Topuk Ağrısı Neden Olur? Topuk Ağrısı Nasıl Geçer?

Nedirkibu.com
Topuk Ağrısı Neden Olur? Topuk Ağrısı Nasıl Geçer?


Topuk Ağrısı Neden Olur? Topuk Ağrısı Nasıl Geçer?


İnsanlar yürüdüklerinde her ayağının üzerine tam 60 tonluk bir baskı yaparlar. 

Ayak ve ayak bileklerindeki eklemlerin en çok karşılaştığı problem, spor sırasında ya da yürüme esnasında sert ayakkabılar tercih edildiğinde, ayaklar çıplakken sert zeminde yürüme yapıldığında topuklarda ortaya çıkan ağrılardır. 

Ağrı oluşan topuğun dinlendirilmesi genellikle sorunun ortadan kalkmasına yardımcı olur. Fakat, insanların bir kısmı topuk ağrılarını görmezden gelmekte ve ağır aktivitelerini devam ettirirler. 

Bu durum kişide topuk ağrısının giderek kötüleşmesine ve bazı sorunların çıkmasına sebep olarak kronikleşmesine yol açar.

Topuk ağrısının tanısı ve tedavisi


Yaşanan topuk ağrılarının çeşitli nedenleri olabilmektedir. Doktorun topuk ağrınızla ilgili değerlendirme yapabilmesi için, ne zamandan beri ağrı yaşandığı ve ağrının tam olarak nerede olduğu anlatılmalıdır. 

Doktor da bu bilgiler ışığında ağrının hassasiyeti ve belirtileri ile ilgili muayenesini şekillendirecektir. Topuk ağrısı iki kategoride incelenmektedir. Bunların birincisi topuğun alt kısmında olan ağrılar, ikincisi de arka kısmındaki ağrılardır.

Topuğun alt kısmındaki ağrılar:

Topuğun bu kısmında yaşanan ağrılar, topuklardan başlayarak başparmağa kadar uzanan plantar fasia adı verilen adale üzerinde meydana gelmektedir. 

Gereğinden fazla yapılan koşu ve zıplama eylemleri, ayak parmaklarından başlayarak topuk kemiklerine dek uzanmakta olan adale bantlarında yıpranmaya sebep olmaktadır. 

Bu inflamasyon neticesinde ortaya çıkan ağrı topuğun alt kısmında ve de merkezinde toplanmaktadır. İlk başlarda orta düzeyde bir ağrıdır, ancak gece yattıktan ve dinlendikten sonra kalkıp ilk adımlar atıldığında birden bire şiddetlenmektedir. 

Bu ağrılar uzun müddet devam ettiği zaman plantar fasia doku bantlarının topukla birleştiği noktada topuk dikeni şekillenebilmektedir.


Topuğun arka kısmındaki ağrılar:

Şayet topuğun arka kısmında ağrı meydana geldiyse, aşil tendonun topuk kemiği ile birleştiği noktada bir enflamasyon vardır. 

Bu durumun oluşması genellikle aşırı koşu yapma ya da topuğun arkasına sürten ve zorlayan ayakkabılara bağlı gelişmektedir. 

Topuğun arka kısmındaki ağrı zaman içinde derinin kalınlaşması, kızarıklık ve şişliğe neden olabilmektedir. Bu bölgede hassasiyet ve şişlikle ortaya çıkan bir çıkıntı da meydana gelebilmektedir. Topuk arkasındaki ağrılar dinlendikten sonraki ilk hareketin yapılmasıyla ortaya çıkmaktadır.

Topuk ağrılarının tedavisi:

Topuk ağrısını ortadan kaldırmak için öncelikle soruna sebep olan aktiviteler durdurulmalıdır.
Doktor tavsiyesi olarak topuklar için destek ve ayakkabılarınızda kullanabileceğiniz özel tabanlıklar verilebilir.

Her iki ağrı türü için doktor tarafından özel germe egzersizleri verilecektir. Kronik hale gelmiş olan ağrılar için fizik tedavi gerekebilmektedir.

Topuklardaki ağrılar ve şişlik durumlarına karşı nonsteroid antienflamatuar ilaç tedavisi önerilir.
Bütün bu tedavilerden sonra yeterli düzelme görülmeyen hastalara özel biyolojik tedavi uygulanabilmektedir. 

Bu özel biyolojik tedavide hastanın kanından ayrıştırılan trombosit hücreleri ağrı olan bölgeye enjekte edilmektedir. Trombositin hastanın ağrılarını iyileştirici faktörler taşıdığı öngörülmektedir.

Yorum Gönder

0Yorumlar

Değerli Ziyaretci;

1- Bu konu ile ilgili sorunuz veya tavsiyeniz varsa yorum ekleyerek bizle ve diğer ziyaretçilerimizle düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.

2- Yorumlarınızda sorduğunuz sorular araştırıldıktan sonra cevaplanacaktır. "Bana Bildir" butonu işaretlemeniz halinde sorunuz cevaplandığında bildirim alacaksınız.

3- Herhangi bir üyeliğiniz yoksa, Anonim Kullanıcıyı seçerek de yorum ekleyebilirsiniz.

Yorum Gönder (0)