Araç Muayenesinde Araçlarda Neler Kontrol Ediliyor?

Nedirkibu.com
Araç Muayenesinde Araçlarda Neler Kontrol Ediliyor?

Araç Muayenesinde Araçlarda Neler Kontrol Ediliyor?

Binek otomobillerin 2, Ticari otoların ise her yıl muayene yaptırma zorunluluğu bulunmaktadır. Motorlu ve motorsuz araçların trafikteki teknik yeterliliğini tespit etmek amacıyla yapılan araç muayenesi, TÜVTÜRK istasyonlarından randevu alınarak yaptırılıyor. Muayenenin amacı Araç kusurlarından kaynaklanan kazaların sayısını azaltmak ve trafik güvenliğini sağlamak olarak açıklanabilir. 

Peki Araç Muayenesi'ne giderken aracınız ile ilgili nelere dikkat etmeniz gerekiyor? Araç muayenesinde aracın nereleri kontrol ediliyor bakılıyor? Konu ile ilgili bilgiler yazımızın devamındadır.

Araçların muayene raporu TÜVTÜRK yetkilisi tarafından kusursuz, hafif kusurlu, ağır kusurlu ya da emniyetsiz olarak hazırlanıyor ve rapor, aracı muayene merkezine götüren kişi tarafından teslim alınıyor.

Araç muayenesinin yaptırılması için öncelikle TÜVTÜRK’ten randevu alınması gerekiyor. Muayene öncesinde sürücülerin;

  • Eğer varsa aracın vergi ve ceza borcunu ödemesi,
  • Trafik sigortası yaptırması,
  • Egzoz gazı ölçüm muayenesi belgesi alması,
  • Araçta bulunması gereken ekipmanları tamamlaması sürecin sorunsuz bir şekilde tamamlanmasında etkili olmaktadır.
  • Borcu Olan Araçların Muayene İşlemleri Yapılmaz
  • Trafik cezası, OGS kaçak geçiş cezası gibi borçların araç muayenesinden önce ödenmesi gerekir. Çünkü TÜVTÜRK, borcu olan araçların muayene işlemlerini yapmamaktadır.


Araç Muayenesi İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Muayene istasyonunda araç sahibinden çeşitli belgeler istenebilmektedir. 

Bunların en başında araç ruhsatı gelmektedir. 

Egzoz muayene ölçümü  ve trafik sigortası Tuvtürk sistemlerinden görüntülenmektedir. Bu nedenle aksi bir durum olmazsa bu belgelere gerek yoktur. 

Farklı birisinin aracını muayeneye siz getirebilirsiniz, bunun için ." Başkasına Ait Bir Aracı Araç Muayenesine Götürebilir miyim? " isimli yazımızı okuyabilirsiniz.

Muayene sırasında aracın egzoz gazı ölçüm belgesinin olmadığı tespit edildiğinde araç, “ağır kusurlu” olarak raporlanmaktadır.


Egzoz Gazı Ölçümü Nasıl ve Nerede Yaptırılır?

Egzoz gazının çevreye ve sağlığa ciddi zararları vardır. Bu nedenle de araç muayenesinde egzoz muayenesine de yer verilmektedir. Egzoz gazı emisyon ölçümünü tüm illerdeki sabit TÜVTÜRK araç muayene istasyonlarında yaptırılabilmektedir. Ayrıca yetkilendirilen noktalarda egzoz emisyon ölçümü yapılmaktadır.

Egzoz gazı emisyon ölçümü yaptıracak olan araç sahibi, yanında trafik ve tescil belgesinin aslını, motorlu taşıt egzoz emisyon ruhsatını (İlk kez egzoz gazı emisyon ölçümü yaptıracak olan araçlardan talep edilmez) bulundurması gerekmektedir.

T.C. kimlik numarasını gösteren nüfus kağıdı, ehliyet ya da pasaport da aracı muayeneye götürdüğünüzde yanınızda bulunmalıdır.


Araç muayenesinde aracın nerelerine bakılır, kontrol edilir?

1-İlk Kontrol

Araç Tanımlama Başlangıç olarak aracın ruhsatı, plakası şase numarası gibi otomobil kayıtları denetlenir. 


