Menisküs Belirtiler, Menisküs Nasıl Anlaşılır? Menisküs Bitkisel Tedavisi |
Menisküs, özellikle sporcuların sıklıkla karşılaştığı bir sağlık problemidir. Ancak, ön çapraz diz bağlarında oluşan bir sakatlık problemi olan menisküs ile dizlerini çeşitli durumlarda aşırı bir şekilde zorlayan herkes karşılaşabilir. Diz cerrahisi alanındaki gelişmelerle birlikte kısa sürede tedavi edilmesi mümkündür. Bu nedenle menisküs belirtileri ciddiyetle ele alınmalı, tedavi süreci belirli değişkenler doğrultusunda kişiye özel olarak planlanmalıdır.
Hastalığın detaylarına geçmeden önce cevaplanması gereken ilk soru; menisküs nedir?
Menisküs, her iki diz ekleminde de bulunan kıkırdak yapıdır. Diz eklemlerini oluşturan uyluk ve bacak kemiklerinin arasında, iç ve dış dizlerin her birinde ikişer adet olmak üzere toplamda dört adet bulunan menisküsler, dizlerin stabil bir şekilde kullanılması için gerekli olan ve süspansiyon etkisiyle kıkırdaklarda yaralanmayı önleyen dokular olarak diz eklemlerinin ağrısız bir şekilde bükülmesini sağlar.
MENİSKÜSÜN NEDEN OLUR?
Diz eklemlerinde yer alan menisküsler, eklemlerin uyumunu ve yük absorsiyonunu sağlar. Genç insanlarda menisküs probleminin görülmesi daha çok travmatik nedenlere bağlıdır. Yaşlılarda ve yetişkinlerde ise problemin kaynağı menisküsün kalitesindeki düşüştür. Kıkırdak dokusu olarak tabir edilen menisküsler, diz eklemlerinin birbirleriyle temas etmesini önleyen bir bariyer görevi görür. Ayrıca dizlerin bükülmesinin ağrısız ve kolay bir şekilde gerçekleşmesini sağlar. Diz bölgesindeki iki bacak kemiğinin birleştiği yerde bulunan bu dokuların zarar görmesi ile birlikte menisküs hastalığı ortaya çıkar.
Dizlere yönelik direkt temas ya da basınç artışına yol açan etkinlikler, menisküs yırtılmasının nedenleri arasında yer alır. Dizlerin bükülme açısını azaltan seviyelerde çömelme ve ağırlık kaldırma da menisküs rahatsızlığına neden olabilir. Bu genel nedenler üzerinden bakıldığında, menisküs hastalığı daha çok sporcular açısından var olan bir risk olarak görülür. Basketbol, futbol ve tenis gibi dizlere yüklenmenin ve ani dönüşlerin yoğun olduğu spor dalları menisküs açısından risk yaratır.
Eklemlerde ağrı ve sertliğe neden olan kireçlenme problemi, eklemlere bağlı bir şekilde ortaya çıkan menisküs hastalığının oluşumuna davetiye çıkarabilen nedenler arasında yer alır.
MENİSKÜSÜN BELİRTİLERİ
Diz bölgesinde meydana gelen herhangi bir problem için ilk olarak menisküs nasıl anlaşılır araştırmasına girilip, belirtiler bu hastalığa yorulsa da dizlerle alakalı tüm sorunlar doğrudan menisküs hastalığını çağrıştırmayabilir. Hastalığın mevcut olup olmadığı ortopedi ve travmatoloji alanında uzman bir hekimin yapacağı muayene ve tetkikler sonucunda ortaya çıkar.
1. Diz bölgesinde ağrı
Menisküs ağrısı nasıl olur sorusu ayrıntılı bir cevap içerir. En yaygın menisküs belirtisi olan diz bölgesinde meydana gelen ağrıların uzun süreli ve şiddetli bir hal alması halinde menisküs hastalığından şüphe edilerek gerekli muayene ve tetkikler yaptırılmalıdır. Hastalık tam olarak ortaya çıkmamış olsa bile menisküs dokusu zedelenmiş olabilir. Ağrının önemsenmeyip gerekli önlemin alınmaması hastalığın riskini artırır.
Ağrılar, günlük hareketlerin yapılmasına engel olabilecek düzeylere çıkabilir. Otururken kalkmak, ağırlık kaldırmak ve çömelme gibi aktivitelerde acı veren bir hal alan ağrıların bazı vakalarda ayakta durmak zorluk çekmeye neden olduğu da görülür.
2. Diz bölgesinde şişlik
Diz ve çevresinde ortaya çıkan şişlikler, menisküs riski nedeniyle ciddi bir yaklaşımla değerlendirilmelidir. Şişlik düzeyi, genel olarak birkaç gün içerisinde kademeli olarak artış gösterir. Tedavi edilmeden kendiliğinden geçmesinin beklenmesiyle şişlik yerini sertleşmeye bırakır. Bu durum da yürümede zorluk çekilmesine yol açar.
3. Hareket kabiliyetinin kısıtlanması
Yürüme, çömelme, eğilme, oturma, kalkma gibi günlük rutin hareketleri yapmada zorluk çekmek menisküsün hastalığının varlığını işaret ediyor olabilir. Bu belirtilerin sebebinin anlaşılması ve buna göre uygun tedavi yöntemine başlanabilmesi amacıyla mutlaka en kısa süre içerisinde hastaneye müracaat edilmesi gerekiyor. Aksi durumda hareket kabiliyetinin daha fazla düşmesi riski alınmış olur.
