Ceviz Yaprağının Sağlığımıza Faydaları Nelerdir?

Nedirkibu.com
Ceviz Yaprağının Sağlığımıza Faydaları Nelerdir?

Ceviz Yaprağının Sağlığımıza Faydaları Nelerdir?

Botanik biliminde “Junglans Regia” olarak geçen ceviz ağacı, Mayıs ayında çiçeklenmeye başlayan bir bitki türüdür. Bu dönemde yaprak yapısına sahip değildir ancak Haziran ayına gelindiğinde taze yaprakları oluşmaya başlar. 

Aynı zamanda Haziran ayının ortalarına doğru da meyveleri olgunlaşmaya başlayarak Eylül ayına dek olgunlaşarak toplanılabilmektedir.

Ceviz ağacı, yapısal olarak 30 metre kadar uzayabilen, kışları yapraklarını dökerek sade bir görüntüsü olan heybetli bir ağaçtır. 

Bu ağaç, Kuzeydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yabani bir tür olarak yetiştirilebileceği gibi, evlerin bahçesinde de gayet normal bir şekilde yetiştirilebilecek bir tür olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Bu ağacın insan hayatında asıl yer almasını sağlayan nokta ise yapraklarıdır.

Ceviz yaprağının faydaları ve zararları nelerdir?


Ceviz yaprağı denilince, bu yaprağın içeriğindeki C vitamini, juglan içeriği, eterli uçucu yağ içeriği, tanen içeriği ve flavon içeriği vücuttaki pek çok hastalık için şifa olacak nitelikler göstermektedir. 

Ceviz yaprağı vücuttayken hem bağırsaklar için bağırsak kurdunu yok edici etki yaratabilmekte, hem vücut direncini güçlendirici etkiler yaratabilmekte hem de kan akışını tehlikeli durumlarda durdurucu etki yaratabilmektedir.

Bunun dışında bu yaprak kullanılarak yapılan çaylar, banyolar da aynı şekilde son derece sağlığa faydalı etkiler yaratabilmektedir. 

Ceviz yaprağı çayı yapılarak içildiğinde iştahsızlık sorunu gibi, kanın temizlenmesi durumu gibi, kabızlık durumu gibi veya sindirim bozuklukları rahatsızlığı gibi durumlar için oldukça etkili sonuçlar elde edilmesi mümkün hale gelmektedir.

Ayrıca ceviz yaprağıyla yapılan banyolar genel olarak cilt yapısındaki iltihaplı durumlara, egzamalara, ergenlik döneminde bulunan kişilerde o dönemde çıkan sivilcelere, ayaklarda oluşan mantarlara ve terleme sorununa, kadınların akıntı problemlerine oldukça iyi gelebilmektedir.

Faydalarını kısaca anlattığımız ceviz yaprağının geriye kalan yararlarını maddeler halinde özetlersek ortaya şu şekilde bir tablo çıkmaktadır;

  • Sarılık hastalığının doğal tedavisi için ceviz yaprağı çayı yapılması önerilir.
  • Saçlardaki dökülmelerin önüne geçilebilmektedir.
  • Kan şekerini düşürücü etkiler gösterebilmektedir.
  • Saçtaki bitlenme sorununu ortadan kaldırabilir.
  • Vücutta kemiklerde oluşacak iltihaplanma problemlerine, çürüme problemlerine ve deforme olan kemiklere iyileştirici özellikler sağlayabilmektedir.
  • Doğal bir tonik malzemesi olarak kullanılma avantajı vardır.
  • Diş etinde oluşan hastalıklara ve iltihaplanma durumlarına karşı gargara yapıldığı takdirde düzenleyici etkiler gösterebilir.

Ceviz yaprağı ile banyo suyu hazırlama


Banyo yapmak amacıyla sıcak suyla doldurduğunuz küvete ek olarak ceviz yaprağının bulunduğu bir karışım eklemek, vücudunuzdaki iltihaplı ve sıkıntı yaratacak pek çok hastalığın doğal olarak şifa bulmasına katkı sağlayacaktır. 

Bunun için iki litre miktarındaki suya iki avuç miktarında ceviz yaprağı eklenerek karışım oluşturulur. Bu su beş dakika boyunca kaynatıldıktan sonra olduğu gibi banyo yapılacak suyun içerisine eklenir. Hazırlanan suyla güzelce yıkanılır.

Ceviz yaprağı çayı nasıl yapılır?


Ceviz yaprağı nasıl kullanılır sorusuna en sık verilen cevap kuşkusuz ki ceviz yaprağı çayı uygulamasının yapılmasıdır. 

Ceviz yaprağı nasıl kaynatılır diye bakıldığında ise; tarife göre bir tatlı kaşığı miktarında ince kıyılmış haldeki yaprağın bir su bardağı miktarındaki kaynar suya atılarak beş dakika boyunca demlenmesi gerektiği söylenmektedir. 

Bunun yanında yine bir bardak miktarındaki soğuk suya aynı miktardaki ceviz yaprağı kurutulmuşu atılarak su sıfırdan kaynatılır, soğuduktan sonra günde 2-3 bardak miktarında içilebilmesi normal miktar seviyesinde olarak değerlendirilmektedir.

Yorum Gönder

0Yorumlar

Değerli Ziyaretci;

1- Bu konu ile ilgili sorunuz veya tavsiyeniz varsa yorum ekleyerek bizle ve diğer ziyaretçilerimizle düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.

2- Yorumlarınızda sorduğunuz sorular araştırıldıktan sonra cevaplanacaktır. "Bana Bildir" butonu işaretlemeniz halinde sorunuz cevaplandığında bildirim alacaksınız.

3- Herhangi bir üyeliğiniz yoksa, Anonim Kullanıcıyı seçerek de yorum ekleyebilirsiniz.

Yorum Gönder (0)