Bebeklerin Boğazına Kaçan Cisim Nasıl Çıkartılır? İlk Yardım Nasıl Yapılır?

Nedirkibu.com
Bebeklerin Boğazına Kaçan Cisim Nasıl Çıkartılır? İlk Yardım Nasıl Yapılır?

0-12 aylık bebeklerde, en yaygın önlenebilir ölüm nedenlerinden birisidir maalesef boğulma. Hava yollarına kaçan, içecek, yiyecek ya da yabancı bir cisim boğulmaya neden olabilir. Bu yüzden ebeveynlerin, boğulmaya sebep olabilecek yiyecekleri bilmeleri ve boğulma sırasında neler yapmaları gerektiğini bilmeleri çok önemlidir.

Bir yaşına kadar bebekler boğulmaya çok yatkındır. Bunun birkaç farklı sebebi vardır.

Bebekler sürekli çevresini öğrenme ve keşfetme çabasındadırlar. Bu keşiflerini de en iyi elleri ve ağızları ile yaparlar. Ağızlarına götürdükleri yabancı bir cisim eğer bebeğin nefes borusuna kaçarsa boğulmaya sebep olabilir.

Bebeklerin nefes borularının küçük olması da kolayca tıkanabilmesine neden olur. Ülkemizde bebeklerin boğulmasına en çok sebep olan yemesi için ayıklayarak verdiğimiz ayçekirdeğidir. Bu kadar küçük bir yiyeceğin bebeğin boğulmasına sebep olduğunu düşünerek, bebeklerimize oynaması ve yemesi için verdiğimiz şeylerde ne kadar özenli olmamız gerektiğini görebiliriz. Bebek nefes borusuna kaçan bu yabancı cismi çıkarma konusunda yetenekli değildir. Çünkü bu besini veya maddeyi dışarı atabilecek kadar güçlü öksüremez.

Bebeklerde en yaygın boğulma nedenleri, küçük cisim ve oyuncaklar, besinler ve bebek kendinde değilken beslemektir.

Bebeklerde boğulmaları önlemek için;


  • Bebekleri katı besinlerle zamanından önce tanıştırmayın, en azından 4 aylık olana kadar bekleyin. Bebeğin motor becerileri tam olarak gelişmeden katı besinlerle tanıştırmak boğulmaya sebep olabilir.
  • Bebeğinizi yemek yerken yalnız bırakmayın. Katı gıdalara geçtikten sonra mama sandalyesinde oturur pozisyonda yemek yedirmeye özen gösterin.
  • Bebeğinizin oyuncaklarını seçerken dikkatli olun. Çok küçük oyuncaklar almayın, küçük parçalara bölünen ya da kopup küçük parçaları ağzına götürmesine neden olabileceği oyuncaklardan almayın.
  • Ortalıkta bulunan nesnelere dikkat edin. Küçük piller, bozuk paralar, iğneler, düğmeler, şişe kapakları, şeker, çakmak gibi evde bebeğinizin ilgisini çekebilecek küçük nesnelerin bebeğinizin ulaşabileceği yerlerde olmamasına özen gösterin
  • Kuru yemiş, üzüm, nar, şeker, patlamış mısır, zeytin gibi yiyecekleri bebeğinize vermeyin. Karpuz, kiraz ve erik gibi çekirdekli meyveleri ayıklamadan vermeyin.
  • Büyük kazalar göz açıp kapayana kadar gerçekleşebilir. Bir çok kaza “Şimdi yanındaydım bir dakikalığına ayrıldım nasıl düştü anlamadım” gibi o küçük anlarda meydana gelir. Bu yüzden bebeğinizi yemek yerken asla yalnız bırakmamalısınız.
  • Ne kadar dikkatli olunsa da kazalar meydana gelebilir. Bu kötü ebeveyn, dikkatsiz anne, baba olduğunuz anlamına gelmez. Önemli olan bu gibi durumlarda yapılması gerekeni bilerek, telaşa kapılmadan sakince adımları uygulamak ve kolaylıkla önlenebilecek olan, minik bir üzüm tanesinin üzücü sonuçlar doğurmasına engel olmaktır.


Boğulma anında neler yapılmalıdır?



  • İlk müdahaleyi yapıp hemen 112’yi aramalısınız. Eğer konuşabilecek durumdaysanız, bebeğinize müdahale ederken, 112’yi arayarak telefonunuzun hoparlörünü açıp görüşebilirsiniz.
  • Unutmayın bebeğin beynine 4 dakikadan fazla oksijen gitmemesi ciddi sorunlara sebep olabilir.
  • Açıklayacağımız ilk yardımı, eğer bebeğiniz ağlıyor, öksürüyor ve nefes alabiliyorsa yapmayın ve 112’yi arayarak yardım bekleyin.
  • Ancak bebeğiniz, bebeğiniz ağlayamıyor, ses çıkaramıyor, öksüremiyor, yüzü kızarıp ardından maviye dönüyorsa vakit kaybetmeden ilk yardım yapmalısınız.

Bebeklere ilk yardım nasıl yapılır?


1 - Bebeğinizin yüzü aşağıya gelecek şekilde kolunuzun üstüne yatırın. (Yüzü elinizin, ayakları dirseğinizin yönünde olacak.) Başını ve boynunu elinizle sabitleyin ve bacağınızla kolunuza destek olun.

2 - Diğer elinizle bebeğinizin iki kürek kemiği arasına hızlı ve sert bir şekilde 5 defa vurun. Böylece bebeğin akciğerlerine basınç yaparak yabancı ismin basınçlı hava ile dışarı atılması sağlanmaya çalışılır.



3 - Bu yaptıklarınızla cismi çıkaramadıysanız, bebeğinizi sırt üstü sert bir yere yerleştirin. İşaret, orta ve yüzük parmağınızı bebeğinizin memelerini birleştiren hayali bir çizginin ortasında, bu çizginin altına göğüs kafesine koyun. Yüzük ve orta parmağınızın durduğu yer kalp masajı yapılacak alandır.

4 - İki parmağınızı kullanarak, bebeğin göğüs duvarını hızlı ve sert bir şekilde defa ittirin.

5 - Eğer yaptıklarını yardımcı olmazsa, parmaklarınızla bebeğinizin ağzını aralayın, dilini öne doğru bastırarak objeye bakın, görürseniz işaret parmağınızla çıkarın. Eğer göremezseniz almak için daha derine ulaşmaya çalışmayın.

6 - Eğer bebeğiniz nefes alamıyorsa, başını geriye atarak ağzını ve burnunu ağzınız ile kapatıp iki defa hızlıca nefes verin. Göğüs kafesi inip kalkmıyorsa, tıkanıklık devam ediyor demektir.

Cismi çıkarana kadar ya da eğer çıkaramadıysanız ilk yardım gelene kadar 1-6 arasındaki adımları uygulamaya devam edin.
Tags

Yorum Gönder

0Yorumlar

Değerli Ziyaretci;

1- Bu konu ile ilgili sorunuz veya tavsiyeniz varsa yorum ekleyerek bizle ve diğer ziyaretçilerimizle düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.

2- Yorumlarınızda sorduğunuz sorular araştırıldıktan sonra cevaplanacaktır. "Bana Bildir" butonu işaretlemeniz halinde sorunuz cevaplandığında bildirim alacaksınız.

3- Herhangi bir üyeliğiniz yoksa, Anonim Kullanıcıyı seçerek de yorum ekleyebilirsiniz.

Yorum Gönder (0)