Diyabet Hastalığının 9 Belirtisi |
Diyabet, vücudunuzun insülin üretme veya tepki verme yeteneğini etkileyen, yüksek kan şekeri ile sonuçlanan bir hastalıktır. İlk belirtiler önemsenmediği ve tedavi edilmediği zaman, yaşam kalitesi düşebilir; bu nedenle hastalığın erken teşhisi çok önemlidir. Hastalığın zamanında saptanmasına yardımcı olacak en yaygın diyabet belirtileri listesini derledik.
Diyabet, tedavi edilmediği takdirde ciddi komplikasyonlara yol açabilen kronik bir hastalıktır. Teşhisi ne kadar erken konulursa, onu idare etmek o kadar kolay olur. Bu belirtilerin herhangi birini fark ederseniz, mümkün olan en kısa sürede doktorunuza danışın.
İşte diyabetin yani şeker hastalığının belirtileri
Artan susuzluk ve idrara çıkma
Artmış susuzluk (polidipsi) ve sık idrara çıkma (poliüri) diyabetin en yaygın semptomlarıdır. Şeker hastalığınız olduğunda, böbrekler aşırı şekeri absorbe edemezler. Bu da sık idrara çıkmaya neden olup, susuz kalmış hissi doğurur. Ortalama bir kişi günde 6-7 defa idrara çıkıyor.
Artan açlık
Aşırı açlık (polifaji), yukarıda bahsedilen artmış susuzluk ve idrara çıkma ile birlikte diyabetin 3 önemli belirtisini oluşturmaktadır. Vücudunuz yeterince insülin üretmezse, gıdaları enerji için kullandığınız glukoz haline getiremezsiniz. Bu da, geçmeyen açlığa neden olur. Aslında, yemek sadece kan şekerini daha da yükseltir.
Yorgunluk
Şeker hastalığının bir diğer yaygın belirtisi sürekli yorgunluktur. Şeker hastalığınız olduğunda, hep aynı şekilde kendinizi aç hissettiğiniz için yorgun ve uykulu hissedersiniz: hücreleriniz enerji için yeterli glikoz içermez. Sık idrara çıkmaya neden olan dehidrasyon (sıvı kaybı) da bitkin hissetmeye katkıda bulunur. Yorgunluk birçok diğer durumun semptomu da olabilir, ancak bu listedeki diğer semptomlarla birleştiğinde, diyabet belirtileri olabilir.
Bulanık görme
Bulanık görme, daha ciddi bir göz problemi belirtisi değilse, diyabetin erken bir belirtisi olabilir. Sıvıların kaymasıyla oluşur; bu da göz merceğinizi şişirir ve şekil değiştirir. Bu, odaklanma yeteneğinizi etkiler ve her şey bulanık görünmeye başlar. Gözdeki bu değişiklikler kan şekeri seviyesi tedavi edildikçe görme normal hale gelecektir. Ancak tedavi edilmediğinde, bu değişiklikler ilerleyebilir ve körlüğe neden olabilir.
Açıklanamayan kilo kaybı
Açıklanamayan kilo kaybı, diyet veya egzersiz yardımı olmadan çok fazla kilo vermek anlamına gelir. Şeker hastalığınız olduğunda bedeniniz glikozu bir enerji kaynağı olarak kullanamaz, enerji yerine yağ ve kasları yakmaya başlar ve kilonuzun düşmesine neden olur. Dehidrasyon, ani kilo kaybına da neden olur, çünkü vücudunuz idrar üretmek için tüm mevcut sıvıları kullanır. Beklenmedik kilo kaybı, tip 1 diyabetin ortak bir erken belirtisidir, ancak tip 2 diyabetten mustarip olanları da etkileyebilir.
Kaşınan cilt
Yukarıda belirtildiği gibi aşırı şeker idrarınıza atıldığında, cildinizi de içeren diğer dokularınızdan sıvı alır. Kuru cilt kaşıntıya hatta enfekte olmasına neden olabilir. Kaşıntılı cilt için bir diğer neden diyabetli insanlarda oldukça yaygın olan maya enfeksiyonlarıdır. Şeker hastalığınız varsa, cildi sağlıklı tutmak için bazı temel cilt bakım ipuçlarını öğrenmelisiniz.
Yavaş iyileşme
Çok yavaş iyileşen kesikler ve yaralar çoğunlukla bir diyabet semptomu olabilir. Yüksek kan şekeri sadece kesikler ve yaralardaki iltihaplanmayı arttırmakla kalmaz, aynı zamanda zayıf kan dolaşımına yol açar, bu da kanın cildin hasarlı bölgelerine ulaşmasını ve onarılmasını zorlaştırır. Yaralarınızın uzun süre iyileşmemesine dikkat ettiyseniz, mutlaka bir doktora danışın.
Koyu lekeler
Akantozis nigricans (pigment bozukluğu) koyu renkli lekelerde kendini gösteren bir cilt durumudur. Bu lekeler genellikle cildin katlandığı (boyun, koltuk altı, kasık, dirsek, diz araları ve parmak eklemleri) bölgelerde görülür. Bu durum sağlıklı kişilerde de görülebilir ancak bu diyabetin ortak bir işaretidir ve hekim tarafından incelenmelidir.
El - ayak titremesi veya karıncalanması
Ellerde veya ayaklarda (veya parmaklarda veya ayak parmaklarında) uyuşma, karıncalanma veya ağrı şeker hastalığının bir başka yaygın belirtisidir. Yukarıda belirtildiği gibi, yüksek kan şekeri zayıf kan dolaşımına yol açar ve bu da sinir hasarına yol açar. Eller ve ayaklar, kalpten en uzaktaki vücut parçalarıdır, önce acı çekerler. Kan şekerini kontrol altında tutmak büyük ölçüde yardımcı olacaktır.
Bir Hastanın Deneyiminden, Şeker Hastaları İçin Bitkisel Karışım Tarifi! ile ilgili yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.
Değerli Ziyaretci;
1- Bu konu ile ilgili sorunuz veya tavsiyeniz varsa yorum ekleyerek bizle ve diğer ziyaretçilerimizle düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.
2- Yorumlarınızda sorduğunuz sorular araştırıldıktan sonra cevaplanacaktır. "Bana Bildir" butonu işaretlemeniz halinde sorunuz cevaplandığında bildirim alacaksınız.
3- Herhangi bir üyeliğiniz yoksa, Anonim Kullanıcıyı seçerek de yorum ekleyebilirsiniz.