4. Dizlerde kitlenme
Dizlerde kitlenme belirtisi ani olarak, genellikle yüksek düzeyli ağrı ile birlikte ortaya çıkar. Acilen hekime başvurulmasını gerektiren bir belirtidir. Diğer tüm belirtilerde olduğu gibi sorunun geçici olduğunun düşünülmesi, hastalığın şiddetinin artmasına ve onarılması güç tahribatların meydana gelmesine neden olur.
MENİSKÜSÜN TEDAVİSİ
Menisküs tedavisi, menisküs yırtılması bulunan bölge ve yırtılmanın boyutuna göre değişkenlik gösteren müdahalelerden oluşur. Hastanın yaşı ve aktivite durumuna göre tedavi süreci şekillendirilir. Dış menisküs problemlerinin kendiliğinden iyileşmesi mümkünken, iç menisküs yırtıkları cerrahi müdahale gerektirir. Yaşlılarda görülen menisküs problemi genellikle kireçlenme ve kemiklerin aşınması gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıktığından, tedavi süreci artroskopi ve ameliyat gibi yöntemler ile planlanır.
Sporcularda meydana gelen menisküs hastalığında da cerrahi müdahale ön plana çıkar. Menisküs egzersizleri ise tedavi sürecinin hızlanması ve daha sağlıklı ilerlemesi adına fizik tedavi kapsamında cerrahi müdahaleye destek amacıyla uygulanır.
Tedavi süreci her bir hasta için, hastayla alakalı değişkenlere ve sorunun boyutuna göre farklı şekilde planlanır. Her hasta için standart bir ameliyat ya da reçete ortaya konması mümkün değildir. Genel olarak uygulanan tedavi yöntemleri ise aşağıdaki başlıklarla ifade edilebilir.
1. Menisküs dikilmesi
Menisküslerde meydana gelen hasar onarılabilir düzeyde ise tedavi yöntemi olarak menisküs yırtığının dikilmesi tercih edilir. Cerrahi operasyon ile menisküs yırtığı dikildikten sonra, 6 ila 8 hafta arası bir süre boyunca yürüme eylemi koltuk değneklerinin yardımıyla gerçekleştirilir. Sporcuların ise menisküs ameliyatı sonrası tekrar spor faaliyetlerine başlamak için yaklaşık 6 ay beklemesi gerekir. Tedavi süreci sıkıntılı da olsa menisküsün kendini yenilemesiyle birlikte sorunlar aşılır.
2. Menisküslerin çıkarılması
Menisküs zedelenmesi onarılamayacak düzeydeyse, menisküsler cerrahi operasyonla çıkarılır. Hafif düzeyli bir işte çalışanlar bir hafta, ağır bir işte çalışanlar yaklaşık olarak bir ay sonra işlerine geri dönebilirler. Menisküslerin alınması, zamanla diz ağrılarına ve kireçlenmeye yol açabilir. Böyle bir sorunla karşılaşılması durumunda, kadavralardan temin edilen menisküslerle nakil yapılabilir.
İleri seviye menisküs hasarlarının onarımı ve menisküs nakli için "meninsektomi" olarak adlandırılan ameliyat yapılır. Bu ameliyat, artroskopik cerrahi ile yürütülür. Artroskopi, eklem hastalıkları alanında tanılama ve tedavi amaçlı uygulanan gelişmiş bir kapalı cerrahi yöntemidir. Daha detaylı ve ince işlemler için elverişli bir yöntem olması nedeniyle hekimler tarafından tercih edilir.
Menisküs yırtığı bitkisel tedavi Maranki Önerileri
Menisküs bitkisel tedavi Maranki başlıca şu bitkileri önermektedir; zencefil, kuşburnu, limon, nane, maydanoz gibi bitkiler tedavide kullanılmaktadır. Bu malzemelerle doğal sirke yaparak hasarlı bölgeye düzenli sürebilirsiniz. Aynı zamanda bu bitkileri kaynatarak elde edilen suyu düzenli olarak tüketmek, dokuların iyileşme hızını arttıracaktır.
Ağrıyan Dizlere Bamya Tohumu veya Yeşil Bamya
Bamya tohumunu suda iyice haşladıktan sonra sarımsak döveceğinde üzerine 1 yemek kaşığı zeytin yağı ekleyerek ezin. Ağrıyan bölgeye bamya tohumlarıyla birlikte sürün ve streç ile sarın. Sıcak su torbası ile birlikte torba soğuyana kadar ağrılı bölge üzerinde tutun. Sabahları çıkartarak bölgeyi temizleyin. Her kullanımda yeniden taze tohumdan yapın. 1 hafta bu şekilde devam edin. Ayrıca akşamdan 1 su bardağı içerisine 10-15 bamya tohumu atın ve sabah tohumları çiğneyerek olmak üzere, bardaktaki su ile birlikte için.
Yeşil bamyayı ise suda çok fazla haşlanmamak üzere haşlayın ve ezin. Ezdiğiniz bamyayı dizinize sarın ve streçleyin. 1 Hafta bu şekilde devam edin. Sıcak su torbası ile kan akışını hızlandırmak için bölgeyi ısıtın.
Bitkisel ürünleri ve tedavi yöntemlerini denemeden önce doktorunuzu danışmanızı öneririz.
Değerli Ziyaretci;
1- Bu konu ile ilgili sorunuz veya tavsiyeniz varsa yorum ekleyerek bizle ve diğer ziyaretçilerimizle düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.
2- Yorumlarınızda sorduğunuz sorular araştırıldıktan sonra cevaplanacaktır. "Bana Bildir" butonu işaretlemeniz halinde sorunuz cevaplandığında bildirim alacaksınız.
3- Herhangi bir üyeliğiniz yoksa, Anonim Kullanıcıyı seçerek de yorum ekleyebilirsiniz.