacaktır. "Bana Bildir" butonu işaretlemeniz halinde sorunuz cevaplandığında bildirim alacaksınız.
3- Herhangi bir üyeliğiniz yoksa, Anonim Kullanıcıyı seçerek de yorum ekleyebilirsiniz.