Kurut Peyniri Nedir? |
Kurut Peyniri Nedir? ile ilgili yazımıza nedirkibu sitemizden ulaşabilirsiniz.
Siirt’te kış mevsiminde şifa kaynağı olarak bilinen ve Siirt'e özgü olan kurut peyniri alıcı bekliyor. Kurut peyniri nedir, kurut peyniri nasıl kullanılır? İşte detayları...
Siirt’te kış mevsiminde şifa kaynağı olarak bilinen ve Siirt'e özgü olan kurut peyniri alıcı bekliyor. Kurut peyniri nedir, kurut peyniri nasıl kullanılır? İşte detayları...
Siirt’te satışa sunulan kurut peyniri, kendine has tadıyla bir zamanlar en çok tüketilen ürünün başında geliyordu. Ancak son zamanlarda bu ürüne olan ilgi azaldı.
Kurut’un tansiyon, şeker ve kalp gibi hastalıklara iyi geldiğini belirten satıcı Abdulkadir Toprakçı, soğuk geçen kış aylarında hastalıktan korunmak için iyi bir besin olduğunu, yıllardan beri tüketilmekte ve Siirtliler tarafından özellikle soğuk geçen kış günlerinde sofralarda eksik olmayan bu ürün aynı zamanda ucuz olması nedeniyle en çok dar gelirli ailelerin mutfağından eksik olmadığını dile getirdi.
KURUT PEYNİRİ NEDİR?
Kurut peyniri, koyun sütünden yapılan kurutulmuş yoğurttur. Yağsız yoğurttan ya da yağı alınmış ayrandan yapılır.
Göçebeler tarafından yazın yaylada yapılıp kurutulduktan sonra kışın piyasaya sunulan kurutun alıcı beklediklerini belirten Toprakçı, “Kurut yaylada yapılıyor. Yaz zamanın da yapılıyor, kış zamanında burada tüketiliyor. Millet alıyor yayla çorbası gibi yapıyor.
Çok lezzetli ve tadı güzeldir. Sağlıklıdır. Tansiyon, şeker ve kalp hastalıkları için bu çok iyidir. Eskiden vatandaşlar bunu yiyordu hastaneye gitmiyordu. Kilosu 25 TL’dir” diye konuştu. Yaklaşık 3 ay bozulmadan dayanabilen kurut, piyasada kilosu 25 liradan satılıyor.
İlginizi çeker diye düşündük; Kaşar Peyniri ile Tost Peyniri arasındaki farkı da bu yazımızda paylaşmıştık. 1 dakika da bu yazımızıda okuyabilirsiniz.
Değerli Ziyaretci;
1- Bu konu ile ilgili sorunuz veya tavsiyeniz varsa yorum ekleyerek bizle ve diğer ziyaretçilerimizle düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.
2- Yorumlarınızda sorduğunuz sorular araştırıldıktan sonra cevaplanacaktır. "Bana Bildir" butonu işaretlemeniz halinde sorunuz cevaplandığında bildirim alacaksınız.
3- Herhangi bir üyeliğiniz yoksa, Anonim Kullanıcıyı seçerek de yorum ekleyebilirsiniz.