2-Motor- Aydınlatma Sistemleri Kontrolleri

Araç muayenede ikinci aşamada motor ile ilgili parçalar kontrol edilmektedir.  Muayene esnasında da en çok dikkat edilen nokta aracın motor kısmıdır. Aracın motor kısmında araç motorunun parçaları kontrol edilmektedir. Ek olarak akünün de sabit olup olmadığı kontrol edilenler arasındadır. Araçta motor ile bağlantılı olan aydınlatmalarda yine muayene esnasından kontrol edilmektedir. Motor Bölmesi Motor parçalarının göz ile birlikte kontrolü Akünün sabit olup olmadığının incelenmesi Diğer tesisat parçalarının incelenmesi Aydınlatma sistemlerinin kontrolleri Uzun ve kısa farların kontrolleri Yan sinyal lambalarının kontrolleri Geri vites lambası ve fren lambasının kontrolleri yapılmaktadır.


3-Fren Sistemleri Kontrolü

Fren sistemi Araçta bulun fren sistemi sürücü, yolcular ve diğer araçların can güvenliği için oldukça önemlidir. Araç muayenesinde Frenlerin çalışıp çalışmadığı üzerine detaylı bir inceleme yapılmaktadır. Bilgisayarlı özel sistemler yardımı ile bu işlemler hızlıca gerçekleştirilmektedir. 


4-Lastik Kontrolü

Lastik kontrolü Araçların yürüme organlarından olan lastikler, aracın zorlu hava koşullarında dahi kolay bir şekilde ilerlemesine yardım sağlamaktadır. Araç sürüşünü kolaylaştıran bir faktör de lastiklerin yol tutuşunun başarısı olduğu için lastik kontrolü son derece önemlidir. 


5-Far Ayarı Kontrolü

Son aşamada far kontrolü vardır. Far ayarları Aydınlatma görevi gören farlar, sürüş esnasında araç sürücüsüne ve karşı tarafa büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Bu sebep ile muayene sırasında farların bulunduğu açı ve konum dikkatli bir şekilde ayarlanmaktadır.


Egzoz Gazı Ölçüm Belgesi İçin Randevu Almak Gerekir Mi?

Egzoz emisyon muayenesi için randevu almanız gerekmemektedir.


Muayene Sırasında Araçta Bulunması Gereken Ekipmanlar

 

  • İlk Yardım Çantası
  • Üçgen Reflektör
  • Yangın Söndürme Cihazı
  • Stepne


Araç Sınıfına Göre Bulundurulması Gereken Diğer Zorunlu Ekipmanlar

 

Taksi Otomobiller

  • Her zaman kullanılır durumda taksimetre
  • Taksi levhası
  • İç aydınlatma lambası

 

Otobüsler

  • Tekerlek takozu
  • Pencere halindeki güvenlik çıkışlarının her birinin yanında en az bir adet kırma çekici
  • İç aydınlatma lambası


Traktörler

  • Flaşörlü, yanıp sönen, sarı ışıklı, dönerli, uyarı lambası


Şehirlerarası Yük veya Yolcu Nakliyatı Yapan Otobüs, Kamyon ve Çekiciler

  • Her zaman kullanılır durumda takograf
  • Tekerlek takozu


Römorklar (Traktör Römorkları Dahil) ve Kamyonlar

  • Uygun boyutlarda ve yeterli sayıda arka işaret levhası ile aracın genişliğini ve uzunluğunu belli eden geri yansıtıcılı şerit,
  • Arkadan çarpmaya karşı koruma çerçevesi (Traktör römorkları hariç)

 

Yetki Belgesi Almış Yolcu Taşımacılığında Kullanılan Araçlar

  • Her 10 koltuk için en az 1 adet boyun korsesi

Yorum Gönder

0Yorumlar

Değerli Ziyaretci;

1- Bu konu ile ilgili sorunuz veya tavsiyeniz varsa yorum ekleyerek bizle ve diğer ziyaretçilerimizle düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.

2- Yorumlarınızda sorduğunuz sorular araştırıldıktan sonra cevaplanacaktır. "Bana Bildir" butonu işaretlemeniz halinde sorunuz cevaplandığında bildirim alacaksınız.

3- Herhangi bir üyeliğiniz yoksa, Anonim Kullanıcıyı seçerek de yorum ekleyebilirsiniz.

Yorum Gönder (0)